Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković
  • 22.09.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Koška

Bili smo na hrvatskoj premijeri CLAAS Evion kombajna u radu, evo detalja

Tvrtka Jerković d.o.o. glavni ovlašteni partner tvrtke Claas za istočnu Hrvatsku upriličila je prezentaciju novog Claas kombajna Evion te Horsch i Müthing strojeva u radu na polju.

Foto: Jerković
  • 4.680
  • 309
  • 1

Premda se svjetska premijera odigrala u Njemačkoj još polovinom srpnja, a hrvatski su ga poljoprivrednici mogli vidjeti na netom završenom 30. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu, ovo je predstavljanje novog modela kombajna Evion ipak bilo jedinstveno. Naime, niti novinari koji su svjedočili premijeri u Njemačkoj, niti posjetiteljii sajma u Gudovcu nisu imali prigodu kombajn vidjeti na "praktičnom radu“ u njegovom prirodnom ambijentu – u polju. 

Prije samog predstavljanja mehanizacije iz prodajnog programa tvrtke Jerković, poslovne partnere i goste iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Slovačka, njih više od 250, pozdravio je i direktor Alojzije Jerković istaknuvši pri tome zahvalnost svim prisutnima što su odvojili svoje vrijeme kako bi prisustvovali ovom događaju te se posebno zahvalio gostima iz Claas-a Robertu Kogleru i Achimu Hoffmannu, direktoru prodaje za ovu regiju.

Program je nastavljen predstavljanjem dobro poznatih Claas traktora serije Axion i Arion u tandemu s mehanizacijom tvrtke Horsch, koja već više desetljeća promovira konzervacijsku metodu obrade tla te sustave sjetve “no-till”. Kako bi posjetitelji dobili što točnije informacije o Horschovom programu predstavnicima tvrtke Jerković, Pavlu Mariću i Davoru Racu, priključio se i Zoltan Kurunci, regionalni menadžer tvrtke Horsch za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. 

Mimohod Axion traktora 

U svojevrsnom mimohodu prvi je na scenu stupio Axion 830 kojeg krasi lakoća rukovanja i udobnost s gruberom Terrano 3 FX radne širine 3 metra s 10 radnh tijela i 8 diskova namijenjenih za obradu tla na dubini od 5 do 30 cm i potrebna vučna snaga od minimalno 90 kW. Veći brat 830-etice Axion 870 "dovukao“ je većeg brata Terrana, dobro poznati gruber Tiger 3 MT. Namijenjen je za obradu tla na kojem je bio kukuruz, istog je radnog zahvata i sastoji se od dva reda diskova promjera 684 mm, iza toga su dva reda podrivačkih radnih tijela i na kraju radni valjak.

Brojnim okupljenim poljoprivrednicima obratio se direktor Alojzije Jerković (Foto: A. Šarić)

Najjači model iz serije Axion oznake 960 impozantne snage od 445 konja pred posjetitelje je dovezao Hrvatsku premijeru Horschov stroj za plitku obradu tla Cruiser 10 XL. Ovaj stroj umjesto diskova ima motike i prilagođen je za plitku obradu ekstremno tvrdih tala u čemu mu pomaže šest redi motika koje su postavljeni na širinu koja odgovara predsjetvenoj obradi tla i nakon skidanja kukuruza u koliko su ostaci dobro usitnjeni. Axion 800, najmanji model u ovoj seriji, došao je u tandemu s kratkom tanjuračom Joker radnog zahvata od 5 m s promjerom diskova od 520 mm namjenjena za radne dubine 12 do 13 cm i može doći s raznim varijantama radnih valjaka te s mehaničkim ili hidrauličkim podešavanjem radne dubine.

Nakon univerzalnog Jokera s Axion 850 traktorom stigla je i dobro poznata sijačica Pronto 6 DC koja je proslavila tvrtku Horsch diljem svijeta. Šest metara radnog zahvata i spremnik od 3.600 kg omogućavaju sjetvu na površini od 15 h bez stajanja, a karakteristično za ovaj stroj je što je sa sijačicom integrirana kratka tanjurača s radnim valjkom. Modeli Pronto sijačice od 3, 4, 6 i 7 metara kao i od 8, 9 i 12 m radnog zahvata dostupni su u Hrvatskoj.

Horsch sijačice i Müthing malčeri

Arion 660, najveći traktor iz ove serije, i jedini od predstavljenih koji je karakterističnu Claas zelenu boju zamijenio s tamno sivom, na ogled je doveo sijačicu Serto 12 SC koja se, za razliku od Pronta, izrađuje u radnom rasponu od 10 i 12 m i od radnih tijela ima samo valjak. Spremnik je iz dva dijela te ga možemo koristiti samo za sjetvu ili za sjetvu i gnojidbu. Uz Arion 530, jedan od manjih traktora iz ove serije, predstavljena je i najmanja Horsch kukuruzna sijačica Maesto koja može biti u varijantama od 6 ili 8 redova s međurenim razmakom od 70 ili 75 cm ili 12 redova na 50 cm razmaka. Sjetva može biti i do 15 – 16 km, ali Kurunci ne preporučuje takvu brzinu sjetve obzirom kako je teško sjetvu pratiti manualno, a kod korištenja navigacije za pravilnu sjetvu porebna je i zadnja i prednja vuća koja se, pak, pri tim brzinama kod većine traktora isključuje.

Najmanji predstavljeni model Arion 430 bio je zadužen za najmanju i najjeftiniju prskalicu LEEB 4 AX zapremine 4000 litara, krilima raspona 18 m, razmakom dizni od 50 cm i pneumatskom suspenzijom radnih krila. Za najveću jednoosovinsku LEEB 8 GS prskalicu, zapremine 8000 l, zahvatom od 18 do čak 45 m, razmakom dizni od 25 cm i spremnikom od inoxa s centrifugalnom pumpom kapaciteta 1000 l/min bio je zadužen Arion 630. Ovaj je zeleno-crveni mimohod završio Axion 870 s 295 KS i 6,7 litarskim motorom na koji su bili agregatirani Müthing malčeri.

Uz Claas-ove Axion traktore, prezentirani su i strojevi tvrtki Horsch i Muthing

"Ove malčere odnedavno imamo u svojoj ponudi“, rekao je Davor Rac navodeći da je prednji MU L 280 Vario čija je radna širina 280 cm namijenjen za košnju i usitnjavanje velikih količina biomase uz manju potrošnju energije. Stražnji MU-PRO/S 250 Vario ima radnu širinu od 2,5 m i može se koristiti iza ili bočno od traktora. I prednji i zadnji imaju oznaku Vario što znači mogućnost podešavanja intenziteta usitnjavanja, zaključio je Rac prezentaciju strojeva te pozvao prof. dr. sc. Danijela Juga s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osjeka koji je ukratko opisao modele konzervacijske obrade tla koja u zadnje vrijeme ima sve više poklonika među poljoprivrednicima. 

Evion 430, prilagođen hrvatskim poljoprivrednicima 

A onda, stigao je Evion 430, kombajn prilagođen hrvatskim poljoprivrednicima obzirom kako je namijenjen za manja poljoprivredna gospodarstva. Ovog malog diva pokreće 6,7-litreni Cummins B6.7 motor emisijskog standarda Stage V kojemu je puna nazivna snaga od 231 KS dostupna pri samo 1.900 o/min, dok Dynamic Power upravljanje osigurava smanjenje potrošnju goriva i do 10%. Opremljen je s bubnjem za vršidbu od 600 mm i sinkroniziranim rotorom u kombinaciji s pet slamotresa duljine 4,40 metara i širinom vršidbenog bubnja od 1420 mm. Brzina bubnja za vršidbu može se bezstupanjski podešavati preko CEMIS 700 terminala, a podešavanje konkavnog zazora izvodi se hidraulički iz kabine.

Kako bi se osigurala učinkovitija sekundarna separacija i veća propusnost, središnji usponi slamotresa redizajnirani su kako bi još učinkovitije obavili rastresanje mase i omogućili brži prijenos do sljedećih stepenica slamotresa, a za pouzdanost rada zadužen je senzorski nadzor gubitka zrna na slamotresima. 

Spremnik za zrno integriran iza kabine ima 6.500 litara i opremljen je senzorima koji upozoravaju operatera kad razina punjenja dosegne 70 posto, a veliki nadzorni prozor spremnika pruža operateru izravan pregled razine punjenja i kvalitete zrna. Ovaj model za istovar koristi cijev promjera 330 mm i elevator za zrno kapaciteta 34 l/s što mu omogućuje brznu istovara od 90 l/s. 

Koje sve prednosti ima CLAAS Evion kombajn?

Prostrana moderna kabina u potpunosti zadovoljava sve potrebe rukovatelja strojem za siguran i opušten višesatni rad. Moderan upravljački naslon za ruke s ergonomskom Cmotion višenamjenskoj upravljačkoj ručici, jasno postavljenom upravljačkom pad-u i CEMIS 700 terminalom sa zaslonom osjetljivim na dodir. Sposobnost pozivanja spremljenih postavki za sve uobičajene usjeve za vršidbu omogućuje brzo postavljanje stroja i omogućuje jednostavu promjenu kultura koja štedi vrijeme. Automatska klima i kamera standardna su oprema, a oslonci za noge na stupu upravljača i rashladna kutija od 30 litara dostupni su kao opcija. 

Predstavljen je i Trion 

Nakon kratkog opisa performansi najmlađi se član obitelji Claas uputio prema polju soje i napravio svoja dva radna kruga pokazavši okupljenima što može i zna. Vršidbi su se ubrzo priključili i puno veći i stariji Lexion 6900 te Trion 650. Nakon soje Evion 430 ovršio je i nekoliko redova kukuruza pripremivši tako teren za demonstraciju rada Claas traktora s Horsch priključcima za obradu tla.

Osim prikazanog modela Claas je na tržište izbacio i manji model od 204 KS Evion 410 te veći Evion 450 s 258 KS koji će se uskoro naći i na našem tržištu.


Fotoprilog


Tagovi

Jerković CLAAS Kombajn EVION 430 Prezentacija novog kombajna Axion traktori Horsch Muthing Alojzije Jerković


Autor

Andrija Šarić

Više [+]

Dugogodišnji novinar s bogatim iskustvom u poljoprivredi.


Partner