Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske neprilike
  • 22.01.2014. 07:40

Ako siječanj nije u snijegu, teško dolu i brijegu

Voćnjacima prijeti najezda kukaca, a nabujale usjeve na njivama pustoše glodavci. Zahladnjenje i “minusi” nakon izrazito visokih siječanjskih temperatura mogli bi prouzročiti još veće probleme

Foto: depositphotos.com, Copyright abet
  • 932
  • 89
  • 0

Prosinac je više nalikovao na veljaču, a siječanj na ožujak - barem kada je riječ o vremenskim prilikama. Zbog svega toga se priroda počela rano buditi pa je primjerice pšenica već u fazi busanja. Mnogi zbog toga strahuju od naglog zahlađenja jer bi zbog toga mogle nastati velike štete za urod. Proljeće u vrijeme zime tako bi moglo donijeti velike nevolje i voćarima i ratarima. Pšenica, ječam i uljana repica već su prebujni te postoji opasnost da u slučaju velikog zahladnjenja dođe do njihova oštećenja.

Vinogradari se pouzdaju u genetiku vinove loze, no problem je u tome što je djelomično krenula vegetacija, pa postoji opasnost od smrzavanja sokova. I oni tvrde da će se to dogoditi samo u slučaju naglog odnosno ekstremnog zahladnjenja.

Zime kao što je ova, blage i bez puno padalina, iznimno pogoduju i razmnožavanju štetnih glodavaca, poljskih miševa i poljske voluharice. Kada se poljski glodavci prenamnože, mogu uništiti čitave usjeve. Osim toga, brzo se premještaju, te kad nestane hrane na jednoj površini, brzo prelaze na drugu. Ukoliko se nastavi ovakvo toplo vrijeme bez snježnog pokrivača, preporučuje se poljoprivrednicima da obiđu oranice zasijane ozimim žitaricama, lucerišta te svoje višegodišnje nasade, kako bi utvrdili broj aktivnih rupa od glodavaca. Da bi znali koje su rupe od glodavaca nastanjene, tijekom pregleda površine potrebno je zatrpati zemljom sve pronađene rupe. Idući dan su ponovno otvorene one rupe koje su aktivne. U te rupe stavljaju se zatrovani mamci i potom se zatrpavaju zemljom.

Moguća je i pojava gljivičnih bolesti kojima pogoduju ovakve vremenske (ne)prilike, pa poljoprivrednici postaju sve zabrinutiji zbog ovogodišnjeg uroda različitih kultura, posebno voćaka. Kod jabuka i višanja još uvijek nije uočen početak pupanja, koji bi mogao biti izrazito nepovoljan ako prema najavama meteorologa ovoga tjedna krenu niske temperature i snijeg, no kod drugih ranijih vrsta voća poput šljiva i kajsija, kod kojih je na nekim dijelovima već uočen početak tog procesa, voćari će itekako imati razloga za brigu. I dok neki ne preporučuju rezidbu, jer bi u situaciji nastupanja niskih temperatura moglo doći do ozeblina, drugi se već krenuli s poslom.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, zahlađenje polako dolazi. Jutarnja bi se temperatura ispod ništice (do -3) mogla spustiti već u petak, dok bi u subotu ujutro trebalo biti -5 te oko nule tijekom dana. Prve snježne padaline na vidiku su krajem siječnja i početkom veljače, ali one ne zabrinjavaju poljoprivrednike koliko naglo zahlađenje.

Foto: depositphotos.com, Copyright abet


Tagovi

Siječanj Zima Proljeće Njiva Voćnjak Snijeg Glodavci Busanje Gljivične bolesti Rezidba Vinogradari


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com