Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlinci soli
  • 29.05.2024. 12:00

Veliki opoziv mlinaca soli za kratko vrijeme: Je li zabrinutost opravdana?

Opoziv mlinaca morske soli raznih proizvođača u posljednje vrijeme izražen je u velikoj mjeri. Treba li nas to zabrinuti i o čemu je riječ pitao je portal foodfacts.news Državni inspektorat za hranu i izv. prof. dr. sc. Mirjanu Turkalj, dr. med. Evo što kažu.

Foto: shutterstock/EnriqueDCorral
  • 258
  • 14
  • 0

Državni inspektorat izvijestio je 8. ožujka da se iz prodaje povlači Nadalina mlinac morske soli 100g, s datumima najbolje upotrijebiti do: 04.11.2026., 04.12.2026. i 04.01.2027. zbog prisustva stranog tijela - komadića plastike.

Nakon prve obavijesti, slijede 29. ožujka još dvije o povlačenju mlinaca krupne morske soli tvrtke Kotany, te Podravke, također zbog prisutnosti plastike, a potom ide još jedna za Nadalinin mlinac, 8. travnja.

Početkom ovoga mjeseca slijede još dvije, jedna za brend SPICE CHEF, a druga za K Classic.

Veliki je to broj opoziva u kraćem proteklom razdoblju. Portal foodfacts.news je pitao nadležne institucije i relevantne stručnjake treba li postojati zabrinutost za tako značajnu brojku, predstavlja li svaka potencijalnu opasnost te kakav utjecaj može imati komadić plastike ako ga pojedemo.

Rizik za potrošača ne može se isključiti

Kako navodi Državni inspektorat, ukoliko rezultati službenih kontrola upućuju da su utvrđene nesukladnosti vjerojatne u istim ili sličnim proizvodima, provodi se ciljano pojačano uzorkovanje i kontrole kao što je bio slučaj s navedenim mlincima.

Zbog sumnje u ispravnost sanitarna inspekcija provela je nasumično uzorkovanje soli i papra u zrnu koji su na tržište stavljeni u staklenke sa mlincima“, kažu iz Inspektorata dodajući da su prve analize pokazale da su sve soljenke s mlincima nesukladne dok su rezultati kod proizvoda u kojima je papar sukladni.

Naglašavaju također da su temeljem dobivenih prvih rezultata uzorkovane i sve ostale koje su zatečene na tržištu, a što je rezultiralo povećanim povlačenjem kroz kratko razdoblje.

Hrana koja nije sukladna propisanim kriterijima zdravstvene ispravnosti ne može biti na tržištu“, ističu pojašnjavajući da ako sanitarna inspekcija utvrdi da se nesukladan proizvod nalazi na tržištu, naređuje zabranu daljnjega stavljanja na tržište i povlačenje istog.

Svaki proizvod koji ne udovoljava propisanim, kažu, ne predstavlja automatski izravan rizik za potrošača, ali ako se procjenom rizika utvrdi da sporni proizvod može imati štetan utjecaj na zdravlje, osim zabrane stavljanja na tržište i povlačenja, naređuje se i javni opoziv proizvoda od potrošača.

Prema propisima o hrani, tijelo za procjenu rizika je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu koja je na zahtjev Državnog inspektorata napravila inicijalnu procjenu rizika i utvrdila da se kod spornih mlinaca rizik za potrošača ne može isključiti“, zaključuju.

Dugotrajan unos može biti štetan

Izv. prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr. med. iz Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu kaže da su u posljednje vrijeme opozvani mlinovi izrađeni od plastike iz razloga što se ona fizički oštećuje prilikom mljevenja krupne soli, pa maleni dijelovi plastičnog materijala odlaze u hranu iako ne bi smjeli.

U tom smislu opravdana je zabrinutost zbog opoziva jer je većina mlinaca na tržištu izrađena od plastike“, govori ova liječnica i zamjenica ravnatelja, a ujedno i sveučilišna profesorica.

Ona je, dodaje, u širokoj upotrebi zbog niske cijene, ali i zbog drugih karakteristika kao što je primjerice lagan i kemijski relativno inertan materijal.

Mišljenja je da bi se isti trebali izrađivati od materijala koji se ne oštećuje u kontaktu s krupnom soli jer po najnovijim saznanjima mikro i nanoplastika (MNP) može imati štetne učinke na zdravlje.

Na pitanje predstavlja li onda svaki mlinac soli potencijalnu opasnost po zdravlje kaže da u teoriji predstavlja jer je krupna sol jako tvrda i oštećuje plastiku koja onda može migrirati u sol, pa time i u hranu.

Što se tiče utjecaja na naše zdravlje u slučaju da pojedemo komadić, pojašnjava da se kratkoročno vjerojatno ništa ne bi dogodilo jer je kemijski inertan materijal koji ćemo izlučiti kroz stolicu.

Međutim, dugotrajan unos MNP-a, odnosno plastike dimenzija manjih od jednog milimetra, može štetno djelovati na naš organizam“, zaključuje ova liječnica dodajući da osim što može oštetiti sluznicu crijeva, može utjecati i na poremećaj ravnoteže crijevne mikrobiote (disbioza).

Sitne čestice MNP-a, objašnjava, mogu na sebe adsorbirati kemijske tvari ili biološke čestice poput bakterija i alergena i na taj način kroz dulji vremenski period štetno djelovati na organizam.


Tagovi

Opoziv mlinaca soli Mlinac za sol Rizik za potrošača Plastika u hrani Državni inspektorat Mirjana Turkalj MNP


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/