Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Durum pšenica
  • 31.03.2024. 12:00

Turska drastično povećala izvoz durum pšenice, evo zašto

Zbog suše koja je pogodila Kanadu, inače dosadašnjeg najvećeg dobavljača, Turska bi mogla postati drugi najveći izvoznik durum pšenice

Foto: Depositphotos/vlalukinv
  • 3.348
  • 181
  • 0

Povećan izvoz turske durum pšenice na svjetsko tržište dobra je vijest za sve ljubitelje tjestenine jer je cijena znatno snižena u odnosu na početak sezone.

Predviđa se da će njegove globalne zalihe ove sezone dosegnuti najnižu razinu u periodu od tri desetljeća, prema Međunarodnom vijeću za žitarice. Kanada je smanjila izvoz zbog suše koja ju je pogodila, a bila je najveći izvoznik, navodi Reuters

Turska mijenja igru?

Turski izvoz od 1,5 milijuna tona za sada je spriječio nedostatak te vrste pšenice za sezonu 2023./2024., a ta zemlja namjerava ostati ključan izvor duruma koji je cijenjen u mediteranskoj kuhinji.

"Turska je ulaskom na globalno tržište kao izvoznik promijenila igru", izjavio je Aykut Goymen, predsjednik turske udruge za industriju tjestenine. Kaže da je moguće da budu značajni izvoznici i u narednim godinama.

Atraktivne otkupne cijene, uključujući prošlogodišnji rast za gotovo 30 posto, kao i ulaganja u navodnjavanje, potaknuli poljoprivrednike na sjetvu te povećali prinose. Slabljenje lire tijekom gospodarske krize također je dovelo do toga da turski durum postane konkurentniji u inozemstvu.

Analitičari predviđaju značajan izvoz i u idućoj godini

Budući da su uzgajivači posijali više, a vrijeme ih je do sada poslužilo, očekuje se kako će turska proizvodnja ove godine postaviti drugi rekord zaredom, iznad 4 milijune tona.

Analitičari predviđaju još jednu godinu značajnog izvoza, čak i ako se kanadska proizvodnja oporavi, a količina 2024./2025. mogla bi ponovno premašiti milijun tona.

S obzirom na to da Europa planira uvesti ograničenja za žitarice iz Rusije zbog rata u Ukrajini te sve manjeg uzgoja duruma u srcu Europe i sjevernoj Africi, turska trgovina mogla bi postati još važnija.

Izvoz regulira država

Turski durum u Italiji se smatra kvalitetnom opcijom, međutim, neki su oprezni zbog dugoročne uloge Turske u opskrbi žitaricama jer količinu izvoza regulira država, a ovu je sezonu obilježila neizvjesnost oko toga koliko će izvoza vlasti dopustiti.

 Ipak, za mnoge proizvođače kanadski durum ostaje mjerilo.


Tagovi

Durum pšenica Izvoz pšenice Turska Niža cijena pšenice Glavni izvoznik pšenice Suša u Kanadi


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja