Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 01.07.2024. 10:30

TISUP: Rastao uvoz pilećeg mesa, cijena jaja u padu

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi objavio je cijene pilećeg mesa i jaja za svibanj ove godine, kao i njihovu vanjsko-trgovinsku razmjenu.

Foto: Depositphotos/asayenkaa
  • 48
  • 0
  • 0

Na domaćem tržištu u svibnju veleprodajne cijene pilećih trupova i dalje su stabilne, objavio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP).

Ističu kako je prosječna Iznosila 2,52 €/kg i u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije bila neznatno niža, za 1,6 posto. Prodajne cijene pilećeg mesa (rasjeka) bile su u svibnju gotovo jednake u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na godinu dana ranije značajno niže bile su za pileći zabatak, za 11,1 posto, a dok su kod ostalih proizvoda bile tek neznatno niže. Od početka ove godine cijene pilećih trupova na EU tržištu su bez većih oscilacija i iznosila je 269,77 €/100 kg i bila je niža u odnosu na godinu dana ranije, za četiri posto, a u odnosu na na RH tržište (252,39 €/100 kg), bila je viša za 6,8 posto, stoji u priopćenju.

Povećan uvoz, a smanjen izvoz pilećeg mesa

U ožujku 2024. udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda Meso peradi i jestivi unutrašnji organi (iznutrice) od kokoši vrste "Gallus domesticus", patke, guske, pure i biserke, svježe, rashlađeno ili smrznuto činio je 0,66 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 1,4 posto. Ukupan uvoz u ovoj grupi iznosio je 20.523.944 eura odnosno 7.723 tona dok je izvoz iznosio 6.024.229 eura odnosno 2.462 tona.

Naglasili su kako deficit u spomenutom razdoblju iznosi 14.449.715 eura što je povećanje za 37,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Stoji kako su najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene "Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi" s udjelom od 23 posto, "Zamrznuto meso neisječeno na komade " s udjelom od 17 te "Zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi“ s udjelom od 16 posto dok su u uvozu najznačajniji udio ostvarili "Svježi ili rashlađeni komadi kokošjeg mesa i unutrašnji organi“ s udjelom od 25 te "Zamrznuto meso isječeno na komade i unutrašnji organi" s udjelom od 28 posto.

"U ožujku je u odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo do vrijednosnog smanjenja izvoza, za 10,6 i vrijednosnog povećanja uvoza, za 18,5 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 29,3 posto", zaključeno je.

Kako su se kretale veleprodajne cijene konzumnih jaja?

Prema njihovim podacima, u odnosu na prethodni mjesec, veleprodajne cijene konzumnih jaja svih razreda iz podnog uzgoja bile su u svibnju ove godine neznatno niže dok su kod kaveznog uzgoja značajno niže bile one S razreda, za 19 posto.

"Prosječna veleprodajna L razreda iznosila je 0,16 do 0,18 €/kom, a M razreda 0,15 do 0,17 €/kom. Cijene većine razreda iz oba uzgojna oblika bile su značajno niže u odnosu na godinu dana ranije, za 7,2 (kavezni XL) do 32,7 posto (kavezni S)", pokazuju objavljeni podaci.

Na hrvatskom tržištu u svibnju cijena je za razred L&M i dalje u blagom padu, pa je u prosjeku iznosila 245,53 eura/100 kg i bila je niža u odnosu na godinu dana ranije za 14,1 posto. Hrvatska veleprodajna cijena A klase (L&M) među najvišim je na ljestvici EU, a u odnosu na prosjek na razini EU bila je viša za 18,9 posto.

Ističu kako su od početka ove godine na EU tržištu primjetne neznatne oscilacije uz blagi pad cijena (razred L&M), dok je ona prosječna na razini EU u svibnju iznosila 206,37 eura/100kg i bila je niža za 17,6 posto u odnosu na godinu dana ranije.

I dalje se najviše izvozila svježa jaja

Nadalje, podaci pokazuju kako je u ožujku ove godine udio vrijednosti izvoza grupe proizvoda: Jaja peradi, ptičja, u ljusci, svježa, konzervirana i kuhana činio 0,18 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza činio 0,36 posto. Ukupan uvoz u ovoj grupi proizvoda iznosio je 5.305.557 eura odnosno 1.799 tona dok je izvoz iznosio 1.639.322 eura odnosno 825 tona. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 3.666.235 eura što je smanjenje za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene su ostala svježa jaja, od kokoši vrste Gallus domesticus, u ljusci (osim oplođenih za liježenje) s ostvarenim udjelom od 73 i oplođena za liježenje, od kokoši vrste Gallus domesticus s udjelom od 27 posto. "U uvozu najznačajniji udio od 43 posto ostvarila su oplođena za liježenje te ostala svježa jaja u ljusci s udjelom od 40 posto", istaknuli su u TISUP-u.

U ožujku je, dodaju, u odnosu na isto razdoblje lani došlo do vrijednosnog povećanja izvoza za 38,2 te vrijednosnog povećanja uvoza za 9,1 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 30,9 posto, stoji u priopćenju.


Tagovi

Cijene jaja Cijene pilećeg mesa TISUP Uvoz jaja Uvoz mesa Izvoz jaja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.