Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iza rešetaka
  • 25.08.2024. 18:00

Zatvorenici prave visoko kvalitetne mliječne proizvode bez aditiva

Mljekara Gerzovitsu, smještena u zatvorskom kompleksu u Bugarskoj, posjeduje oko 130 ovaca, 40 krava i 35 koza, a oslanjaju se isključivo na mlijeko dobiveno na farmi

Foto: Shutterstock/Artem Oleshko
  • 69
  • 5
  • 0

Mljekara Gerzovitsa u Bugarskoj pravi je primjer kako zatvorenici mogu biti uključeni u proizvodni proces koji ima ekonomski i socijalni značaj.

Smještena u zatvorskom kompleksu u blizini grada Smolyana, ovaj objekt posluje u sklopu projekta koji je pokrenut kako bi zatvorenicima omogućilo stjecanje vještina i prilika za rad tijekom izdržavanja kazne, a sve u cilju njihove resocijalizacije i smanjenja recidivizma, piše Agri.Bg

15 godina mljekare

Osnovana 2009. godine pod vodstvom Hrista Solakova, bivšeg ravnatelja, u početku je farma imala samo 18 krava i 100 ovaca, a proizvodilo se tek sirovo mlijeko. 

"Nakon konzultacija s drugim mljekarama i stručnjacima, odlučili smo proširiti djelatnost na preradu u mliječne proizvode. Ispostavilo se kako je naše područje zaista dobro i da imamo sve preduvjete za proizvodnju kvalitetnih proizvoda - čist zrak, čistu vodu i lijepe pašnjake", ističe Solakov.

Trenutno, mljekara posjeduje oko 130 ovaca, 40 krava i 35 koza, a mlijeko koje se prerađuje na licu mjesta prolazi sve potrebne testove prije nego što se pretvori u proizvode poput jogurta i raznih vrsta sireva.

Kao svoju posebnost ističu visoku kvalitetu prirodnih proizvoda, bez aditiva koji se inače koriste u modernoj mliječnoj industriji. Oslanjaju se isključivo na mlijeko dobiveno na farmi, a stručni tehnolog Stanko Gadjev, s više od 20 godina iskustva, nadgleda cijeli proces kako bi osigurao da se zadrži visoki standard kvalitete.  

Proizvodi uključuju kravlje, ovčje i kozje kiselo mlijeko, ajran i različite vrste bijelih sireva u salamuri.

"Imamo veliko iskustvo i znanje, a ono što nam daje dodatnu hrabrost jest shvaćanje da je svrha kažnjavanja u konačnici ispravljanje i preodgoj zatvorenika. Rad im omogućava stjecanje vještina koje mogu koristiti nakon što izađu iz zatvora, što im pomaže u reintegraciji u društvo, kako nam se ne bi vratili", govori Gadjev. 

Postoji i jedan problem

Zatvorenici koji rade prolaze strogu selekciju, a rad u mljekari smatra se prestižnim. Mjesečna plaća je 75-80 eura te imaju mogućnost ranijeg puštanja na slobodu ako dobro obavljaju svoje zadatke. Dva radna dana se "broje" kao tri dana izdržane kazne.

Uključeni su u cijeli proces - od hranidbe životinja, ispaše, čišćenja te svih poslova vezanih uz proizvodnju mlječnih proizvoda. 

"Najveći problem predstavlja fluktacija zatvorenika. Sa svakim novim učenikom moramo krenuti ispočetka. I puno je suptilnosti u preradi mlijeka. Posebno treba biti oprezan u danima s visokim temperaturama", dodaje Gadjev. 

Uspjeh ovog projekta ukazuje na to da ovakav model poslovanja može biti koristan ne samo za zatvorenike, već i za lokalnu zajednicu i ekonomiju u cjelini. 


Tagovi

Bugarska Mljekara Zatvor Zatvorska mljekara Resocijalizacija Preodgoj Svrha kažnjavanja Mjesečna plaća Bez aditiva


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.