Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žestoka pića
  • 14.07.2024. 18:00

Žesta sve popularnija - globalno prodano skoro jednako boca žestokih pića kao i vina

U 2022. godini je prodano 2,67 milijardi boca žestokih pića, gotovo jednako koliko i vina, 2,8 milijardi boca. Koji su razlozi?

Foto: Shutterstock/Stockah
  • 158
  • 16
  • 0

Broj prodanih boca žestokih pića, poput votke i viskija, uskoro bi mogao nadmašiti broj prodanih boca vina, predviđa Svjetski savez za žestoka pića u svom izvještaju. Kažu da su se navike i preferencije potrošača promijenile. 

Industrija vina ima sve više problema 

Izvještaj se temelji na istraživanju koje je provela globalno priznata konzultantska tvrtka Oxford Economics te IWSR, tvrtka za istraživanje tržišta alkohola, a u njemu se navodi da je 2022. godine prodano 2,67 milijardi boca žestokih pića, gotovo jednako koliko i vina, 2,8 milijardi boca. 

"Ako se trenutni trendovi u obje kategorije nastave, obujam žestokih pića uskoro će nadmašiti vina", stoji u izvještaju.

Riječ je sve većoj popularnosti ispijanja koktela u kojima se koriste skuplja, žestoka pića. S druge strane, industrija vina se suočava s globalnim viškovima ponude, nepovoljnim vremenskim uvjetima i padom potražnje koja je dosegla najnižu razinu u posljednjih 27 godina. 

U sličnoj situaciji je i industrija piva koja se na nekim tržištima također bori s prelaskom potrošača na žestice. 

Žesta u brojevima 

Izvještaj je iznjedrio i zanimljive brojke. 

Pivo je pokrilo 75,2% ukupnog volumena alkoholnih pića u 2022. godini, slijede vino s 10,4% i žestoka pića s 9,9%.

Što se tiče vrijednosti prodaje u 2022. godini, žestice su činile 40% ukupne prodaje alkoholnih pića, slijedi pivo s 38,1% i vino sa 17,6%.

Indijski viski koji se izrađuje kombiniranjem domaćih sastojaka s maltom i koji se razlikuje od tradicionalnih škotskih ili irskih viskija bit će kategorija žestokih pića s najbržim uzlaznim trendom između 2022. i 2027. godine, rastući za 50 milijuna boca. Pritom se očekuje da će tekila, rum i džin rasti između 10 i 20 milijuna boca. Konjak i armanjak će najslabije rasti na ovom tržištu. 

Proizvodnja i prodaja žestica doprinijeli su globalnom gospodarstvu s oko 730 milijardi dolara u 2022. godini, kada se uključe faze od poljoprivrede do transporta te prodaje u trgovinama, barovima i restoranima. 


Tagovi

Žestoka pića Tržište alkohola Prodaja vina Prodaja piva Trendovi Rast prodaje Žesta Žestica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.