Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 19.08.2023. 13:30

Bliži se sjetva uljane repice - na što treba paziti?

Optimalan rok za sjetvu uljane repice se kreće od 25. kolovoza do 25. rujna. Čemu posvetiti posebnu pažnju?

Foto: Depositphoto/valio84sl
  • 2.748
  • 176
  • 0

Približavaju se optimalni rokovi za sjetvu uljane repice koja predstavlja važnu poljoprivrednu kulturu.

Optimalan rok kreće od 25. kolovoza do 25. rujna. Sjetva u tom razdoblju nosi manje rizika od nepripremljenosti biljke za prezimljavanje, a time i manje rizika za niže prinose. Ne preporučuje se niti prerana sjetva jer biljke ulaze prebujne u zimu sklone su izmrzavanju, kao ni kasna jer ulaze dovoljne nerazvijene u zimu.

Tada je proces kaljenja otežan i veća je mogućnost propadanja biljaka. Sjetva se obavlja sijačicama u redove na dubini 1 do 2 cm i međurednom razmaku od oko 20 do 25 cm.

Izbjegavajte pjeskovita tla koja brzo gube vlagu, kao i suviše glinovita jer ne podnose zemljište prezasićeno vlagom što može dovesti do asfiksije, gušenja korijena. Što se tiče agrotehničkih mjera preporučuje se prašenje strništa da bi se potaknulo nicanje korova i pronicanje zaostalog predusjeva (najčešće strne žitarice).

Pripremite sjetveni sloj

Osnovnu obradu bi bilo dobro odraditi dva do tri tjedna prije sjetve. Sjeme je sitno i sije se na dubini od 1,5 do 2 cm, Gustoća ovisi od sorte, odnosno hibrida, i kreće se između 550.000 do 750.000 biljaka po ha. Nakon sjetve povaljati parcelu da bi se ostvario kontakt tla i sjemena kako se ne bi zadržalo u zračnim džepovima što bi izostavilo klijanje, a samim tim i prorjeđivanje usjeva. Ovo je važan preduvjet za maksimalne prinose.

Gnojidba se određuje na osnovu plodnosti samog tla i planiranog prinosa. Ova kultura ima zahtjeve prema kalciju. Zbog toga je dobro pri ljetnom ili oranju strnjišta dodati vapno. Na umjereno plodnom tlu potrebno je osigurati od 120 do180 kg /ha dušika, 80 do 120 kg/ ha fosfora i kalija 150 – 200 kg/h te sumpora 50 – 80 kg/ha koja se dodaju u osnovnoj, predsjetvenoj gnojidbi te u prihrani. Jednom ili dva puta prihranjujemo usjev krajem veljače ili početkom ožujka. Obično se izvodi kombinacijom NPK 15:15:15 u količini 150 do 200 kg/ha, s dodatkom sumpora koji znatno uvećava prinos. Uljana repica brzo raste i prekriva zemljište, guši korove svojom gustom strukturom pa se često izbjegne primjena herbicida.

Pažljivo odrediti trenutak žetve

Veliki problem može nastati prilikom žetve, jer zrele mahune lako pucaju, sjeme se osipa i dolazi do gubitka. Zato je vrlo bitno pravilno odrediti njezin trenutak. Radi lakše i žetve bez gubitka sjemena često se vrši desikacija sredstvom namijenjenim za desikaciju (mala ponuda registriranih preparate) ili češće totalnim herbicidom. Prekidamo vegetaciju, dolazi do prisilne i izjednačene zriobe svih mahuna. Sjeme se skladišti i čuva s manje od osam posto vode tako da ga često treba sušiti prije skladištenja jer ima veći postatak vlage od dozvoljenog. 

Prinos uljane repice se kreće od 2 do 4 t/ha, rjeđe i do 5 t/ha.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva uljane repice Sjetva uljarice Optimalan rok sjetve Priprema sjetvenog sloja Jesenska sjetva


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda