Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija Zagorja
  • 27.08.2015. 17:15

Zagorski mlinci čekaju zaštitu zemljopisnog podrijetla?

Zagorski se mlinci u tom dijelu naše zemlje i danas rade na isti način kao i prije stotinjak godina. Stoga je započet proces zaštite njihova zemljopisnog podrijetla.

  • 211
  • 12
  • 0

Tradicija Zagorja, naziv je udruge koja je prije tri godine osnovana u Zaboku s ciljem zaštite, očuvanja i promocije tradicionalnih zagorskih proizvoda. Nedavno su započeli i s aktivnostima vezanim uz zaštitu zemljopisnog podrijetla, poznatih zagorskih mlinaca.

Zaštićen proizvod ima višu cijenu

"Sam proces dobivanja oznake dugotrajan je posao, no proizvodi s registriranom oznakom pripadaju višoj cjenovnoj kategoriji, povećavaju dohodak proizvođača te njeguju i razvijaju regionalnu tradiciju i identitet, pa se isplati čekati. Zagorski mlinci rade se po tradicionalnoj recepturi. Tajne nema, sastojci su brašno, sol i voda. Peku se na tabli peći, kao što se to nekada radilo u starim zagorskim hižama, na pećima koje su grijale obitelji i na kojima se pripremala hrana. Tko god je imao priliku barem jednom biti svjedokom pečenja mlinaca na tabli, sigurno se dobro se sjeća osjećaja zadovoljstva, ako je taj vrući i slasni mlinac, uspio ukrasti s nje, prije reda", kaže predsjednik Udruge Matija Gulija.

Budući da su ih tako generacijama savršeno radile naše mame, bake i prabake, tko smo onda mi, kažu u ovoj udruzi, da mijenjamo recept?! Ni danas se kod njihove pripreme ne koriste umjetni dodaci ni aditivi, već ponosno čuvaju naslijeđe predaka. Jer dobre stvari doista ne treba mijenjati.


Tagovi

Udruga Tradicija Zagorja Zabok Zagorski mlinci Zemljopisno podrijetlo Dugotrajan posao Regionalna tradicija Voda Sol Brašno Tabla peći Matija Gulija Naslijeđe predaka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.