Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera pomoći
  • 01.10.2015. 08:00

Tunisko maslinovo ulje preplavit će EU tržište!

Europska komisija prihvatila je legislativu kojom se tuniskom maslinovom ulju nudi privremeni pristup EU tržištu.

Foto: Les Moulins Mahjoub
  • 137
  • 9
  • 0

Tuniska ekonomija, posebno sektor turizma, iznimno je pogođena terorističkim napadima. Maslinovo ulje je glavni proizvod koji Tunis izvozi na EU tržište, a industrija maslinovog ulja je važan dio ekonomije te zemlje. To osigurava direktno i indirektno zapošljavanje više od jednog milijuna osoba te predstavlja jednu petinu zaposlenih u poljoprivredi te zemlje.

Europska komisija prihvatila je legislativu kojom se tuniskom maslinovom ulju nudi privremeni pristup EU tržištu. Ova inicijativa je rezultat obaveze EU da pomogne tuniskoj ekonomiji. Konkretan je to trud koji cilja na jedan od najvažnijih ekonomskih sektora u zemlji. Cilja na stvaranje radnih mjesta za tuniske građane. Zahvaljujući ovoj inicijativi, povećat će se količina maslinovog ulja izveženog iz Tunisa, što će toj zemlji barem kratkoročno ublažiti posljedice teške situacije.

EU nudi Tunisu izvoz maslinovog ulja

Europska komisija prihvatila je pristup tuniskog proizvoda na europsko tržište kako bi pomogla toj zemlji u suočavanju s teškim ekonomskim problemima. Komisija želi održati ponudu do kraja 2017. godine, do kada će se moći iz Tunisa izvesti 35 tisuća tona maslinovog ulja, na već postojećih 56.700 tona određenih sporazumom između EU i Tunisa, bez carinskih poreza.

"Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere. Današnji prijedlog je jak signal EU solidarnosti s Tunisom te je nastavak moje obaveze prema premijeru Essidu, Tunis može računati na potporu EU."

Komisionar za poljoprivredu, Phil Hogan, i trgovinu, Cecilia Malmström dodali su kako je ova inicijativa konkretan trud koji poduzima EU kako bi poduprla stanovnike Tunisa. Ta mjera je uspostavljena tako da uzima u obzir i utjecaj tuniskog izvoza na europsko tržište maslinovog ulja.

Foto: Les Moulins Mahjoub


Tagovi

Tunis Maslinovo ulje Europska komisija Tržište Ekonomske poteškoće Izvoz ulja Phil Hogan Carinski porezi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."