Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.05.2024. 18:00

Cijena pšenice dosegla najvišu razinu u posljednjih godinu dana - kakva su očekivanja?

Smatra se da će doći do stagnacije, ali i da tržišni uvjeti te izgledi za proizvodnju ostaju loši, što će u narednom razdoblju ipak dići cijene

Foto: Maja Celing Celić
  • 9.655
  • 597
  • 2

Cijena pšenice je u ponedjeljak došla do najviše razine u više od godinu dana dosegnuvši 269 eura/t za novu žetvu (ugovor za rujan). Riječ je o rastu od oko 50 eura u zadnja 4 tjedna.

Smatra se da će doći do stagnacije, ali i da tržišni uvjeti te izgledi za proizvodnju ostaju loši, što će u narednom razdoblju ipak dići cijene, piše Agrarheute.

Loši uvjeti u Ukrajini i Rusiji 

Loše vremenske prilike u Rusiji i Ukrajini jačaju zabrinutost oko ovogodišnje žetve. 

Zahlađenja zabilježena posljednjih tjedana zahvatila su istočnu Ukrajinu, a smatra se da su prouzročila značajnu štetu na usjevima žitarica. Nakon toga su uslijedile visoke temperature. 

Stoga je Udruga izvoznika u Ukrajini (UGA) revidirala svoju prognozu proizvodnje pšenice za nadolazeću žetvu naniže, na 19,1 milijuna t, a za ječam na 4,6 mil. t. Prognoziraju i da će berba kukuruza biti manja, 25,5 mil. t, u usporedbi s 29,6 mil. t prošle godine. 

Ratarska računica izgleda bolje, što možemo očekivati od pšenice i ječma roda 2024?

Izgledi ruske proizvodnje za 2024. također su smanjeni zbog nedavnog zahlađenja nakon kojeg je uslijedio toplinski val do 30°C te značajnog deficita vode na jugu zemlje. Prošlog su tjedna ruski analitičari smanjili prognozu uroda za ovu sezonu za dodatnih 2,4 mil. t na 83,5 mil. t pšenice. 

Padaline u Francuskoj ometaju sjetvu kukuruza 

Previše padalina u Francuskoj i Njemačkoj i dalje predstavljaju veliki problem. Nastavljaju se u većem dijelu zapadne Europe. 

To je ujedno i glavni razlog zašto je Euronext pšenica u ponedjeljak poskupila za daljnjih 7,75 eura uz zaključnu cijenu od 269 eura/t za novu žetvu.

Na ovoj burzi i kukuruz bilježi porast cijene od 6 eura te sada iznosi 218,50 eura/t. 

Francuska Nacionalna institucija za poljoprivredne i morske proizvode, FranceAgriMer, zabilježila je daljnje pogoršanje stanja koje sada ocjenjuju dobrim i vrlo dobrim.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U toj zemlji vrlo sporo napreduje sjetva kukuruza, a dovršena je 78 %, u usporedbi sa 73 % prethodnog tjedna, što je značajno slabije u odnosu na prosjek od 96 %.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Rast cijena Izgledi za žetvu Ruska pšenica Ukrajinska pšenica Francuski kukuruz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.