Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavci za zimnicu
  • 04.09.2024. 07:30

Zašto ne prati krastavce u perilici posuđa?

Kućanski strojevi nam uvelike štede vrijeme i pomažu u razlčitim poslovima. No, trend pranja povrća u perilici za suđe može napraviti više štete nego koristi

Foto: Shutterstock/TalyaPhoto
  • 353
  • 82
  • 0

Stroj za pranje posuđa mnogima služi za čišćenje svega i svačega. Po najnovijem trendu, ima onih koji u njoj peru povrće i voće. 

Nedavno je na društvenoj mreži TikTok objavljen video koji prikazuje kako kćerka zatiče majku koja je u perilicu za posuđe stavila celer, mrkvu, rajčice. Javnost je različito reagirala - jedni su se zgrozili dok su drugi pohvalili maminu praktičnost. 

U međuvremenu smo čuli primjere onih koji u suđerici peru kornišone za pripremu zimnice jer, zaista, velik je posao svaki od krastavčića provući kroz ruke. 

No, više je razloga zašto ne biste trebali voće i povrće prati na ovaj način. 

Evo zašto ne prati povrće u perilici za suđe

Prvi razlog je što sirovina za zimnicu treba biti bez oštećenja jer se inače povećava mogućnost kvarenja. Kornišoni, posebno ako su mali, vrlo su osjetljivi te ih jak mlaz vode može oštetiti. Mogu postati mekani i manje hrskavi. 

Kiseli krastavci - jednostavan recept za neizostavnu zimnicu

Znamo da se povrće i voće pere u hladnoj vodi. Možda i imate opciju ispiranja u hladnoj vodi, no to nije dovoljno da bi temeljito očistili zaostalu prljavštinu. 

Perilice koriste deterdžente i sredstva za ispiranje koja mogu završiti na krastavcima, a što može biti štetno za zdravlje. 

Na kraju krajeva, prljavština s krastavaca, kao što je osušen cvijet, zemlja i sl., mogu začepiti perilicu i dovesti do kvara. 

Kako ih najbolje prati? 

Dakle, krastavce je najbolje prati ručno, pod mlazom hladne vode. Ako je potrebno, može se koristiti nježna četka

Ako su blatni ili prašnjavi, možete ih kratko namočiti u vodi, a tek onda prati. 

Kako pasterizirati zimnicu - savjeti o pravilnoj preradi povrća i voća

U slučaju dodavanja sode bikarbone, što se nekada preporučuje kod pranja da bi se uklonili pesticidi, budite jako oprezni jer ona nagriza povrće, posebno mlado i nježne teksture kao što su kornišoni. Iz iskustva, na sreću tuđeg, znamo da kora krastavaca namakanih u takvoj vodi ostane izgrižena i kao oguljena. 

Imate li vi kakav savjet vezan uz pranje povrća? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Pranje krastavaca Povrće u perilici Povrće u suđerici Perilica za posuđe Krastavci za zimnicu Kiseljenje kornišona Kiseli krastavci


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.