Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.11.2023. 18:00

Cijena pšenice pala na petomjesečni minimum, a ostalo?

Najviše se trgovalo kukuruzom, dok je promet ostalih žitarica i uljarica bio slab. Na cijenu soje je djelovala vijest o kiši u Brazilu.

Foto: Depositphotos/igor_bastrakov
  • 3.154
  • 183
  • 0

I ovaj tjedan cijene su skoro nepromijenjene. Najviše se trgovalo kukuruzom, dok je promet ostalih žitarica i uljarica bio slab. Kupci se žale na slabu ponudu, dok analitičari očekuju kraj berbe kukuruza i početak prodaje uskladištenih žitarica.

Slaba prodaja s obje strane Atlantika

Na pariškom Matif-u cijena pšenice je u petak u 14h pala na 225 eura, na petomjesečni minimum. I pored ovako niske cijene kupci nisu pokazali zainteresiranost. Europska pšenica ne može konkurirati jeftinijoj iz Ukrajine i Rusije.

Cijena kukuruza za ožujske ugovore je na 205,50 eura/t, dok se za tonu uljane repice tražilo 437 eura.

Pšenica na pariškoj burzi:

Ugovori za prosinac za pšenicu su pali na čikaškom CBoT-u na 187,48 eura/t. Izvješće američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) je pokazalo da je prodaja ove žitarice loša i da je do 9. studenog izvezeno samo 176.300 tona u odnosu na očekivanja od 250 do 500.000 t.

Blago je porasla cijena kukuruza na 172,30 eura/t, a pala za soju na 460,75 eura/t.

Preokret u cijeni soje

Nakon skoka od četiri posto dogodio se nagli pad cijene soje. Prošlotjedna velika kupovina nije mogla utjecati na vijest o kišu u Brazilu, posebno u područjima gdje se uzgaja. Kina je bila najveći kupac.

Prognoza ukupne svjetske proizvodnje žitarica u 2023/24. godini je podignuta za 3 milijuna, u odnosu na listopad, odnosno na 2.295 mil. t.

Povećana je za pšenicu dva milijuna tona na 787 mil. t, jednako i za soju pa sada iznosi 395 milijuna tona te kukuruz na 1,223 mil. t.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Tržište žitarica Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje