Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 03.07.2023. 12:00
  • Varaždinska, Varaždin

Varaždinsko bučino ulje postalo 44. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Ovaj naziv proizvoda upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

Foto: Varaždinska županija
  • 1.592
  • 107
  • 0

Varaždinsko bučino ulje je dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 3. srpnja 2023. godine.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

Postupak je pokrenula Udruga Varaždinsko bučino ulje koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev.

Po čemu je posebno?

Naime, riječ je o djevičanskom jestivom ulju dobivenom prženjem i mehaničkim prešanjem sjemenki uljne buče golice (Cucurbita pepo L.), a koristi se kao dodatak jelima i salatama. Tamnozelene je do crne boje s crvenkastim odsjajem. U aromi dominira osjet prženosti protkan specifičnim orašastim okusom bez stranog ili užeglog mirisa i okusa.

Aromatično je te ima uglađen, suptilan okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki. Karakteriziraju ga mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen buke. Tekstura ulja je zaokružena i profinjena, dobrog viskoziteta, vizualno privlačna i sjajnog odsjaja.

Prerada sjemenki na nižim temperaturama

Proizvodnja, od sadnje buča do dobivanja ulja, na području Varaždinske županije ima višestoljetnu tradiciju. Na temelju iskustava i znanja proizvođača, prerada sjemenki u ulje provodi se na nižim temperaturama, zbog čega se otpuštaju slađe mirisne note nego što bi se to postiglo pri uobičajenim temperaturama prženja.

Osim toga, prilikom pripreme tijesta od mljevenih bučinih koštica dodaju se manje količine kuhinjske soli, što doprinosi posebnoj kvaliteti.

Varaždinskom bučinom ulju čak tri zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju

Specifikaciju ovog proizvoda možete pogledati ovdje.

Republika Hrvatska sada ima 44 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.


Tagovi

Varaždinsko bučino ulje Zaštićen naziv Europska unija Hrvatski proizvod Buče


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.