Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 15.09.2024. 12:00
  • Zagrebačka, Rugvica

Bili smo na Danu polja BC hibrida kukuruza i suncokreta te sorti soje - krenite u raniju sjetvu

Uvijek isprobajte neki novi hibrid jer je nastao u određenim uvjetima te se smanjuje gubitak prinosa u lošoj godini, čuli smo u Rugvici na središnjem Danu polja BC hibrida kukuruza i suncokreta te sorti soje.

Foto: Bc Institut
  • 2.971
  • 189
  • 0

Više od dvjesto posjetitelja okupilo se ispred Bc Instituta u Rugvici na Danu polja BC hibrida kukuruza i suncokreta te sorti soje. Stizali su iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Turske, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova i BiH kako bi uživo vidjeli najnovije hibride i čuli novosti iz ove sjemenarske tvrtke.

Naime, dok je prošla godina bila izazovna radi kišnih razdoblja ovu su obilježile višetjedne suše u srpnju i kolovozu. Isto je uzrokovalo nove ekstremne uvjete proizvodnje zbog čega je stvaranje novih hibrida izuzetno važno proizvođačima. Prije 25 godina u Slavoniji su se proizvodile FAO grupe 500 i 600, a danas je tendecija prema sve ranijim grupama hibrida, FAO 300 i 400, spominje dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik uprave Bc Instituta.

"Strateška odrednica Bc Instituta kao najveće oplemenjivačke i sjemenarske tvrtke je stvaranje inovativnih i konkurentnih hibrida i sorti koji mogu odgovoriti na ove klimatske promjene, a na proizvođačima je da prilagode agrotehniku, u smislu obrade tla i u smislu gnojidbe“, istaknuo je Ikić dodajući da se upravo ta prilagodba najbolje očituje upravo u ovakvim izazovnim godinama. 

Klimatske promjene sve veći izazov 

Još je drastičnije u drugim zemljama, poput Mađarske i Rumunjske, gdje se isto bore protiv suša različitim metodama poput, primjerice, navodnjavanja.

Stvaranje inovativnih i konkurentnih hibrida i sorti, strateška je odrednica Bc Instituta, rekao je dr.sc. Ikić (Foto: M. P. Ničota)

Proizvođačima je ono, reći će, preskupo i zato ne čudi da je Hrvatska na dnu europske ljestvice kad su u pitanju površine pokrivene navodnjavanjem.

"Ono je sigurno rješenje na istoku zemlje i u proizvodnji sjemena jer mi živimo od toga i težimo da sva naša sjemenska proizvodnja bude u uvjetima navodnjavanja. To uglavnom i uspijevamo u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj i Ukrajini, ali vjerujte mi, čak i u navodnjavanim uvjetima kad je temperatura preko 35 stupnjeva, imate problema s oplodnjom“, kaže Ikić.

Ni najstariji ne pamte ovako ranu berbu kukuruza, što je s urodom?

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj proizvođači, zasad, ne trebaju ovu metodu, barem dok još uvijek postoje kišne godine poput lanjske. Ono što svakako mogu je krenuti što ranije u sjetvu savjetuje dr.sc. Mirko Jukić, predstojnik Zavoda za kukuruz i dodaje da treba sijati čim se u travnju ukaže prilika, pogotovo na zapadu. Važno je i birati što ranije hibride FAO grupe 300 i 400, da uđu u cvatnju tijekom lipnja kad im treba najviše kiše.

"Uvijek isprobajte neki novi hibrid jer je nastao u ovakvim uvjetima i smanjuje gubitak prinosa u lošoj godini“, savjetovao je. 

Bila je ovo teška proizvodna godina, ali rezultat nije izostao 

Direktorica komercijalnog sektora Katarina Jukić spomenula je da su uz ranu berbu uranile i narudžbe pa su tako neke stizale već sredinom srpnja. Dogodilo se i da, po formiranju cijena krajem kolovoza, ubrzo nekih sorata nije bilo, poput zobi BC Marte, dok je dvoredni ječam BC Gospodar pri kraju s količinama. Spomenula je i neke od novih sorti pšenice u prodaji poput BC Mistike koja je ove godine predstavljena na Danu polja i BC Vedrane. Novost su i hibridi suncokreta.

Direktor marketinga Domagoj Milas istaknuo je suradnju s američkom tvrtkom Indigo na testiranju bakterija s kojima se tretira sjeme. Iza njih su dvije godine ispitivanja koje su pokazale više nego dobre rezultate uz minimalno povećanje prinosa od 15%. 

Pomoć pri izboru hibrida i sorti

I dok su se neki poljoprivrednici žalili na sušu te se raspitivali o navodnjavanju, poljoprivrednik Mirko Đurin iz Novog Marofa, koji će uskoro u berbu, pohvalio se lijepim prinosom. I rado se fotografirao pokraj hibrida Majstor zahvaljujući kojem je ostvario takve rezultate. 

Mirko Đurin iz Novog Marofa pohvalio se lijepim prinosom Majstora 

"Mi smo rano počeli sijati, ali kako smo nisko onda mraz može sve uništiti i odmah imam tisuću eura štete, a dosijavanje nije rješenje. Zato ja krajem 11. mjeseca, a najkasnije u siječnju, odmah zatvaram brazde s rotodrljačom na jedno 5 centimetara i onda kad dođe mraz smrzne jedno 7 centimetara, ali ne ošteti previše“, tvrdi Đurin dok mu susjed u prolazu dobacuje kako je njemu lako jer mu kraj njive ipak teče voda.

Novi katalog Bc Instituta strne žitarice, uljana repica i krmno bilje 2024. godinu prelistajte ovdje

I tako je to, netko ima vodu, netko će je možda uvesti, a netko se i dalje nada da su vremenske neprilike nešto prolazno. Ono što u Bc Institutu rado ističu je da se svi proizvođači mogu njima obratiti sa svojim problemom i da će rado pomoći pri izboru najboljeg hibrida i sorti za njihove uvjete.

Pregršt noviteta

Na središnjem "Danu polja“ Bc Instituta u Rugvici primijetili smo mnoge novitete, od potpuno novog inovativnog uređenja pokusnog polja, gdje se osim soje i kukuruza koji je bio posijan na četiri različite table (standardnih BC hibrida kukuruza, kvalitetnih BC hibrida, noviteta te BC hibrida tretirani bakterijama Indigo), po prvi put moglo pogledati i hibride suncokreta ES Ceylon i ES Belfis.

Pokusno polje Bc Instituta u Rugvici

Primijetili smo i potpuno novi dizajn tabli za obilježavanje pokusa. "Umjesto dosadašnjih žuto-crvenih u narednim godinama na pokusnim poljima diljem Hrvatske, a i šire, primijetit ćete nove bijelo-zelene table na novim čvršćim kolcima. Oni su nešto kraći, izrađeni od kvalitetnijeg drveta, lakši su za postavljanje, a za table nije potrebno izrađivati te lijepiti naljepnice“, kazali su nam iz Bc Instituta.

Cijela je manifestacija održana na otvorenom, svaki od posjetitelja sam je mogao ući u pokus koji ga je zanimao, pogledati zdravlje i karakteristike pojedinih hibrida, ubrati klip, runiti ga, pogledati veličinu i kvalitetu zrna te dobiti dodatne stručne informacije od oplemenjivača Bc Instituta koji su im cijelo vrijeme bili na raspolaganju. 


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Ivica Ikić Dani polja BC hibrida Dani polja BC sorti Hibrid kukuruza Hibrid suncokreta Sorte soje


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim tečajem permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krški fenomen Japage u selu Rastičevu kraj Kupresa. #RuralFoto #Priroda