Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rajčice
  • 28.08.2023. 18:00

U kakvom je stanju rajčica za preradu?

Ova godina nije bila blagonaklona prema uzgajivačima rajčice. Kakvo je trenutno stanje usjeva u najvećim zemljama proizvođačima ovog povrća?

Foto: Depositphotos/alessandrozocc
  • 1.961
  • 102
  • 0

Svjetsko vijeće za preradu rajčice u svom je posljednjem priopćenju dalo uvid u trenutno stanje usjeva za zemlje AMITOM (organizacije prerađivača rajčice u mediteranskoj regiji, op.a.), a koje je pokazalo da je sezona dosegla vrhunac. Pogoni za preradu u Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Izraelu, Tunisu i Turskoj te sedam pridruženih članica (Egipat, Mađarska, Iran, Malta, Rusija, Ukrajina i Sirija), rade punim kapacitetom. 

Kasni berba u Italiji

Zemlje koje se bave preradom unutar EU navodno su do sada imale dobru kvalitetu ubranog usjeva. 

U sjevernim regijama Italije tvornice za preradu rade punim potencijalom, a dosadašnja količina ovogodišnje berbe bila je zadovoljavajuća. Ističu da se kvaliteta vratila u normalu nakon što su pojedina polja bila pogođena tučom. Slično je i na jugu zemlje, a unatoč tome što su rane sorte dale slabiji prinos, ukupne su količine odgovarajuće. 

Berba kasni za prošlogodišnjim rokom za jedan tjedan. Očekivana ukupna proizvodnja za Italiju ostaje na predviđenih 5,6 milijuna tona.

Upitne kasne sorte u Španjolskoj

U Španjolskoj je više od 40 posto površine u Extremaduri, najvećoj regiji za preradu ovog povrća već pobrano. Vruće vrijeme i dalje ubrzava sazrijevanje plodova, ali postoji zabrinutost zbog potencijalne lošije kvalitete i problema kod razvoja kasnih sorti. Predviđena proizvodnja je 2,6 milijuna tona.

Unatoč nedavnim visokim temperaturama, berba u Portugalu dobro napreduje i nije bilo promjena u prognoziranim količinama od 1,5 milijuna tona. 

U Grčkoj je berba završena na oko 45 posto površina, kvaliteta plodova je dobra, a procijenjena proizvodnja 430.000 tona. U Francuskoj je oko 40.000 tona već isporučeno prerađivačima, što čini oko 25 posto predviđene ukupne proizvodnje od 150.000 tona.


Tagovi

Berba rajčice Stanje usjeva Rajčica za preradu Proizvodnja rajčice AMITOM Vrhunac sezone EU rajčica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.