Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivotvoreno ulje
  • 07.12.2023. 15:00

Zaplijenili 260.000 litara ulja koje nije dobro za konzumaciju - s čim su ga kriminalci miješali?

Uhićeno je i 11 kriminalaca, oduzeta četiri vozila te 91.000 eura u gotovini

Foto: Europol
  • 2.219
  • 179
  • 0

Jedanaest je osoba uhićeno, a 260.000 litara "ekstra djevičanskog maslinovog ulja" zaplijenjeno u operaciji OPSON kojom je koordinirao Europol. Pokrenula ju je Španjolska civilna garda udruživši snage s talijanskim karabinjerima. Zaplijenjeno ulje nije prikladno za konzumaciju, stoji u priopćenju Europola. 

Krivotvorenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja je uobičajeno, zbog čega je borba protiv takve prakse prioritet u provođenju zakona, a posebno u zemljama koje ga proizvode, naglašavaju. 

S ekstra djevičanskim miješali ulje za svjetiljke

Kriminalci su u ovoj prijevari koristili takozvano "lampante ulje", lošiju varijantu maslinovog, čime su razrijedili svoj proizvod, otkrili su istražitelji. Lampante maslinovo ulje odlikuje se povišenom kiselošću, nepoželjnim okusom i izrazito neugodnim mirisom zbog čega nije pogodno za konzumaciju. Sam pojam "lampante" potječe iz prošlosti kada se ono koristilo kao gorivo u uljanim svjetiljkama.

Europol u priopćenju ističe kako je splet različitih faktora, poput opće inflacije cijena, smanjene proizvodnje maslinovog ulja i sve veće potražnje, stvorio pogodno tlo za lažne proizvođače. 
"Miješanje maslinovog ulja potrošačke, s alternativama niže kvalitete omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cijene pri ulasku u legalne opskrbne lance. Ova nezakonita praksa ne samo da može uzrokovati rizik za javno zdravlje, već i narušiti povjerenje potrošača te uzrokovati daljnje ekonomske posljedice", poručuju. 

Nepravilno označeni proizvodi

Osim uhićenja i oduzimanja ulja, policajci su također zaplijenili četiri vozila i 91.000 eura u gotovini te raznu dokumentaciju. 

U talijanskim pokrajinama Siciliji i Toskani, istražitelji su pregledali tri tvornice ulja za koje se sumnja da su umiješane u nezakonite radnje. Prikupljeni su dokumenti i uzorci, a jedna je tvrtka kažnjena zbog nepravilnog označavanja svojih proizvoda. 

Također, Europol je u Španjolsku poslao svoj mobilni ured kako bi se ubrzala usporedba izuzetih uzoraka maslinovog ulja.


Tagovi

Krivotvoreno ulje Europol Ekstradjevičansko maslinovo ulje Lampante ulje Operacija OPSON Zaplijenjeno ulje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]