Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 27.03.2020. 13:30

Brlošić: Najveća pomoć bila bi isplata potpora u punom iznosu do 15. travnja

Potpredsjednik HPK Mato Brlošić komentirao je i proljetnu sjetvu, izdavanje propusnica, ali i otvaranje dijela tržnica.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 4.325
  • 401
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima trenutno bi najveća pomoć bila isplata potpora u punom iznosu i to najkasnije do 15. travnja, kako bi mogli investirati u sjetvu, izjavio je u petak za Hinu potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne Komore (HPK) Mato Brlošić.

Kazao je kako pripreme za proljetnu sjetvu teku prilično dobro, dio sjetve je već odrađen, a trgovine specijalizirane za repromaterijale u poljoprivredi funkcioniraju i rade.

Ali nije dobro, ističe Brlošić, što ne rade trgovine specijalizirane za rezervne dijelove"Jako je važno imati repromaterijal i rezervne dijelove, jedno bez drugoga ne ide i moramo hitno poraditi na tome da se otvore te specijalizirane trgovine za prodaju poljoprivrednih dijelova i mehanizacije. To je nužno", rekao je.

Repromaterijala, sjemena, zaštitnih sredstava, po njegovim informacijama je dovoljno, a i vrijeme poljoprivrednicima ide na ruku.

Proljetna sjetva uz Covid-19: zatraženo hitno otvaranje trgovina s dijelovima za strojeve

"U idućih mjesec, mjesec i pol dana proljetna sjetva bit će intenzivna, kao i prihrana kultura zasijanih jesenas, poput pšenice. Za tri, tri i pol mjeseca žeti ćemo pšenicu i onoga najvažnijega proizvoda za ishranu ljudi Hrvatska će sigurno imati dovoljno za svoje potrebe", rekao je Brlošić.

Osvrnuo se i na propusnice za poljoprivrednike, napominjući kako je prvotni prijedlog komore bio da osobna iskaznica i iskaznica poljoprivrednog gospodarstva budu dovoljne za njihovo nesmetano kretanje, bez obzira gdje su im njive, ili kod nabavke materijala ili dijelova.

Kome je potrebna propusnica - pojašnjenja za OPG-ove i ribare-obrtnike

Imamo 170 tisuća upisanih OPG-a, a više od 70 posto njih ne može na internet, jer je riječ o starijim osobama, kazao je Brlošić napominjući da se treba pobrinuti kako im dostaviti propusnice. Postoje čak, kako je naveo, i specifičnosti poput pčelara koji pčele drže i nekoliko stotina kilometara od svoga prebivališta, a nisu upisani u upisnike.

"Sve je to dosta složeno i teško rješivo u jednom danu", rekao je Brlošić. 

Kazao je i kako je poljoprivrednike razljutila nedavna odluka o zatvaranju tržnica, čime je malim proizvođačima onemogućena prodaja njihovih proizvoda.

"Sada se došlo do nekog prijelaznog rješenja i nadam se da će već za vikend voće i povrće koje su proizveli mali OPG-i doći na tržnice i do potrošača", rekao je.

Dozvoljen rad specijaliziranim trgovinama u sklopu tržnica

Naime, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović jutros je uz ostalo najavio dopuštanje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi.

To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje. Odluka stupa na snagu danas, a očekuje se da trgovine počnu raditi od sutra ujutro, rekao je Božinović.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HPK Mato Brlošić Proljetna sjetva Isplate potpora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoske lole #RuralFoto #selo