Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 19.05.2024. 16:30

TISUP: Cijene pilećih trupova i jaja stabilne

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi objavio je kako su se kretale cijene jaja i pilećeg mesa u Hrvatskoj i EU prošlog mjeseca.

Foto: Depositphotos/sasapanchenko.gmail.com
  • 307
  • 28
  • 0

Veleprodajne cijene pilećih trupova (65posto pile) na domaćem tržištu u travnju ove godine i dalje su stabilne, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP). 

Prema njihovim podacima, prosječna cijena pilećeg trupa iznosila je 2,53 €/kg i nije se mijenjala u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Što se tiče rasjeka, one su bile su zanemarivo niže u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na cijene godinu dana ranije značajno niže bile su cijene pilećeg batka sa zabatkom, za 9,6 i pilećeg batka, za 16,1 posto.

"Od početka ove godine cijene pilećih trupova na EU tržištu su bez većih oscilacija pa je u travnju iznosila 264,96 €/100 kg i bila je gotovo na razni cijena godinu dana ranije, a u odnosu na prosječnu cijenu trupova na domaćem tržištu (253,06 €/100 kg) bila je viša za 4,6 posto", priopćili su.

Kako se trgovalo s mesom peradi?

U veljači ove godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Meso peradi i jestivi unutrašnji organi (iznutrice) od kokoši vrste "Gallus domesticus", patke, guske, pure i biserke, svježe, rashlađeno ili smrznuto činio je 0,63 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 1,4 posto. 

Ističu kako je ukupan uvoz tada iznosio 13.194.656 eura odnosno 4.932 tona dok je izvoz iznosio 3.753.438 eura odnosno 1.466 tona. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 9.441.218 eura što je povećanje za 51,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Statistika neumoljiva: Brojno stanje stoke i peradi u Hrvatskoj i dalje u padu

Najznačajniji izvozni proizvodi u ovoj grupi na razini vrijednosti razmjene su Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi s udjelom od 24 posto i Zamrznuto meso neisječeno na komade s udjelom od 17 posto dok su u uvozu najznačajniji udio ostvarili Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi s udjelom od 26 posto te Zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi s udjelom od 30 posto.

"U veljači je u odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo do vrijednosnog smanjenja izvoza, za 5,3  i vrijednosnog povećanja uvoza, za 29,2 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 28,5 posto", stoji u priopćenju.

Veleprodajne cijene jaja nisu se mijenjale

Veleprodajne cijene konzumnih jaja većine razreda iz kaveznog i podnog uzgoja u travnju ove godine nisu se mijenjale u odnosu na cijene prethodnog mjeseca, istaknuli su, kao i to da značajno više bilježimo jedino kod S razreda iz oba uzgojna oblika za 16,6 odnosno 26,3 posto. Kod L razreda ona je iznosila 0,16 do 0,18 €/kom, a M razreda 0,15 do 0,17 €/kom. Kod većine razreda iz oba uzgojna oblika cijene su u travnju značajno niže u odnosu na godinu dana ranije, za 8,5 (podni L) do 21,3 posto (kavezni S).

Također, napominju kako je nastavljen blagi pad cijena (razred L&M) na domaćem tržištu prethodnog mjeseca, pa je tako prosječna cijena iznosila 246,41 eura/100 kg i bila je niža u odnosu na lani za 15,1 posto. Time se Hrvatska svrstala u kategoriju zemalja višeg cjenovnog ranga na ljestvici EU, a u odnosu na prosjek u EU bila je viša za 11,8 posto.

Najviše se izvozila svježa jaja u ljusci

Prema njihovim podacima, udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda: Jaja peradi, ptičja jaja, u ljusci, svježa, konzervirana i kuhana u veljači je činio 0,18 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 0,31 posto. Ukupan uvoz je iznosio 3.021.048 eura odnosno 1.022 tona dok je izvoz iznosio 1.096.145 eura odnosno 591 tona. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 1.924.903 eura što je smanjenje za 6,6, posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Predsjednik Europskog udruženja peradara: Europa ne želi ukrajinski model poljoprivrede

Najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene su ostala svježa jaja u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) s ostvarenim udjelom od 81 posto i oplođena jaja za liježenje s udjelom od 19 posto. U uvozu najznačajniji udio od 48 posto ostvarila su oplođena jaja za liježenje te ostala svježa jaja u ljusci (osim oplođenih jaja za liježenje) s udjelom od 36 posto.

"Došlo je do vrijednosnog povećanja izvoza za 55,6 te vrijednosnog povećanja uvoza za 9,3 posto u veljači u odnosu na veljaču 2023. Pokrivenost uvoza izvozom tada je iznosila 36,2 posto", zaključio je TISUP.


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Cijene jaja Cijene pilećeg mesa TISUP Izvoz jaja Uvoz jaja Uvoz pilećeg mesa Travanj


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.