Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme žetve
  • 19.09.2023. 07:30

Berba kukuruza - ne smije biti ni prerana ni prekasna

Najvažnije je odrediti optimalno vrijeme berbe i pripremiti kombajn.

Foto: Depositphotos/fotosedrik
  • 4.401
  • 261
  • 0

Berba kukuruza u klipu i za zrno je započela. Ovisno o veličini parcele možemo je obaviti ručno ili pomoću namjenskih kombajna.

Ručna berba je naporna i zahtijeva da se rukama svaki klip odvoji od stabljike. To možemo učiniti tako što odvajamo obučen klip ili prethodno odvojimo ovojne listove.

Podešavanje kombajna često znači rješavanje nepredviđenih problema, ali što se bolje pripremimo to ćemo imati manje zastoja na polju.

Tako ćemo izbjeći osipanje klipa, lom zrna i kvarove koji mogu umanjiti prinos i rezultate.

Odredite optimalno vrijeme

Kako bi bila što rentabilnija, potrebno je odrediti optimalno vrijeme berbe. Iskusni vrlo dobro znaju kada to učiniti, no oni koji iza sebe nemaju puno berbi, treba reći da na prijelazu iz voštane u punu zrelost nastupa tehnološka kada zrno dobiva na čvrstoći, sjajno je, ima karakterističnu boju, a stabljika s listovima je uglavnom suha.

Previše rani i prekasni termini nose sa sobom određene rizike. Nedozrela zrna imaju veći sadržaj vlage, teže se odvajaju, dolazi do njihovog gnječenja, teže se čuvaju. Voštana zrelost je poželjna u slučaju pripremanja silaže.

Kod kasne berbe klipovi su izloženi napadu ptica i drugih štetnika, pojavi bolesti i mikotoksina, prilikom kombajniranja dolazi do krunjenja klipa.

Stabljika s listovima uglavnom treba biti suha (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

Obratite pažnju na sadržaj vlage

Postoje razne metode da odredimo zrelost, a najstarija je vizualni pregled. Kod zrelog kukuruza svila je sasušena i smeđa. Na klipu prstima otvorimo listove i pogledamo kako izgledaju zrna. Kada vidimo da je dobilo karakterističnu boju, da je površina sjajna i čvrsta to je znak zrelosti.

Površinu zrna možemo zagrebati noktom. Prisustvo mliječne tekućine nam govori da zrno još nije spremno za berbu.

Gornja granica za berbu je zrno sa sadržajem vlage između 30 i 35 posto. Ovakve klipove ili zrna je potrebno dosušiti kako bi vlaga pala na 15 posto kod ranih hibrida. Kod kasnijih sadržaj vlage može biti nešto veći.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Berba kukuruza Zrelost kukuruza Zrelost zrna kukuruza Kombajniranje kukuruza Optimalno vrijeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"