Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pipelife Hrvatska
  • 09.09.2024. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Gornji Miholjac

Boris Đukić: Posla oko navodnjavanja ima, ali računica je slatka

Nije isto hoćete li ostvariti 1,5 ili 3 t/ha duhana, govori nam Boris Đukić iz Gornjeg Miholjca koji se poljoprivredom bavi cijeli život. Isto tako, ovih dana "skida" nenavodnjavani kukuruz gdje je ostvareno oko 6 t/ha, dok se na navodnjavanom nada 11-12 t/ha.

Foto: D. Gajšek/K. Rastija
  • 3.255
  • 232
  • 2

Izlazeći iz Slatine prema bakićkom kraju naziru se polja duhana, kulture koja je ovdje najzastupljenija kod poljoprivrednika. No, on je gotovo obran, a njegova berba, kao i kod drugih kultura, nikad ranije nije počela, a ni završila. Tako je i kod Borisa Đukića iz Gornjeg Miholjca koji ga sadi na oko 6 hektara od ukupno 50 koje obrađuje.

"Ovo je bila jako složena, zanimljiva i teška godina, ne samo za duhan, već i za sve kulture. Berba je pri kraju, mislim da će prinos biti umanjen u odnosu na 2022. godinu za nekih 25-30 posto", govori nam naš domaćin namjerno ne uspoređujući je s prošlom godinom budući da ih je "pokosio" led tri puta tijekom vegetacije što ga je skroz uništilo. "Sad se nadam da ću izvući oko 3 tone po hektaru".

Boris se duhanom počeo baviti od 1995. godine, priča nam, a osim njega uzgaja još kukuruz, suncokret, ječam, pšenicu, tritikal, djetelinu. Nekad su imali i muzne krave, ali ih je niska otkupna cijena mlijeka primorala na zatvaranje ove proizvodnje. Sada su isključivo u ratarskom segmentu u čemu mu pomažu supruga te roditelji koliko mogu, dok su kćerke, kaže, otišle svojim putem.

Prije 15 godina odlučio se navodnjavati 12 hektara

Kooperant je Hrvatskih duhana, a za svoje je prinose bio i nagrađivan. Sve to ne bi uspjelo, ističe, da nije bilo navodnjavanja, za koje se odlučio još prije 15 godina.

"Kod nas je zemlja laka, pjeskovita i kisela, dakle kulture teško mogu dati svoj maksimum bez naše pomoći", priča nam Boris te dodaje da su na duhanu vidljivi obrubi od spaljenosti zbog ekstremno visokih temperatura, ali da je u odnosu na susjedni razlika itetkako vidljiva, tamo gdje nije navodnjavano.

Prije je ostvarivao oko 2,5 t/ha, a nakon ugradnje sustava u optimalnim godinama znao je dogurati i do 3,9 t/ha, što je dvostruko više od prosjeka tvrtke otkupljivača.

csd
Boris Đukić u polju duhana (Foto: Davor Gajšek)

Sada navodnjava 6 hektara duhana i 6 hektara kukuruza i to mu je, ističe, jedna od najboljih odluka koje je donio te da bez toga duhan ni ne bi uzgajao, s obzirom na njegovu sigurnu otkupnu cijenu (oko 3 eura plus PDV) te siguran otkup. "Hrvatski duhani nam i sami preporučuju navodnjavanje te sudjeluju u sufinanciranju projekta".

Ima i postrni duhan nakon ječma, oko hektar, a sudeći prema stanju na polju, on izgleda odlično. "Bez navodnjavanja bi bio nemoguć ovakav uzgoj", naglašava Đukić koji je odabrao sustav kap po kap tvrtke Pipelife Hrvatska. "Cijena i nije bila tako skupa kako sam mislio, koštalo me tada oko 10 tisuća kuna po hektaru uključujući kopanje bunara."

Najbolji tip navodnjavanja duhana je kapanjem odnosno sustavom kap po kap s razmakom kapaljki od 30 cm jedna od druge te da svaka kapaljka ima protok vode od 1 l/h. Tako po dužnom metru treba 3,33 litre na sat. Traka kap po kap se stavlja na svaki red, opisao je Davor Gajšek, product menadžer u Pipelife Hrvatska, naglašavajući da je ključan dio kapanja u početnom rastu, nakon presađivanja te nekih 40-80 dana nakon presađivanja.

"Glavni cjevovod je ili PEHD ili LayFlat cijev određenog promjera, a to je uvjetovano veličinom proizvodne površine. Za veće površine treba nešto veći protok", pojašnjava, kao i to da se za svaku njivu računa druga kalkulacija, s obzirom na njene specifičnosti. Navodnjavanje kap po kap je, tvrdi, cjenovno vrlo prihvatljiva metoda jer je najpreciznija i najštedljivija, a rezultati su najbolji. Biljka dobiva vode tamo gdje upravo treba i kad treba, u optimalnim količinama.

Navodnjavati nije isto što i bacati vodu biljkama!

Kod kukuruza se, dodaje, također trebaju osigurati minimalni uvjeti za rast i razvoj za stabilan i visok prinos, a tu navodnjavanje čini veliku ulogu i pokazuje razliku u dobrim godinama gdje određeni kultivar daje 10 ili 12 t/ha, no u ekstremnim godinama, kakava je i ova bila, ostvareni su prinosi od 2-5 t/ha, dok je s pomno osmišljenim sustavom navodnjavanja Pipelife ostvareno i 13,5 t/ha. "Mislim da brojke govore dovoljno same za sebe", zaključio je Gajšek, koji voli reći da se sustav planira i izračunava točno u kap.

vds
Davor Gajšek i Boris Đukić - suradnja koja traje godinama (Foto: Karolina Rastija)

Voda je, slažu se obojica, elementarna stvar u poljoprivrednoj proizvodnji i na nju ne bi trebali gledati kao na trošak, već kao na ulog kao što je i sjeme, gnojivo, zaštitna sredstva i drugo. Bez nje sigurnog i stabilnog prinosa nema.

"Važno je pojasniti da navodnjavanje nije isto što i bacanje vode", kaže Gajšek, jer se u navodnjavanju voda dozira točno kada treba i koliko treba. "Općenito se u Hrvatskoj navodnjava 2,5-3 posto svih kultura, što je poražavajuće malo". Oni koji su to izabrali, okrenuli su se onome što im donosi novac, a to je svakako dobro gospodarenje, u što spada i navodnjavanje.

Ovih dana Đukić vrši nenavodnjavan kukuruz, gdje je ostvario prinose oko 6t/ha, a na navodnjavanom se nada oko 11-12 t/ha. "Njegova cijena je niska i znatno varira kroz godinu, ali bez obzira na to nije isto hoću li ja predati gotovo duplo veću kilažu." U navodnjavanje kukuruza krenuli su iza 4.-5. lista, da se on bolje ukorijeni. Njemu je voda najpotrebnija u fazi u oplodnje, metličanju i nalijevanju zrna. Pumpe je palio u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima.

Zahvalan je ovaj 48-godišnji poljoprivrednik tvrtki koju je odabrao jer mu i nakon toliko godina još uvijek pružaju stručnu podršku, a Gajšek ih često obilazi i savjetuje s obzirom na stanje u polju.

Rasprskivač ili kap po kap?

Upitajući ih koji je bolji izbor, rasprskivači ili kap na kap, Gajšek je odgovorio kako je rasprskivač super stvar - trajan je, cijevi su trajne, lako se prenosi s polja na polje, sa sezone na sezonu, međutim nije selektivan. On je dobar izbor kad se radi o raznolikim usjevima. Dok se kod drugog načina laterale moraju skupljati i mijenjati svake godine. Razlika je u tome što se kap po kap sustavom ne kiši cijela njiva, ne hrane se i korovi, manja je mogućnost gljivičnih oboljenja, a i ne dolazi do tolikog isparavanja uslijed visokih temperatura.

vsd
Pogled iz automobila - postrni duhan nakon žetve ječma (Foto: Davor Gajšek)

"Navodnjavati svoje njive je velik posao, postavljanje, kupljenje crijeva, skidanje pumpi..., ali financijska stvar je na kraju najslađa", Đukićeve su riječi, a kaže da kad radiš s voljom, predaješ urod i znaš da će se to na kraju isplatiti, nema ljepšeg.

"Od lipnja do rujna radiš punom parom dan i noć, na kraju garantiram da se za razliku koja se ostvari navodnjavanjem može kupiti dobar, ali dobar polovan auto", rekao je za kraj naše posjete u predivnom prostoru kojeg je izgradio sa svojom obitelji, a koji planiraju u budućnosti iznajmljivati za razne proslave i prigode.

Želite li informativnu ponudu za navodnjavanje, ispunite upitnik:


Fotoprilog


Tagovi

Boris Đukić Gornji Miholjac Proizvodnja duhana Navodnjavanje duhana Navodnjavanje kukuruza Navodnjavanje kap na kap Davor Gajšek Pipelife Hrvatska Sustav navodnjavanja Isplativost navodnjavanja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

PIPELIFE HRVATSKA

Prosinačka 7, 10431 Kerestinec, Sveta Nedelja, Hrvatska
tel: +385 99 543 6468, e-mail: davor.gajsek@pipelife.com web: https://www.pipelife.hr/