Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 25.05.2020. 09:00

TISUP: Pad otkupne cijene mlijeka, pileći trupovi i jaja bez značajnije promjene

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajnih cijena konzumnih jaja i pilećih trupova u travnju te otkupnih cijena sirovog mlijeka u ožujku 2020. na hrvatskom i EU tržištu. 

Foto: Vedran Stapić
  • 223
  • 20
  • 0

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je stanje veleprodajnih cijena konzumnih jaja i pilećih trupova u travnju te otkupnih cijena sirovog mlijeka u ožujku 2020. na hrvatskom i EU tržištu. 

Kako navode, u travnju ove godine na domaćem tržištu prosječne cijene konzumnih jaja, razreda L i M iz oba uzgojna oblika držanja, zadržale su se na razini cijena iz prethodnog mjeseca. Tako su prosječne cijene najprodavanijih jaja iz kaveznog uzgoja razreda L i M iznosile 0,70 kn/kom odnosno, 0,61 kn/kom, dok su se jaja iste kategorije težine iz podnog uzgoja prodavala po nešto višim cijenama i to za 0,76 kn/kom (L) odnosno 0,74 kn/kom (M).

Skuplja u odnosu na ožujak bila su samo jaja razreda XS i S iz kaveznog uzgoja, i to za 5,2 odnosno 7,4 %.

U prvom tromjesečju pala vrijednost otkupa žitarica, krumpira i vina

"Prosječne cijene jaja u travnju ove godine bile su kod gotovo svih kategorija težine kaveznog i podnog uzgoja više u odnosu na lanjske travanjske cijene, za 2,7 do 7,0 %. Jedino su prosječne cijene jaja XL(kavezni uzgoj) i L (podni uzgoj) ostale na razini cijena prošle godine. Prosječna cijena jaja (razred L&M) na RH tržištu u travnju 2020. godine iznosila je 137,73 eura/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu, 138,05 eura/100 kg, bila je gotovo jednaka", stoji na stranicama TISUP-a. 

Kada su u pitanju veleprodajne cijene pilećih trupova (pile A klase, 65% pile) u travnju, unazad nekoliko mjeseci na domaćem tržištu nisu zabilježene značajnije promjene. Prosječna veleprodajna cijena pilećih trupova u travnju ove godine iznosila je 14,08 kn/kg i gotovo je identična onoj iz ožujka, a u odnosu na lanjske cijene istog razdoblja viša je za 3,76 %.

"Prosječna cijena pilećih trupova na RH tržištu u travnju 2020. god. iznosila je 186,27 €/100 kg i u odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu (181,23 eura/100 kg) viša je za 2,78%. Od početka godine do ožujka na EU tržištu pratimo uzlazni trend cijena te snažan pad prosječne cijene pilećih trupova u travnju. Cijene su na europskom tržištu u prosjeku u travnju u odnosu na ožujak pale su za 6,61 %, a u odnosu na prošlu godinu niže su za 4,62 %", navode. 

Mjesec prije, u ožujku, zabilježen je blagi pad otkupne cijena mlijeka započet u veljači, a procjena ukazuje na mogući pad otkupnih cijena i u narednim mjesecima. 

DZS: U ožujku zaklano više goveda, svinja i peradi, a manje ovaca

"Prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka realne kvalitete u ožujku 2020. god. iznosila je 2,51798 kn/kg (33,29 €/100 kg) uz 4,06 % m.m. i 3,43 % m.b. što je za 1,77 % niže u odnosu na cijenu mlijeka s početka godine, te za 1,79 % više u odnosu na cijenu istog razdoblja lanjske godine. Sezonsko povećanje proizvodnje mlijeka (uglavnom) dovodi do nižih otkupnih cijena mlijeka u proljeće, što je na tržištu primjetno i ove godine. Prema procjeni otkupna cijena mlijeka za travanj ove godine (2,50 kn/kg) ukazuje na daljnji blagi pad cijena", najavljuju. 

Prosječna cijena mlijeka na razini EU također je u blagom padu. U ožujku ove godine iznosila je 34,41 €/100 kg i u odnosu na prosječnu otkupnu cijenu mlijeka na RH tržištu bila je viša za 3,24 %, zaključuju iz TISUP-a. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Otkupna cijena Cijena pilećih trupova Cijena jaja Cijena mlijeka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...