Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 13.07.2023. 12:00
  • Osječko-baranjska, Tomašanci

Bc Institut održao javnu vršidbu i vaganje pokusa pšenice - evo rezultata

Na polju Mate Kovačića u Tomašancima želo se i vagalo pšenicu, a najbolje rezultate dala je sorta BC Senzacija.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 6.648
  • 456
  • 0

Sorta pšenice BC Senzacija dala je najbolje rezultate na javnoj vršidbi s pokusnih polja Bc Instituta iz Zagreba u Lovasu te dan poslije u Tomašancima. U Lovasu je dala urod u pokusu 8.989 kilograma po hektaru, dok je u Tomašancima na poljima Mate Kovačića imala urod 9.006 kg/ha.

"Ovakve rezultate bi trebali imati svake godine oni koji rade pažljivo i zdušno. Nažalost, klima, padaline i mogućnosti ulaganja utječu na rezultate”, rekao je Đuro Lukić, direktor marketinga Bc Instituta nakon što su u ovom selu nedaleko Đakova izvršena vaganja i zapisani rezultati.

I sam vlasnik pokusnog polja Mato Kovačić, istaknuo je da puno toga ovisi o agrotehnici te koliko je uloženo. "Međutim, mislim da je puno važnije paziti kada će se što odraditi", rekao je gostima na javnom vaganju.

Pojava sekundarnih klasova i glodavaca 

Kaže, mora to biti u optimalno vrijeme jer sutra si već malo zakasnio, a idući dan puno. "Onda možda treći dan bolje da nisi ni prskao. To se događalo ove godine. Mi smo prskali tri puta, a vjerojatno je trebalo i četiri", naveo je.

Prema njegovu mišljenju trebalo je raditi dvije zaštite u cvatnji. "Čak sam došao do saznanja u razgovoru s jednim starijim stručnjakom da smo ju trebali raditi i pet dana poslije zaštite jer su se pojavili sekundarni klasovi. U njima vi nemate nijedno zrno i oni onda ruše prinos", napominje Kovačić ističući da su imali problem i s glodavcima. Tijekom godine odradio je četiri tretmana protiv tih štetnika.

"I to je bilo iznenađenje. Pojavili se glodavci u petom mjesecu koji, također, da tako kažemo, žanju. Oni su skinuli urod sigurno za 500 kg", dodaje.

Javna vršidba održana je u Tomašancima kod Đakova 

Ipak ističe da se može i u lošem godinama dobro proizvoditi, samo treba bdjeti nad njivom i ulaziti u nju svaki dan, a što se ove godine nije moglo. Otkriva i da je na dijelu njive bio višnjik i izrazito kiselo tlo. Tako je primjerice BC Opsesija na normalnom tlu imala 300 kg više nego na dijelu gdje su bile višnje. Ista tehnika, ista sorta, sve isto odrađeno u istom pokusu i na istoj parceli.

"S tim da sam poduplao doziranje karbokalka na mjestu gdje su bile višnje. U gnojidbu je dosta uloženo. Sve u svemu, ja sam zadovoljan žetvom. Imamo s njom ove sezone jedno veliko iskustvo", podsjeća na sve neprilike koje su pogodile pšenicu.  

Vlaga i hektolitri 

Dr.sc. Ivica ikić, predsjednik Uprave Bc instituta i oplemenjivač pšenice istaknuo je kako je ova godina izuzetno teška. "Skromna kvaliteta, a i skromna cijena što je najgore”, rekao je i dodao da je njima jako važno i ključno materijale testirati kod poljoprivrednika kao što je Mato Kovačić koji vole svoj posao.

"Jako puno truda i jako mnogo volje, što je nekakva satisfkacija vjerojatno i njemu i nama. Vidimo da je najbolji rezultat u rodu imala BC Senzacija, a moram reći da je ostvarila sličan rezultat u Lovasu", kazao je Ikić.

Inače na ovom pokusnom polju u Đakovštini, gdje je za razliku od Lovasa tlo lošije i škrtije, u pokusu su bile i BC Vedrana, BC Opsesija, BC Vlatka, BC Ljepotica, BC Premija, BC Anica.

Vlage su se kretale od 9,8 do 11,4, a hektolitri od 74 do 81. Dečki koji su vagali i mjerili vlagu te hektolitre zapisali su i da je BC Vedrana imala urod od 7.765 kg/ha, BC Opsesija na predjelu gdje su bile višnje 8.437, a na, da tako kažemo, redovnom tlu 8.790 kg/ha. BC Vlatka kod Kovačića je imala urod 8.578, dok je sorta na pokusu do nje BC Ljepotica imala 8.041 kilogram po hektaru. Nadalje, 7.218 tona imala je BC Premija, dok je 7.942 tone po hektaru rezultat svima dobro poznate BC Anica.

Potom je slijedilo vaganje pšenice 

U Lovasu su na pokusu bile i druge žitarice ove sjemenarske kuće. Pa tako ističemo da je tamo BC Vigor imao 6.887 kilograma po hektaru. Radi se o ozimom pravom piru. Prva i jedina bijela hrvatska ozima zob BC Marta imala je urod od 2.844 tone. Ozimi ječam BC Vedran 6.371, a BC Gospodar 6.061 kg/ha. BC Bosut je nakon vaganja u Lovasu imao rezultat od 6.013 kg/ha, a ječam BC Srećko 6.543 te BC Favorit 5,4 tone po hektaru. Tritikale BC Trenk je imao urod 7.882 kg/ha, a a stariji BC Goran 7.753 kg/ha.

Sjetimo ćemo se i Dana polja u Lovasu prije mjesec dana. Pri obilasku polja dr.sc. Marko Maričević, oplemenjivač strnih žitarica ovog instituta je istaknuo kako univerzalna pravila u proizvodnji više ne postoje. Razlog su upravo te klimatske promjene. Tako je jedna godina sušna, a druga ekstremno kišna. Jasno je svima da je zbog uvjeta ove godine i velikih količina oborina trebalo pripaziti na pojavu biljnih bolesti. No, koliko god se pazilo one su se pojavljivale. Zanimljivo je podsjetiti na konstataciju: Da bismo kontrolirali korove, moramo znati koje smo površine posijali, a da bismo kontrolirali bolesti moramo pratiti vrijeme.

Treća godina BC Senzacije 

BC Senzacija se inače kao nova sorta pojavila prije tri godine. I tada je u Lovasu na ondašnjim Danima polja predstavljena kao svojevrsna "konkurencija" BC Opsesiji. Bila je bolja prošle godine, a vidljivo je da je dobra i ove godine.

Valja podsjetiti kako je BC Anica najpoznatija sorta, dobra po kvaliteti, ali i količini. Već 14 godina je na tržištu, a priznata je i u Srbiju, BiH, Turskoj pa i Ukrajini. BC Opsesija je duže vrijeme najprinosnija sorta. U prinosu i velikom broju pokusa uvijek je u vrhu bez obzira gdje se nalazili. Brzo se širi i polako stiže BC Anicu. 

BC Ljepotica je brkulja, njihova najstarija koju imaju u ponudi. Vrlo prinosna, niskog rasta i otporna na polijeganje. Što se tiče kvalitete, na razini je BC Opsesije. Vrlo dobre rezultate daje u sušnim uvjetima i na sušnim tlima.

Rezultati i u teškoj godini nisu izostali 

BC Vlatka koja je u Tomašancima dala 8,5 tona je njihova relativno nova sorta. To je jedna moderna brkulja koju karakterizira visok urod. BC Premija je očekivano dala nešto manji urod od ostalih, ali pripada ekstra klasi kvalitete što se tiče proteina. Ovu sortu su i napravili upravo za one koji imaju potrebu za visokom kvalitetom.


Fotoprilog


Tagovi

Javna vršidba Vaganje pšenice Bc Institut Ivica Ikić Đuro Lukić Mato Kovačić Pokus pšenice BC sorte


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje