Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 29.12.2023. 18:00

Blagi rast cijena pšenice s obje strane Atlantika - što ga je uzrokovalo?

Najveći utjecaj imalo je događanje na Crnom moru, i pored toga što slaba konkurentnost europske pšenice ima negativno djelovanje

Foto: Depositphotos/KarepaStock
  • 1.942
  • 129
  • 1

Posljednji tjedan 2023. godine je dosta miran na tržištu žitarica. Trgovalo se slabo. Kretanja na svjetskim burzama su pod raznim utjecajima.

Blagi rast cijena pšenice

U petak u 13 h cijena pšenice na pariškom Matifu je bila u blagom porastu i iznosila 223,50 eura/t. Cijena kukuruza je 198,75 eura/t i u konstantnom je padu od lipnja kada je bila 250 eura/t. Nakon neznatnog rasta tijekom tjedna blagi pad je doživjela i uljana repica, za tonu je trebalo izdvojiti 439 eura.

Cijena pšenice na pariškom Matifu:

Američki CBoT je donio trend rasta za pšenicu i pad cijena kukuruza i soje. Pšenica je koštala 209,64 eura/t, kukuruz 168,68 eura/t, dok je soja koštala 433,31 eura/t.

Slaba konkurentnost europske pšenice

Posljednja događanja na Crnom moru, gdje je brod za rasuti teret pod zastavom Paname koji je išao prema luci na rijeci Dunav kako bi utovario žitarice, udario u rusku minu, potpiruju strahove vezane za rizike transporta u ovom sektoru. To je utjecalo na kratkotrajno povećanje cijena u proteklom periodu.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Tako je cijena pšenice porasla s obje strane Atlantika i pored toga što slaba konkurentnost europske ima negativno djelovanje. Nije joj pogodovalo ni jačanje dolara u odnosu na euro. U prosincu je na tržištu vladala ruska pšenica koju su kupovali najveći otkupljivači.

Cijena kukuruza na pariškom Matifu:

Loše vremenske prilike smanjuju površine pod ozimim kulturama na području zapadne EU. Najveće smanjenje zasijanih površina je u Francuskoj, a slijede je Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska i Belgija.

Nema snijega: U nekim dijelovima Europe očekuju se štete na ozimim žitaricama

S druge strane povoljni uvjeti nagovještavaju dobru žetvu u Rusiji sljedeće godine.

Velika količina kukuruza je već prodana. Izvoz kukuruza iz SAD-a u Meksiko željeznicom je i dalje blokiran. Porasla je cijena uljane repice, a sve oči su uperene u nebo iznad Brazila i Argentine gdje su vremenske prilike neizvjesne i ne zna se kako će ujeicati na uzgajane kulture.

Očekuje se povećanje površina pod kukuruzom u Europskoj uniji.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Cijena na berzama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja