Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada aronije
  • 21.08.2024. 12:00
  • Brodsko-posavska, Vrbova

Vino, rakiju i likere prave od aronije i kupine tradicionalnim metodama

U OPG Radić ručno beru plodove koji odmah idu u preradu. Saznajte više o procesu izrad i isprobajte naš recept za vino od aronije!

Foto: FB/OPG Radić
  • 138
  • 46
  • 0

Aronija, unatoč svom oporom okusu, bogata je antioksidansima i željezom te pruža brojne zdravstvene prednosti. Zna to i Dragan Radić iz Vrbove koji je, nakon što je započeo priču s kupinama 2008. godine, proširio proizvodnju na aroniju. Uzgaja ih na hektar i pol površine, a od obje vrste izrađuje vino, rakiju i likere. 

Prirodne i tradicionalne metode 

Proces pripreme proizvoda od aronije i kupine u OPG-u Radić temelji se na prirodnim i tradicionalnim metodama koje osiguravaju visoku kvalitetu. Kako navodi Radić, plodovi se beru svježi i odmah se obrađuju. 

"Berba se vrši ručno kako bi se osigurala selekcija najkvalitetnijih plodova, što je ključan korak za dobivanje vrhunskih proizvoda. Počeli smo provoditi mikorizu, simbiozu korijena i micelija mikoriznih gljiva koja pojačava prehranu bilja, a rezultati su više nego vidljivi", priča Radić pojasnivši da je bujnost nasada veća, plodovi su krupniji, a biljke zdravije, što, naglašava, doprinosi kvaliteti proizvoda i čini ih prepoznatljivima. 

Nasadi su bujni, a plodovi veliki

Fermentacija i maceracija

Nakon berbe, kako kaže, plodovi se stavljaju na muljaču, gdje se gnječe i pripremaju za fermentaciju. 

"Nakon toga idu u bačve pod vrenjaču, što osigurava kontroliranu fermentaciju bez oksidacije. Fermentacija je proces u kojem se šećeri iz plodova pretvaraju u alkohol, a dužina ovog procesa ovisi o količini šećera i ostalim karakteristikama ploda tekuće godine", rekao je Radić.

Maceracija je, objašnjava, ključni korak i u pripremi likera. 

"Ovaj proces uključuje potapanje svježih plodova u rakiju, pri čemu ona iz njih prirodnim putem izvuče boju, aromu i okuse. Maceracija traje određeno vrijeme, ovisno o željenom intenzitetu arome i boje te se izvodi bez dodatka umjetnih boja, aroma ili konzervansa", naglašava naš sugovornik dodajući da se time osigurava da liker zadrži prirodne karakteristike voća.

Proces proizvodnje vina uključuje fermentaciju plodova, ali s dužom maceracijom kako bi se izvukao maksimum okusa i arome. 

Pretakanje u završni proizvod

"Nakon fermentacije, vino prolazi kroz nekoliko faza pretakanja kako bi se prirodno izbistrilo i stabiliziralo što može trajati nekoliko mjeseci. Krajnji rezultat je vino bogate boje i punog okusa, koje može dugo stajati bez gubitka kvalitete", govori Radić. Kada su ovi procesi završeni, proizvodi se pakiraju u boce te su spremni za prodaju.

Proizvode prodaju i na sajmovima 

"Svaka boca sadrži prirodni proizvod, bez umjetnih dodataka, što je rezultat predanosti i pažljivog rada", komentira na kraju Radić uz zaključak da je unatoč visokoj kvaliteti proizvoda tržište slabo razvijeno, a svijest o važnosti kupnje lokalnih proizvoda ostaje niska.

5 koraka za izradu vina od aronije

A da biste pokušali u kućnoj radinosti izraditi vino od aronije, donosimo vam i recept.

Sastojci za vino od aronije:

  • 5 kg aronije
  • 1.5 kg šećera
  • 1 litra vode
  • Vinski kvasac

Za pripremu osigurajte dvije posue od 10 litara, po mogućnosti staklene demižone. Za filtriranje možete koristiti gazu ili, još bolje, filter za kavu. Posljednje što vam treba je vrenjača - posuda, obično izrađena od stakla ili plastike, koja se koristi u procesu fermentacije, najčešće za proizvodnju vina ili piva, kako bi se kontrolirao izlaz plinova i spriječio ulazak zraka.

Evo pet koraka za izdradu: 

  1.  Zgnječite 5 kilograma aronije u 10-litarsku nemetalnu posudu, dodajte 750 grama šećera, promiješajte, dodajte kvasac i pokrijte gazom. Ostavite na toplom mjestu (18-25°C) tjedan dana. Miješajte do 4 puta dnevno.
  2.  Nakon 3-7 dana, iscijedite sok iz pulpe i filtrirajte. Sačuvajte pulpu. Sok ulijte u posudu do 40% zapremine. 
  3.  Dodajte 750 grama šećera i litru tople vode u preostalu pulpu. Ostavite 5 dana na tamnom mjestu, miješajući svakodnevno,
  4.  Pomiješajte dobiveni sok iz pulpe s prvom porcijom soka, stavite vrenjaču i držite na 18-27°C, 25-50 dana,
  5.  Nakon završetka fermentacije, pretočite vino, po potrebi zasladite ili dodajte alkohol. Držite na hladnom mjestu (8-16°C) 3-6 mjeseci. Pretočite vino svakih 30-45 dana.

Živjeli!

Jeste li možda već pravili vino od aronije? Podijelite s nama svoj recept i iskustva, u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Vino od aronije Maceracija Fermentacija OPG Radić Liker Rakija Dragan Radić Vrenjača Recept Vino od kupine


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.