Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja Agromens
  • 01.08.2023. 09:00
  • Brodsko-posavska, Slobodnica

Bili smo na Agromens Danu polja, evo koje smo strojeve vidjeli u radu

Drugu godinu zaredom želimo našim kupcima približiti novitete koji su na tržištu. Tako u suradnji s našim poslovnim partnerima radimo prezentaciju, istaknula je Ljiljana Ćurić

Foto: Agromens
  • 4.359
  • 289
  • 0

Na njivi uz cestu koja spaja sela Slobodnica i Kaniža, nedaleko Slavonskog Broda, okupilo se mnoštvo poljoprivrednika. Razlog su bili Dani polja tvrtke Agromens d.o.o. koja je u radu prikazala tanjurače i podrivače te druge strojeve tvrtke Rolmako, plugove marke ERMO kao i malčere slovenskog proizvođača INO Brežice.

Upoznali smo se i s asortimanom prikolica Pronar iz Poljske koji su novi partner ove tvrtke Blaža Ćurića koji je nakon dugo godina iskustva i rada u brojnim firmama kao voditelj prodaje, svojevremeno odlučio osnovati svoje poduzeće Agromens d.o.o. sa sjedištem u Bartolovcima. Riječ je o respektabilnoj obiteljskoj tvrtki na području distribucije tehnologije i mehanizacije poljoprivrednicima, ali i cjelokupne podrške u proizvodnji što smo i vidjeli na ovoj prezentaciji. 

Kako ističu u Agromensu, na prvom su im mjestu kvaliteta i stručnost u prodaji proizvoda s namjerom da kupac bude uistinu zadovoljan, kako bi kao takav nastavio s preporukom ostalim kupcima. Sklapanjem partnerstva s nizom prestižnih europskih proizvođača osiguravaju najkvalitetniju poljoprivrednu opremu za hrvatske poljoprivrednike.

Ponosni na Rolmako strojeve 

"Drugu godinu zaredom želimo našim kupcima približiti novitete koji su na tržištu. Tako u suradnji s poslovnim partnerima radimo prezentaciju jer se ovim načinom mogu viđjeti mogućnosti i  napredovanje poljoprivredne mehanizacije", rekla je Ljiljana Ćurić koja nas je zajedno s direktorom, Blažom upoznala s aktualnostima u tvrtki.

Dodala je i da smo svi svjesni da je ova godina izrazito teška i da to vuče za sobom i posljedice u poljoprivredi, pa njihov tim nastoji motivirati poljoprivrednike za daljnju suradnju.

Posebno su ponosni na strojeve Rolmako, koji su teški strojevi za obradu tla i komunalne poslove koje u cijeloj Europi koriste profesionalni poljoprivrednici. Radi se o proizvođaču u Poljskoj i proizvodu koji je jako konkurentan i cijenama pristupačan. Nadaleko su poznati po kvaliteti i inovativnosti i podrazumijeva se da zadovoljavaju najstrože standarde.

Na pokusnom polju prikazan je i rad ERMO plugova (Foto: Damir Rukovanjski)

Imali smo priliku vidjeti kako moćno vladaju na pokusnom tlu. Kratka tanjurača je lagana i namijenjena je malim i srednjim farmama gdje su dostupni traktori male snage. Važna karakteristika joj je kratka i niska konstrukcija. Tanjuraču razlikuju diskovi postavljeni na vibracijske opruge posvećene laganim i srednjim tlima. Stroj, čuli smo, vrlo dobro kopira površinu polja i intenzivno miješa tlo s ostacima usjeva. Dostupan je u širinama od 2,5m, 2,7m i 3m, a operativni element je disk promjera 510 mm ili 560 mm.

Ističemo i obradivi gruber postavljen na sustav ovjesa traktora s tri točke. U dva reda nalaze se kruti zupci pričvršćeni na okvir grubera koji režu i miješaju ostatke usjeva. Valjkasti raonik i valjak za žice omogućuju drobljenje i izravnavanje slojeva tla. Okvir mu je izrađen pomoću oblika i ravnih šipki; međutim valjak za žice izrađen je od ravnih šipki ili cijevi s debelim zidovima. Stroj može biti opremljen spiralnom ili opružnom zaštitom. Jedinice za strnište nude se u četiri radne širine, 2,1 m, 2,6 m, 3,0 m i 3,9 m. Kao opciju, moguće je instalirati naknadno usjevnu sijačicu.

Plugovi ERMO i prikolice Pronar

"Imamo u ponudi i prikolice tvrtke Pronar koje su duži niz godina na tržištu u Hrvatskoj. Ovaj poljski proizvođač prepoznao nas je kao partnera i obratio nam se sa željom da radimo s njima, što smo prihvatili. Vidjeli su da imamo kontinuitet rada", naveo je voditelj prodaje Toni Ćurić otkrivajući da su u našim krajevima najtraženije dvoosovinske prikolice.

Njih je najlakše vući odnosno lako na njivi otkačiti i otići po drugu prikolicu. "Oni su i jako dobri proizvođači felgi pa ćemo i tu probati nešto učiniti na našem tržištu", dodao je Toni opisujući da je Pronar tvrka s 10.000 zaposlenih koja godišnje proda oko 50.000 prikolica. Osvrnuo se i na ovogodišnju poljoprivrednu sezonu koja je za njihove kupce izuzetno teška.

"Dogodilo se da je cijena pšenice jako niska, tu su i najave loše sezone u ostalim kulturama, tako da će prodaja biti teška, no očekujemo prodati 15 do 25 prikolica ove godine”, rekao je naš sugovornik.

U njihovoj ponudi su i plugovi tvrtke ERMO koji udovoljavaju svim potrebama, kako za lagane zadatke koji se izvode s traktorima male snage kao što su oni od 45 KS, tako i za dubinske radove ili rovove koji se izvode traktorima do 500 konjskih snaga kako bi se podigli novi vinogradi i voćnjaci.

Voditelj prodaje Toni Ćurić održao je zanimljivu prezentaciju 

Dotakao se i činjenice da EU daje dodatni poticaj onima koji ne oru, ali istaknuo da nama ne odgovara ta politika. Pogotovo na području s teškim zemljištima kakva su u ovom području Hrvatske. 

"Na nekim tlima je to i moguće, ali kod nas oni koji ne oru neće ni vršiti. ERMO se pokazao jako čvrst i idealan za naša područja jer je izgrađen od odličnih materijala. Ovdje su stvarno svakakvi plugovi pucali", objašnjava Toni dodajući da su najtraženiji oni sa četiri brazde odnosno s tri plus jedan jer je teška zemlja pa se može kombinirati.

Rekao je i da je Rolmako pojačao svoju proizvodnju. Izbacuje više proizvoda te je samim tim i cijena povoljnija. Materijali su jako kvalitetni, koriste OFAS i SKF, a i vrijeme čekanja je 15 do 30 dana.

"Gledamo na lageru imati najtraženije robe. Tanjurače zahvata tri metra, gruber šest redi i slično", kaže voditelj prodaje koji je i vodio prezentaciju strojeva u radu.

Malčeri INO Brežice

U radu smo gledali dva pluga premetnjaka s tri i četiri brazde. Vidjeli smo i ERMO podrivač koji su posebno pogodni za teške i dubinske radove. Okvir, izrađen od visokootpornih čelika, opremljen je zupčanicima Hardox 400, specifičnog dizajna koji omogućuje progresivno prodiranje uz malu apsorpciju snage.

U radu smo gledali i strojeve tvrtke INO Brežice, a sa svojim malčerom i traktorom pokazao nam ih je Zvonimir Bešlić iz Kaniže. Ovaj poljoprivrednik koji radi desetak hektara nedavno je uz pomoć fondova EU nabavio upravo jedan takav malčer.

"Kupio sam tzv. stodevedesetku i jako sam zadovoljan. Odlično se ponaša i u travi i u malo većoj šikari", opisao je Bešlić navodeći da s Agromensom surađuje već dugo te od njih nabavlja i repromaterijal za sve svoje proizvodnje.

Kako rade strojevi, pokazao je i Zvonimir Bešlić 

Najviše ovaj novi stroj koristi za kukuružnjake i za tarupiranje odnosno za rješavanje ostataka žetve.

"Strnjak, trave i okoliš njiva uređujem s njim", ističe Bešlić svestranost.

Teški ovogodišnji uvjeti za oranje 

INO Brežice je poznati proizvođač svih vrsta malčera ratarskih, voćarskih, vinogradarskih, šumarskih, i komunalnih. Proizvođači su i rasipača mineralnog gnojiva s 1 ili 2 diska, vibracionih podrivača i mlinova čekićara. Kompanija se ponosi brojnim europskim patentima i inovativnim smart solucijama na svojim proizvodima.

Na Danima polja zatekli smo i Josipa Maričevića iz Slobodnice. On je od Agromensa nedavno kupio i prikolicu Pronar koristeći sredstva europskih fondova. "Koristimo ju za prijevoz i transport žitarica i od velike nam je pomoći. Velikog je kapaciteta i veoma brza. Od opreme ima dodatna povišenje stranica i ceradu. Kapacitet je približno 15 tona. Stranice su 800 + 800", rekao nam je naglašavajući da je cerada jako važna u slučaju kiše i nekog nevremena da pokriju i tako osiguraju robu od kvarenja.

"Ima poteznice i za drugu prikolicu što nam je također važno", kaže Maričević koji je koristeći se sredstvima iz istog izvora kupio plug i podrivač. Plug premetnjak ERMO 3 + 1 kojega smo i vidjeli u radu na Danima polja.

"Uvjeti za oranje ove godine su bili jako loši i ERMO se pokazao dobar, a vučemo ga traktorom John Deere od 120 konjskih snaga", kazao je Josip. 

Josip Maričević odlučio se za prikolice Pronar 

Agromens je inače tvrtka koja se osim uvozom, prodajom i servisom poljoprivrednih strojeva, bavi i distribucijom ulja, maziva i rezervnih dijelova za sve vrste strojeva, ali i otkupom uljarica i žitarica, prodajom gnojiva i zaštitnih sredstava, alata i vijaka koji su potrebni u poljoprivredi, kao i distribucijom sadnica, sjemena povrća i stočne hrane.

Više o strojevima i ponudi možete doznati na nekom od niže navedenih kontakata. 


Fotoprilog


Tagovi

Agromens Blaž Ćurić Dani polja Prezentacija strojeva Roimako ERMO Pronar INO Brežice Blaž Ćurić Ljiljana Ćurić Toni Ćurić Zvonimir Bešlić Josip Maričević Mehanizacija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Agromens d.o.o.

Hrvatskih Branitelja 31b, Bartolovci, 35252 Sibinj, Hrvatska
tel: 035/426-189, e-mail: info@agromens.com web: http://www.agromens.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje