Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva dronovima
  • 21.06.2024. 14:00
  • Osječko-baranjska, Strizivojna

Antunu Degmečiću dronom zasijali 30 hektara strništa

Antun je jedan od mladih poljoprivrednika iz Strizivojne koji je bio zainteresiran za suradnju na projektu Digitalnog sela. Nakon skidanja pšenice i ječma, dronom su mu zasijali 30 hektara djetelinsko-travnih smjesa.

Foto: OBŽ
  • 5.068
  • 449
  • 1

U Općini Strizivojna zasijano je 50-ak hektara dronom. Radi se o površinama koje obrađuje šest poljoprivrednika, a posijao se pokrovni usjev, djetelinsko-travne smjese.

"Ova sjetva prva je praktična realizacija projekta Poslovnog dnevnika "Digitalno selo" čiji je cilj provesti edukaciju, ali i omogućiti upotrebu novih tehnologija u poljoprivredi kako bi domaći proizvođači hrane bili što konkurentniji na tržištu", objavili su iz Osječko-baranjske županije.

Antun Degmečić (21), jedan je od poljoprivrednika iz ovog mjesta koji je bio zainteresiran za suradnju. S ocem radi godinama na poljoprivredi, a trenutno imaju 200 grla junadi. Obrađuju 130 hektara zemlje, a nakon skidanja ječma i pšenice, ovo je bila odlična prilika da na nešto drugačiji način obave sjetvu.

"Dronom su nam posijali 30 hektara. Budući da koristimo mjeru za leguminoze, minimalni udio mora biti 20 posto. Po strnjaku prema pravilima mora biti 51 posto leguminoza, ostalo može biti nešto drugo. Lani smo sijali žitarice i grašak", rekao je.

Dron je, kaže, sve odradio sam, obilježili su mu rute, napunili spremnik, a po potrebi su se mijenjale baterije. Nakon toga, satelitski bi se trebalo pratiti stanje usjeva te bilježiti podaci o nicanju i rastu.

Tehnologija još uvijek premalo zastupljena

U Općini Strizivojna registrirano je oko 130 poljoprivrednika, od kojih je nešto više od 20 mladih, dok je prosjek mladih poljoprivrednika u Osječko-baranjskoj županiji veći od nacionalnog prosjeka (14,4 posto) te iznosi 19,7 posto. Time se, ističu iz Županije, nalaze među prve tri u Hrvatskoj kada je riječ o udjelu mladih poljoprivrednika u ukupnom broju poljoprivrednika.

vd
Određene su mu rute, napunjen spremnik, a ostalo je dron sve odradio sam

"Zasijavanje dronom dok je kultura još na polju dobra jer više vlage ostaje u tlu, troši se manje goriva, oplemenjuje se tlo, a za nju poljoprivrednici mogu ostvariti i financijski poticaj”, rekao je Igor Frljužec, osnivač i direktor IT tvrtke Digital Agro koja je partner projekta.

Tehnologija je, slaže se, osim Antuna, i poljoprivrednik Marko Mišić, još uvijek premalo zastupljena u gospodarskoj grani koja dominira u Slavoniji.

Uključiti digitalizaciju za konkurentnost

"Namjera nam je pokazati da je poljoprivreda grana koja ima svijetlu budućnost, ali koja se danas mora raditi na drugačiji način od onoga na koji se radila prije 50 godina. Ona danas mora uključivati digitalizaciju da bi bila konkurentna", rekao je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

vf
Očekuju suradnju s još više poljoprivrednika

"Očekujem da će kroz ovaj projekt poljoprivrednici naučiti sve o bržem i efikasnijem načinu proizvodnje što bi u konačnici trebalo rezultirati i kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima", naglasio je Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna.

"Unaprjeđenje poljoprivrede nam je jako važno posebno kako bi mladi poljoprivrednici ostali u Slavoniji i kako bi im se isplatilo raditi na zemlji", istaknuo je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Županija broj 1 po poljoprivrednoj proizvodnji

Inače, ističu kako je upravo ova županija izabrana jer se radi o najvećoj na istoku Hrvatske, a s najviše poljoprivrednih površina u regiji, točnije 212.000 hektara prednjači s poljoprivrednom proizvodnjom. Također, ističu kako prednjači u izgradnji sustava navodnjavanja i akumulacija, daje polovicu hrvatske sjetve suncokreta i šećerne repe, trećinu pšenice i ječma te ima 33 posto ukupne proizvodnje mlijeka i 35 posto ukupne proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj.

Projekt je započeo u ožujku ove godine, a plan je povezati poljoprivrednike s tehnološkim tvrtkama, ali i znanošću kako bi se educirali o novim tehnologijama te njihovoj praktičnoj primjeni. Partneri, uz spomenute, su još i Infodom - Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja te HEP, a podržava ga i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.


Fotoprilog


Tagovi

Osječko-baranjska županija Strizivojna Sjetva dronom Digitalno selo Igor Frljužec Vladimir Nišević Josip Jakobović Mato Lukić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja