Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obilazak polja
  • 02.09.2024. 14:00
  • Vukovarsko-srijemska, Soljani, Strošinci

Dabro: Trudit ćemo se pomoći poljoprivrednicima čiji su urodi oštećeni sušom

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro jučer je s državnim tajnikom Marinkom Beljom obišao dva mjesta u kojima je dugotrajna suša uzrokovala štetu

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
  • 2.917
  • 219
  • 0

"Trudit ćemo se da na sve raspoložive načine pomognemo našim poljoprivrednicima i da u okvirima mogućnosti iznosi obeštećenja budu adekvatni", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro prilikom jučerašnjeg obilaska ratarskih i povrtlarskih kultura te dugogodišnjih nasada na kojima je dugotrajna suša uzrokovala štetu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Iz Ministarstva su priopćili kako je tijekom obilaska održan i sastanak s poljoprivrednicima iz Soljana i Strošinaca, gdje su ministru i državnom tajniku Marinku Belji predočeni problemi s kojima se susreću usred ove nepogode. Saslušani su, kažu, svi prisutni pojedinačno te je ministar tom prilikom naglasio kako će od svih općina i gradova s područja županije pogođene sušom zatražiti da pomognu u sanaciji štete.

"Također ćemo u skladu sa zakonskim okvirom na temelju očitovanja i prijedloga od strane nadležnih zatražiti proglašenje prirodne nepogode", rekao je.

Potrebno je da su štete veće od 30 posto trogodišnjeg prosjeka

Potrebno je, ističu, utvrditi na kojim kulturama se pokazuju najveće štete te će se uvidom na terenu od strane stručnjaka procijeniti konkretno stanje. Kako bi jedinica lokalne samouprave zatražila proglašenje prirodne nepogode, potrebno je da su štete na prinosima, odnosno urodu u poljoprivredi, veće od 30 posto trogodišnjeg prosjeka prinosa/uroda.

cd
Održali su i sastanak s poljoprivrednicima iz Soljana i Strošinaca

"Ministar Dabro je u kontinuiranoj komunikaciji s obnašateljem dužnosti župana Vukovarsko-srijemske županije Franjom Oreškovićem", stoji u priopćenju, te dodaju da će, ukoliko dođe do proglašenja prirodne nepogode, razmotriti i predložiti izradu posebnog programa državne pomoći i isplate dodatnih sredstva poljoprivrednicima pogođenim sušom. 

"Politike za održivi razvoj trebaju ublažiti ove rizike i razmotriti mogućnosti prilagodbe, koji će za cilj imati ublažavanje nestašice vode i utjecaj na poljoprivredu te pokazati u kojem smjeru treba djelovati kako bi se osigurala budućnost poljoprivrede uz klimatske promjene", istaknuo je državni tajnik Marinko Beljo.


Fotoprilog


Tagovi

Josip Dabro Suša Marinko Beljo Vukovarsko-srijemska županija Prirodna nepogoda Pomoć države


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.