Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 04.11.2023. 15:00

U listopadu najviše poskupjeli mliječni proizvodi i meso

Indeks cijena je najviše porastao za mlijeko u prahu, a onda za meso peradi, govedine i ovčetine. Svinjetina za to vrijeme bilježi pad.

Foto: AK grafika*
  • 1.138
  • 105
  • 0

Indeks cijena hrane nastavlja padati, ali sporijim tempom, objavila je u posljednjem izvješću Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

U listopadu 2023. bio je za 0,5 posto manji u odnosu na rujan i 10,9 posto u odnosu na vrijednost prije godinu dana. Pad u listopadu je rezultat pada cijena šećera, žitarica, biljnih ulja i mesa, dok se indeks mliječnih proizvoda oporavio.

Veće zalihe pšenice u SAD i pad cijena biljnih ulja

Indeks cijena žitarica je tako manji za jedan posto. Pale su međunarodne cijene pšenice prvenstveno zbog povećanja zaliha u SAD. Došlo je do blagog povećanja za krupnozrne, zahvaljujući smanjenju zaliha kukuruza u Argentini. Pad su zabilježili i ječam i riža.  

Treći uzastopni mjesečni pad imao je indeks cijena biljnih ulja i to za 0,7 posto u odnosu na rujan i 20,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Najviše je evidentiran kod palminog, što nije mogao nadoknaditi rast za ostale vrste.  

Poskupjeli mliječni proizvodi, a svinjetina pojeftinila

U odnosu na rujan povećan je indeks cijena mliječnih proizvoda za 2,2 posto, ali je i dalje za 20,1 posto manji u odnosu na vrijednost prije godinu dana. Najviše je porastao za mlijeko u prahu, a pao za sir. Zalihe mlijeka u zapadnoj Europi su oskudne. Porasle su cijene maslaca zbog povećane maloprodaje uoči zimskih praznika u zapadnoj Europi i veće uvozne potražnje iz sjeveroistočne Azije.

Blag je listopadski rast cijena mesa od 0,7 ili 0,6 posto u odnosu na mjesec ranije, što predstavlja četvrti uzastopni mjesečni pad. Za svinjsko meso su pale treći mjesec zaredom, najviše kao posljedica slabe potražnje, posebno iz istočne Azije. Neznatno su se oporavile cijene mesa peradi, govedine i ovčetine

Jeftiniji šećer

Najveći pad zabilježio je šećer. Cijene su bile manje za 2,2 posto u odnosu na rujan, ali su i dalje 46,6 posto iznad razine u istom mjesecu prošle godine.

Posljedica je to intenzivne proizvodnje u Brazilu, slabljenja brazilskog reala u odnosu na dolar i niže cijene etanola u ovoj državi.

*Naslovna fotografija: Depositphotos/New Africa/Son Sam


Tagovi

FAO indeks Indeks hrane Cijene hrane Indeks biljnih ulja Indeks mliječnih proizvoda Cijena žitarica Cijena mesa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo