Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja češnjaka
  • 30.08.2023. 18:00

Upitna proizvodnja češnjaka - odakle će se i kakav uvoziti?

U Italji i Španjolskoj vrijeme je utjecalo na kvalitetu. Osim iz Kine, uvezeni dolaze iz dvije zemlje, no on je daleko od europskog standarda

Foto: Depositphotos/AnzhelaS
  • 1.869
  • 174
  • 1

Velika količina uroda češnjaka u Italiji je stradala zbog obilnih oborina. One kao i visoka razina vlage sredinom svibnja uzrokovale su ozbiljne probleme s kvalitetom, piše Freshplaza

Uvoz iz Turske i Egipta 

"Trenutno svi trgovci žure nabaviti češnjak koji ima dobru ili barem prihvatljivu kvalitetu. Cijene naravno rastu, ali samo proizvodi koji su zadržali dobru kvalitetu dostižu visoke kotacije", izjavio je Antonio Tuccillo iz tvrtke Agrimpex Farmingu koja se bavi kupnjom, distribucijom i izvozom ovog povrća na međunarodna tržišta. 

Kaže kako uvezeni proizvodi dolaze ne samo iz Kine koja je tradicionalno najveći svjetski izvoznik, nego i iz Egipta i Turske što inače ne bi uzimali u obzir. "Turska ne prerađuje dobro proizvode i ne slijedi sve standarde našeg tržišta, iako su poboljšali svoje sjeme. Egipatski češnjak je ljubičastog tipa, ali je kvaliteta niža, slična onoj iz Meksika ili ranog češnjaka iz Tajvana, s lukovicama koje imaju puno malih češnjeva", opisao je. 

I Španjolska ima problema  

Čitava godina za uzgoj ovog povrća je komplicirana. "Španjolska se također morala nositi sa štetom uzrokovanom kišom zbog čega je bilo teško održavati uobičajene standarde. Usmjereni smo na proizvodnju u Južnoj Americi s nadom da će biti dobar", zaključio je. 

Dio Španjolske je pogodila i suša, najviše u Andaluziji gdje proizvođači nisu mogli navodnjavati usjeve. Ondje je u startu sadnja smanjena za 20 posto. 


Tagovi

Proizvodnja češnjaka Europski češnjak Turski češnjak Egipatski češnjak Ljubičasti češnjak Problem


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled