Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 14.12.2023. 18:00

Cijene žitarica na europskom tržištu uglavnom miruju - što se događa "preko bare"?

Na pariškom Matifu cijena pšenice je za ožujske ugovore u četvrtak u 13 h bila 227 eura/t. Blagi pad je zabilježio i kukuruz

Foto: Depositphotos/mycola_adams
  • 1.869
  • 123
  • 0

Na tržištu je i dalje prisutna pšenica iz crnomorske regije kojoj ona iz Europske unije ne može biti konkurent.

Pored Ukrajine i Rusije, važni izvoznici su Rumunjska i Bugarska. Na američkom tržištu povećanje cijene je uzrokovano velikom kupovinom od strane Kine.

Cijene na burzama u padu

Na pariškom Matifu cijena pšenice je za ožujske ugovore u četvrtak u 13 h bila 227 eura/t. Blagi pad je zabilježio kukuruz i za tonu je trebalo izdvojiti 199,75 eura. Tijekom tjedna je pojeftinila uljana repica, a vrijednost joj je bila najniža od 20. studenog. No, u četvrtak se osjetio blagi rast na 435,75 eura/t.

Cijena pšenice na pariškoj burzi: 

Na čikaškoj burzi CBot-u pšenica je odolijevala padu, s blagim rastom. U četvrtak se dogodio obrat i pad cijene na 197,71 eura/t. Ovakav trend prati i kukuruz, a cijena za prosinačke ugovore je 165,32 eura/t. Silazni trend imala je i soja koja je koštala 441,70 eura/t.

Bolje vrijeme u Brazilu, Kina kupuje od SAD-a

Na američkom je tržištu na pad cijene kukuruza utjecao značajan pad za soju, pšenicu, ali i oborine u Brazilu koje poboljšavaju izglede za prvu žetvu. Argentinska vlada ima planove o povećanju poreza na kukuruz i pšenicu, ali se sumnja da će njihov Kongres imati većinu za donošenje odluke.

Cijene kukuruza na pariškoj burzi:

SAD su najavile otkup 1,12 milijuna tona pšenice od strane Kine koja nije tradicionalni kupac poljoprivrednih proizvoda s ovog tržišta. U ovoj godini kineski poljoprivrednici su suočili s obilnim proljetnim padalinama zbog čega krušna pšenica ima lošu kvalitetu, a što je potaknulo uvoz. 

Američke vlasti su podigle procjenu svjetske žetve pšenice na 783,01 milijuna tona u sezoni 2023./24., ali i procjenu potrošnje.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na cijenu ove žitarice u budućem vremenu bi mogla utjecati odluka Rusije da do svibnja 2024. ograniči izvoz durum (tvrde) pšenice od koje se priprema tjestenina.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena soje Cijena kukuruza Cijena uljane repice Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje