Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 21.10.2023. 18:00

Analitičari predviđaju veću berbu kukuruza od očekivane, a uvoz?

Najbolji su izgledi u Francuskoj i Poljskoj, ali i Njemačkoj. Ovakvi rezultati bi mogli nadoknaditi podbačaj u Bugarskoj i Rumunjskoj

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.238
  • 71
  • 0

Francuska konzultantska tvrtka Strategie Grains drugi je mjesec zaredom povećala svoje procjene ovogodišnje berbe kukuruza u Europskoj uniji. 

Analitičari očekuju proizvodnju od 60,6 milijuna tona. To je oko milijun više nego što je bilo prognozirano u rujnu i 8,2 milijuna više od prinosa 2022. kada su usjevi bili pogođeni ekstremnom sušom, navela je francuska tvrtka, a prenosi Agrarheute

Nadoknadit će se podbačaj u dvije zemlje

Najbolji su izgledi u Francuskoj i Poljskoj, ali i Njemačkoj. Kažu da bi ovakvi rezultati mogli nadoknaditi podbačaj u Bugarskoj i Rumunjskoj

Ipak, berba zaostaje u odnosu na petogodišnji prosjek budući da je kukuruz zasijan na 400.000 hektara manje obradive površine zbog čega će vjerojatno doći do snažnijeg uvoza. 

S druge strane, Europska komisija je krajem rujna snizila procjene ovogodišnjeg uroda kukuruza u EU. Očekuje da će proizvodnja biti 59,8 milijuna tona što je za gotovo 2 mil. t manje od prognoziranih 61,7 mil. t u kolovozu, ali još uvijek 7,7 mil. t više nego u sušnoj 2022. godini. 

Zaključno, procjena Komisije je za 0,8 milijuna tona manja od proizvodnje koju očekuje Strategie Grains što bi značilo da će se ukupne zalihe nastaviti znatno smanjivati.

Berba je bolja od prošlogodišnje (Foto: Depositphotos/smereka)

Uvoz 20 milijuna tona

Kada je riječ o uvozu, predviđa se da će biti manji zbog navedenih količina i u odnosu na izrazito slabu prethodnu godinu, ali je i dalje dosta visok, oko 20 milijuna tona. To bi bilo najmanje 25 posto europske potrošnje, a na međunarodnoj razini ovu količinu nadmašuje jedino Kina s 23 mil. t uvoza. 

Do 8. listopada zemlje EU uvezle su oko 4,8 mil. t kukuruza - oko 40 posto manje nego godinu dana ranije. Glavni dobavljači su Ukrajina s 46 posto i Brazil s 42 posto ukupnog uvoza. 

Glavni kupac do sada je Španjolska s 1,87 mil. t, daleko ispred Italije, Nizozemske i Portugala. 

Cijene pod velikim pritiskom

Cijene kukuruza nedavno su značajno pale, a pritisak stvara i trenutna berba.

Na europskom terminskom tržištu one su privremeno pale ispod granice od 200 eura po toni, ali se trenutno ponovno kreću malo iznad nje. Od početka godine pale su za oko trećinu. 


Tagovi

Berba kukuruza Cijena kukuruza Kukuruz 2023 Analitičari Strategie Grains Uvoz kukuruza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja