Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Corteva
  • 10.09.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Bila suša ili vlaga od kukuruza očekuju da rataru osigura prihod

Na Danu polja kukuruza u Osijeku, tvrtka Corteva je prikazala 21 hibrid. Njih četiri su bili u twin row sjetvi koja je sve više prisutna kod naših poljoprivrednika. Sada je suša, bila je i lani, a već iduća godina može biti vlažna godina, čulo se.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.717
  • 273
  • 0

Mnogo toga se dogodilo u posljednjih nekoliko godina u poljoprivrednoj proizvodnji. Izazova nikad više. Od visokih otkupnih cijena merkantilnih roba i suše do niskih cijena, poplava, oluja i visokih ulaganja u proizvodnju, kažu u Corteva Agriscience Croatia, u čijem sastavu su i Pioneer hibridi kukuruza.

Kako je slikovito rekao njihov promotor Marijan Nekić, 11 tona ove godine daje isti novčani prihod kao u standardnim godinama 14 tona. "Sada ga ne treba sušiti", kaže Nekić, koji nas je s Ivanom Rastijom, također promotorom Pioneer hibrida kukuruza, na Danu polja kukuruza proveo kroz pokuse na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS).

U pokusima je bio 21 hibrid ove svjetski poznate sjemenarske kuće. Četiri hibrida su bila u twin row sjetvi koja je sve više prisutna kod naših poljoprivrednika. Nakon vaganja i mjerenja vlage vidljivo je da su vlage sve od 9 do 11 posto, a nijedan hibrid nije dao manje od 11 tona po hektaru. Hibridu P9944 izvagano je 13.044 kg/ha, dok je P9911 imao rezultat od 13.082 kg/ha. Više od 12.800 kg/ha ostvarili su P0710, P9960, P9889. U twin row sjetvi, četiri hibrida P0725, P1332, P0920 i P1551 imali su od 11.300 do 12.242 kg/ha.

Promjene su nužne ako se žele ostvariti pozitivni rezultati

Moglo se čuti kako je u ovakvim godinama i najmanja greška vrlo skupa, a profitabilnost proizvodnje ovisi o detaljima. Većina poljoprivrednika, dodaju, nije sklona promjenama, međutim one su nužne ukoliko žele zadržati korak s trendovima i ostvariti pozitivne rezultate poslovanja. Ekološki zahtjevi glede upotrebe pesticida, ograničenja u upotrebi dušika, obrada tla, plodored samo su dio zahtjeva koji se stavljaju pred ratare, a i oplemenjivače.

Sada je suša, bila je i lani, a već iduća godina može biti vlažna. "Ne smije biti iznenađenja ni za Pioneer, ni za naše ratare, ali i znanstvenike", riječi su predstavnika ove tvrtke.

11 t/ha ove godine daje isti novčani prihod kao u standardnim godinama 14 tona, čulo se na Klisi

"Upravo je i ova kombinacija u ovogodišnjim pokusima veliki iskorak", istaknuli su te dodali kako su na FAZOS-ovom pokušalištu uz cestu Osijek - Vukovar već nekoliko godina prisutna slična ispitivanja u koja su uključeni i studenti, te znanstvenici fakulteta.

Imali smo priliku čuti kako je Corteva otvorila jedno potpuno novo poglavlje u poljoprivredi, a odnosi se na uravnoteženu upotrebu dušika.

"Prije same sjetve imali smo samo kultivaciju i primjenu KAN-a 300 kg po hektaru. No, imamo u upotrebi naše biološke proizvode u koje je kompanija dosta uložila. A sada vidimo i opravdanje", naglasili su te dodali da su u pokusima koristili N-Lock, zatim Utrisha N i Utrisha P, a korišteni su i herbicid glifosat, te Hector Flex. N-lock je fiksirao dušik za čestice tla što je, ističu, odlično za one koji koriste stajnjak ili gnojnicu. Koristi se i na velikim farmama, kao i za one koji intenzivnije gnoje mineralnim gnojivima. Ovaj pripravak sprječava ispiranje dušika i samim time osigurava maksimalnu iskoristivost tih gnojiva. Rješenja su to, naveli su, koja su već danas prisutna na najboljim farmama u Hrvatskoj.

"Iskoristivost dušika osigurava i Utrisha P. Enzimatskim procesom aktivira zarobljenu količinu fosfora koju imamo u površini i prilagođava ga biljci tako da taj fosfor kukuruz može maksimalno iskoristiti", rekao je Zlatko Šefer koji je naglasio da je od travnja do danas tamo zabilježeno tek 254 litre oborina, dok je primjerice u kolovozu bilo samo 3,4 litre. Inače, kako je rekao Šefer, glifosat su koristili kada se pojavio rizomski sirak u stadiju šestog na sedmi list. Radili su s novim njihovim herbicidom Hektor Flex koji rješava i jednogodišnje i višegodišnje, ali i uskolisne korove.

"Želite li sačuvati dušik koji ste bacili u obliku mineralnih ili organskih gnojiva, koristit ćete N-Lock. Želite li dio dušika iz mineralnih gnojiva zamijeniti s biološkim preparatima i smanjiti troškove, tu je Utrisha N koja povećava iskoristivost hranjivih tvari fiksacijom atmosferskog dušika", savjetuju.

U planu još veća suradnja s FAZOS-om

Zbog klimatskih uvjeta berba kukuruza krenula je čak tri tjedna ranije negoli u standardnim godinama. Kako su svi istaknuli na skidanju pokusa i vaganju uroda, ovo je teška proizvodna godina.

Da će pojačati suradnju s FAZOS-om te da će naredne sezone imati jednu parcelu za njihov kompletan program sortimenta, ali ne samo sjemenski nego i zaštite i mikrobioloških sredstava koja će tu testirati, rekao je Mario Bačani, direktor Corteva Agriscience Croatia.

"Smjena sortimenta je vrlo intenzivna, hibridi se brzo mijenjaju te su došle nove generacije, a ovakve klimatske promjene guraju nas da idemo što brže s novim materijalima, novom genetikom, novim sredstvima i sigurno da nije lako jer izazovi su veliki", naveo je i dodao da se nastoje prilagoditi tim uvjetima i ponuditi najbolje imaju. Najavio je nove hibride koji su sve bolji i odlično se pokazuju u pokusima.

vdf
Sve su vlage bile 9 do 11 posto, a nijedan hibrid nije dao manje od 11 tona po hektaru (Foto: D. Rukovanjski)

"To nam je sada prva godina rada s Cortevom i nadam se da je ovo samo početak dugotrajne i uspješne suradnje. Agrotehnika je bila odlično provedena. Godina je brza, ali imali smo sreće jer nismo imali leda pa su sve kulture dobro podnijele teške dane", rekao je Tomislav Vinković, prodekan za pokušališta i transfer tehnologije na FAZOS-u.

Zašto puno hibrida u jednoj FAO grupi?

P9398 je prvi hibrid kojega nam je predstavio Marijan Nekić, a koji je namijenjen za proizvodnju zrna čiji odlično razvijen korijen omogućava visoku razinu tolerancije na sušne uvjete. Tu je i P9639 koji je pogodan za ranije rokove sjetve i različite tle, a otpuštanje vlage iz zrna je brzo, pa je tako i u ovim pokusima bio s postotkom vode od 9,6 posto među najsušima. P9960 je nešto niže stabljike. Imao je skoro 13 tona na vaganju na ovom pokušalištu. Klip ima 18-20 redi, dobro stojeći i on je uvijek u vrhu. Idealan je za proizvodnju zrna. Zrno je u tipu zubana što mu omogućava brzo otpuštanje vlage i lakše sušenje

"Zašto puno hibrida u jednoj FAO grupi? Nemojte nikada sijati jedan hibrid. Pogledati uvijek koji su dali najbolje rezultate. Ista FAO grupa, ali svaki hibrid ne cvate u isto vrijeme i s više njih imat će te dobre rezultate i prinos", savjetovao je Nekić. Stigao je pokazivanjem do P9944 - onog od kojeg se puno očekuje koji je pogodan za proizvodnju zrna, raniju, ali i postrnu silažu. Ističe kako brzo otpušta vlagu te odlično podnosi stresne uvjete u nicanju.

"P9911 je već godinama najsjajniji hibrid, a navjerojatnije i u Europi. I u dobroj i lošoj godini će dati dobre rezultate. Dobar je za stočare. Stabljika je viša s izraženim "stay green" efektom pa se može koristiti i za spremanje kvalitetne silaže", priča promotor Rastija. Ovaj hibrid tolerantan na sušu odlične adaptabilnosti omogućava uzgoj na području čitave Hrvatske.

cs
P9911 je već godinama najsjajniji hibrid, a navjerojatnije i u Europi, rekao je promotor Rastija

Rastija nam je predstavio i P0217, nešto niži kukuruz. Može se posijati gušće. Ima potencijal da ima mnogo zrna jer stvara od 18 do 20 redi. Izvrstan za kombajniranje. Novi je Aquamax® hibrid namijenjen za proizvodnju u područjima s manje oborina i posjeduje odlične agronomske karakteristike, korijen je dobro razvijen, stabljika čvrsta i nešto niža. Zamjena je za dobro poznati P0216.

"Meni je najdraži P0710. U FAO grupi 520 je", kazao je Rastija i istaknuo da je jako dobar u suši te da je svake godine u samom vrhu. Rekao je i kako P0725 daje jednu od najboljih silaža koje Pioneer može ponuditi.


Fotoprilog


Tagovi

Pioneer Corteva FAZOS Dan polja kukuruza Prinos kukuruza Vlaga kukuruza Aquamax® hibrid P9911


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner