Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Canola
  • 11.08.2023. 13:30

Canola nije isto što i uljana repica?

Iako pripadaju istoj porodici Brassicaceae, ovo su različite biljke. Evo po čemu je canola dobila naziv

Foto: DewaldKirsten@Depositphotos
  • 3.098
  • 190
  • 1

Oni koji prate kretanja na burzama roba, poput one referentne iz Chicaga, sretali su se s pojmom 'canola', što se često stavlja u kontekst sinonima 'uljane repice'. O čemu je riječ i zašto postoje razlike u nazivlju?

Canola i uljana repica pripadaju istoj porodici Brassicaceae, ali su različite biljke.

Canola (Brassica napus) je podvrsta uljane repice (Brassica rapa) nastala 70-ih godina prošlog stoljeća u Kanadi genetskom modifikacijom s ciljem smanjenja sadržaja eruka kiseline. 

Visok udio omega-3

Ime 'Canola' nastalo je kao skraćenica od izraza "Canadian oil, low acid" (kanadsko ulje, niske kiselosti). Sam je naziv odabran kao rezultat marketinške kampanje koju je pokrenula Kanadska savezna vlada u suradnji s industrijskim partnerima. 

Canola ima niži sadržaj zasićenih masnih i viši mononezasićenih masnih kiselina u usporedbi s uljanom repicom. Canola ulje je poznato po visokom udjelu omega-3 masnih kiselina, što ga čini zdravijim izborom

Vic koji to nije: Znate li koja je razlika između Europljanina i Kanađanina?

Ovo ulje je popularno u prehrambenoj industriji zbog neutralnog okusa i visoke točke dimljenja, što ga čini pogodnim za kuhanje, prženje i pečenje. 

Canola u domovini - Kanadi

Uzgaja ju više od 43.000 kanadskih poljoprivrednika koji na godinu proizvedu oko 20 milijuna tona ove uljarice. Ona je danas jedna od najčešćih kultura u ovoj zemlji, generirajući gotovo četvrtinu ukupnih prihoda od poljoprivrednih usjeva.

Raste izvoz kanadske junetine na tržište Europske unije

Godišnje je zasiju na okvirno 8 milijuna hektara površine, uglavnom u zapadnim provincijama Alberti, Saskatchewanu i Manitobi. Na manjim se površinama može naći u Britanskoj Kolumbiji, Ontariju i Quebecu.


Tagovi

Canola Eruka kiselina Omega-3 Canola ulje Uljarica Kanada


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje