Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 03.04.2024. 12:00

Bc Institut predstavio adute kukuruza, suncokreta i soje za proljetnu sjetvu

Cilj nam je da se poljoprivredni proizvođači i sami uvjere u visoku kvalitetu sjemena koje prate i vrhunski prinosi te najbolji omjer uloženog i dobivenog, ističu iz domaće sjemenarske tvrtke.

Foto: Bc Institut
  • 2.778
  • 207
  • 0

I ovogodišnja proljetna sjetva nosi predznak jedne od neizvjesnijih zbog niza tržišnih i drugih poremećaja koji su pogodili sektor. No, unatoč ne baš dobrom raspoloženju ratara, ono što se najavljuje je da bismo mogli imati povećanje površina pod sojom. Očekuje se da će se sijati na 85 tisuća ha odnosno 15 tisuća ha više nego lani.

Potvrđuju nam to i u domaćoj sjemenarskoj kući, zagrebačkom Bc Institutu podsjećajući da je iza nas godina koja je bila obilježena velikim padom cijena žitarica i uljarica na svjetskom tržištu. Uz to, dijelove Hrvatske pogodile su vremenske nepogode tako da smo imali slučajeva da mnoge kulture nisu ostvarile očekivanu zaradu ili su bile na samom rubu isplativosti.

"Svi ti faktori bitno utječu na raspoloženje poljoprivrednika, a i određuju strukturu sjetve. Smatramo da je i to jedan od razloga što se očekuje povećanje površina pod sojom jer traži nešto skromnija ulaganja od nekih drugih proljetnih kultura", kažu nam iz Instituta koji i ove godine ima spremne, dovoljne količine proljetnih kultura odnosno sjemena kukuruza, suncokreta i soje

Najprodavanija sorta BC soje Pedro 

Kad smo kod potonje uljarice, upravo je njihov Pedro bila najdeklariranija sorta soje u Hrvatskoj koji se prinosima i stabilnošću dokazao u proizvodnji zadnjih nekoliko godina te je postao najprodavanija BC sorta soje na tržištu i mnogim proizvođačima prvi izbor.

"Dosad prodane količine i dalje prate trendove koje je postavio te i ove godine očekujemo njegovu dominaciju kao najdeklariraniju odnosno najprodavaniju na tržištu RH", ponosni su. 

Ističu pritom da na tržište stavljaju samo najbolje partije sjemena po parametrima klijavosti i energije klijanja uz nižu cijenu nego prošle godine. Također, uvođenjem novih sorti obogatili su svoju ponudu s ranijom grupom dozrijevanja. Pojednostavljeno, svaka njihova sorta ima svog kupca obzirom na njegove zahtjeve.

Pedro je najdeklariranija sorta soje u Hrvatskoj  

Vezano uz kukuruz, gdje znamo da je Bc Institut vodeći, posljednjih godina najtraženiji su im BC572, uz neizostavnog Pajdaša. Dakako, ne i jedini. 

"Bc-ovi hibridi kukuruza već su niz godina sinonim za kvalitetu posebno pri hranidbi životinja te su navedeni hibridi i dalje dominantni kod proizvođača koje se bave proizvodnjom mesa", kažu nam dodajući da svake godine na tržište stavljaju nove i obogaćuju ponudu u smislu modernih hibrida koji imaju veće prinose uz niže troškove sušenja kao i najbolji omjer uloženog i dobivenog kao BC323 i BC415.

Ove godine u pokuse stavljaju niz hibrida FAO 300 i FAO 400 od kojih očekuju dodatni napredak. 

Linija sjemena kukuruza Ultragrow

Predstavili su i liniju sjemena s oznakom Ultragrow, odnosno sjeme tretirano i biostimulatorom. Naglašavaju da svi Bc hibridi kukuruza od ove godine dolaze s tretmanom biostimulatora kao standardni paket opreme.

"To je još jedan dodatni benefit za samog proizvođača jer takvo sjeme ima bolje i ujednačenije nicanje, jaki rani porast te veću toleranciju na stres tijekom ranih faza razvoja kukuruza. Također, primijećena je i manja koncentracija mikotoksina. Cilj nam je takav tretman ustaliti kao standard te omogućiti kupcima veću profitabilnost i sigurnost u proizvodnji", naglašavaju. 

Ispunili su, kažu nam, i tri cilja u proizvodnji sjemena kukuruza -  dovoljna količina, kvaliteta te mogućnost što većeg izbora. Uz to napravili su i određene korekcije u cijeni te dobro balansirali portfolio za sve proizvodne namjene. 

Bogata ponuda suncokreta 

Ne zaostaju kvalitetom ni po pitanju suncokreta. Štoviše, lani je ES Ceylon osvojio prvo mjesto i po visini uroda i po sadržaju ulja u komparaciji čak 38 hibrida. No, on nije jedini koji imaju u ponudi. 

"Obogatili smo prošle godine svoju ponudu sjemena s hibridima suncokreta od kojih je navedeni bio stvarno dominantan u komparativnim pokusima kao i u proizvodnji. Uz bok su mu ES Belfis sa Clearfield tehnologijom i ES Bella kao standard. Ove ćemo godine staviti u testiranje niz novih hibrida te pružiti našim proizvođačima najbolju genetiku po prihvatljivim cijenama u odnosu na konkurenciju", objašnjavaju. 

Prelistajte katalog Bc Instituta - kukuruz, suncokret, soja 2024.

S obzirom na tri kulture, pitamo i znači li to da ove godine možemo očekivati Dane hibrida kukuruza i suncokreta te sorata soje?

"To nam je i cilj da na jednom mjestu predstavimo sve što Bc Institut ima te da se poljoprivredni proizvođači i sami uvjere u visoku kvalitetu sjemena koje prate i vrhunski prinosi te najbolji omjer uloženog i dobivenog", otkrivaju.

Nova tvrtka i kupovina zemljišta 

Naime, s obzirom da prate tržišna kretanja, trude se biti maksimalno korektni prema kupcima u svim aspektima poslovanja, a najviše i u cijeni koštanja samog sjemena. "Korigirali smo cijene još u jesen prošle godine te smo uvijek jeftiniji od stranog sortimenta", ističu.

Vrijedno je navesti i da je domaća sjemenarska kuća modernizirala lani oba svoja doradna centra u Hrvatskoj (Rugvica i Slatina), investirala milijun eura u novu opremu za doradu i pakiranje te osigurala još bolju kontrolu kvalitete u proizvodnji sjemena. No, tu ne staju jer, kažu, uvijek razmišljaju kako nešto unaprijediti i poboljšati. Tako su početkom godine uspješno završili i realizirali kupnju 338 hektara poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji na području općine Babina Greda. Time ukupno raspolažu s preko 1.000 ha koje koriste prvenstveno za provođenje oplemenjivačkih programa i proizvodnju sjemena.

Nova robot pakirnica u Rugvici 

Osim poljoprivrednog zemljišta kupili su u Babinoj Gredi i podno skladište gdje planiraju kroz svoju novu tvrtku Jasinjice d.o.o. razvijati posao kooperacije, ugovarati i otkupljivati merkantilnu robu na tom području.

"Pratimo najnovija dostignuća iz područja oplemenjivanja bilja i sjemenarstva implementirajući pri tome najnovije tehnologije te smo sigurni da će i ubuduće, kao uostalom i do sada, poljoprivredni proizvođači znati prepoznati kvalitetu BC sjemena", navode.

Kvalitetni i provjereni kultivari 

Kada je u pitanju certificirano sjeme, kažu nam da nažalost moraju odgovoriti da nisu svi shvatili da stabilne i uspješne, a onda i financijski isplative poljoprivredne proizvodnje nema bez upotrebe takvog sjemena. Premda se benefite trude objasniti svi koji rade u industriji sjemena, moraju priznati da se uvijek negativno iznenade kada vide da su čak i ozbiljni poljoprivredni proizvođači spremni štedjeti na sjemenu što svakako nije dobro, ali nema druge nego dalje apelirati i raditi na edukaciji naših poljoprivrednih proizvođača.

"Naš je savjet proizvođačima da kupuju certificirano sjeme gdje u svakom trenutku mogu dobiti savjet naše promotorske službe kao i uvid u kvalitetu", savjetuju. 

Obogatili su prošle godine svoju ponudu sjemena s hibridima suncokreta

Bc Institut ove je godine krenuo u nagrađivanje svojih kupaca. Točnije, odlučili su nagraditi njihovu vjernost i otkrivaju da su povratne informacije bolje od očekivanja. Kupci su to prepoznali te se uredno javljaju, šalju svoje račune, skupljaju bodove, a zauzvrat dobivaju zaslužene nagrade. Osvojeno sjeme se dostavlja kao i ostale nagrade sukladno pravilima nagrađivanja. 

Nagrađuju vjernost: Kako do gratis sjemena ili drugih proizvoda Bc Instituta?

Zaključno, naglašavaju da sa svim navedenim mogu poljoprivrednim proizvođačima ponuditi niz kvalitetnih i provjerenih kultivara, stručnu potporu u svim segmentima proizvodnje te to na kraju zaokružiti i mogućnošću otkupa finalne sirovine.

"Svima želimo uspješnu sjetvu sa čim manje izazova, a Bc Institut će učiniti sve da im osigura najbolje sjeme, stručni savjet i najbolje cijene", zaključuju. 


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Proljetna sjetva Hibridi kukuruza Hibridi suncokerta Sorte soje Ultragrow Ulaganja Certificirano sjeme


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/