Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kave
  • 27.06.2024. 16:00

Smanjit ćemo ispijanje kave? Rastu cijene diljem svijeta zbog velike suše u Vijetnamu

Vijetnam, drugi najveći proizvođač kave na svijetu, očekuje pad proizvodnje 10-16% zbog ekstremne vrućine koja je pogodila središnje visoravni od ožujka do svibnja

Foto: Shutterstock/Ushuaia studio
  • 197
  • 78
  • 0

Ove godine, vijetnamski uzgajivači kave suočavaju se s najgorom sušom u posljednjih deset godina, što može dovesti do povećanja cijena diljem svijeta. 

Vijetnam, drugi najveći proizvođač ove biljne kulture na svijetu, očekuje pad proizvodnje 10-16% zbog ekstremne vrućine koja je pogodila središnje visoravni od ožujka do svibnja. Unatoč kišama posljednjih tjedana, ostaje neizvjesno hoće li se poboljšano vrijeme pozitivno odraziti na prinose robusta zrna, najčešće korištenog u espressu i instant kavi, piše Reuters

Mjere za održavanje prinosa

Neki farmeri, poput Nguyena Huu Longa iz Gia Lai, koriste različite mjere za zaštitu svojih usjeva. On održava tlo oko biljaka vlažnim pokrivajući ga lišćem te ne reže stabla nakon nekoliko godina što je običaj u toj zemlji, a radi poboljšanja kvalitete tla, čime omogućuje da korijenje dođe do podzemnih voda u dubljim slojevima.  

Farmer Tran Thi Huong iz Pleikua koristi više vode iz lokalnih kanala kako bi održao svoje biljke tijekom toplinskog vala. Zahvaljujući tim mjerama, njihovi usjevi su preživjeli sušu s minimalnim gubicima.

Utjecaj na cijene 

Zbog loših prognoza za sljedeću berbu, cijene kave vjerojatno će rasti. Veleprodajne za robusta zrna već su dosegnule rekordne visine, što bi se moglo odraziti na potrošače diljem svijeta. 

Dvije su dominantne sorte kave - odakle stižu?

Iako je inflacija cijena kave u Europskoj uniji porasla za samo 1,6%, prema najnovijim podacima Eurostata, i 2,5% u Italiji, gdje je robusta popularna, situacija bi se mogla promijeniti ako se vremenski uvjeti ne stabiliziraju.

Unatoč trenutnim izazovima, neki farmeri ostaju optimistični i poduzimaju sve potrebne mjere kako bi osigurali što bolje prinose, dok tržište pažljivo prati razvoj situacije u Vijetnamu.


Tagovi

Rast cijena Vijetnam Mjere Suša Kava Cijena kave


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled