Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 18.06.2024. 12:00
  • Međimurska, Donja Dubrava

Dan polja Bc Instituta: Bogatoj paleti vrhunskih pšenica dodana sorta BC Mistika

Želimo odgovoriti na sve izazove i u svim situacijama tržištu ponuditi konkurentne kultivare, od strnih žitarica, kukuruza, po kojem smo najpoznatiji, do soje i krmnog bilja, poručio je na Danu polja predsjednik Uprave dr. sc. Ivica Ikić.

Foto: Igor Čolaković
  • 2.075
  • 196
  • 0

Na polju OPG-a Miser u Donjoj Dubravi, Bc Institut je u utorak, 11. lipnja, organizirao Dan polja, na kojem su predstavljene sorte ozime pšenice koje u ponudi ima ova sjemenarska i oplemenjivačka kuća s tradicijom dugom gotovo 130 godina.

"Najveća smo hrvatska oplemenjivačka i sjemenarska tvrtka, a naša osnovna misija je stvaranje modernih i konkurentnih kultivara. Pratimo novosti u sjemenarstvu, ulažemo u proizvodnju, pa smo tako lani uložili više od milijun eura u obje naše dorade, u Rugvici i u Slatini, kako bismo ponudili sjeme vrhunske kvalitete", istaknuo je dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave apelirajući na naše ratare da koriste certificirano sjeme jer im ono jamči sigurnost.

Oni koji kupuju certificirano sjeme, naglasio je, daju i svoj doprinos opstojnosti i održivosti oplemenjivanja u Hrvatskoj, koja je u posljednje vrijeme izgubila dosta svojih oplemenjivačkih programa.

Naglasio je i da Bc Institut ima iskustvo i znanje, prate trendove i osluškuju potrebe poljoprivrednih proizvođača, kojima nude i stručnu podršku. Ujedno, počeli su otkupljivati i kukuruz preko svojih tvrtki Bc Agroslavonija iz Osijeka i Jasinjice iz Babine Grede jer je prehrambena industrija u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, prepoznala kvalitetu Bc hibrida kukuruza.

Predsjednik Uprave, dr.sc. Ivica Ikić 

"Stvaranjem i stalnim unapređivanjem vlastite genetske osnove, koja osigurava neovisnost i prepoznatljivost, želimo odgovoriti na sve izazove i u svim situacijama tržištu ponuditi konkurentne kultivare, od strnih žitarica, kukuruza, po kojem smo najpoznatiji, do soje i krmnog bilja", poručio je predsjednik Uprave te ratarima zaželio uspješnu žetvu.

Kvalitetna rješenja za sve izazove

Na izazove s kojima su se ove godine susreli naši poljoprivrednici osvrnula se dr. sc. Katarina Jukić, direktorica komercijalnog sektora. Svjedoci smo, rekla je, sve češćih vremenskih neprilika, poplava, tuče, vjetra, ekstremno visokih temperatura, ali i ispodprosječnih temperatura.

"Ova je godina stoga bila posebno izazovna pa se naši proizvođači pitaju - što i kada sijati? Bc Institut i njegovi stručnjaci mogu ponuditi kvalitetna rješenja za izazove koje donose klimatske promjene", poručila je.

Na Danu polja predstavljene su komercijalne sorte pšenice ove sjemenarske kuće. Od onih koje su najrasprostranjenije i koje domaći proizvođači već dobro poznaju, kakva je BC Anica ili BC Opsesija, do najnovijih koje su tek zaživjele, ali i nove sorte, koje su imali priliku upoznati na ovom događaju, kakve su BC Senzacija i BC Mistika. No, predstavili su i cjelokupnu ponudu strnih žitarica, koja uključuje i ječam, tritikale, zob i pir.

"Kroz prezentaciju cjelokupnog sortimenta željeli smo pokazati raznovrsnost naše ponude po tipu i sorti, izgledu, namjeni i duljini vegetacije. Našim proizvođačima želimo ponuditi što veći izbor kako bi se mogli odlučiti za sortu koja najviše odgovara njihovim potrebama u proizvodnji", poručio je Kristijan Puškarić, direktor Sektora sjemenarstva.

Odličan potencijal novih sorti

O sortama žitarica koje su predstavljene govorio je Marko Maričević, oplemenjivač pšenice.

"BC Anica, naša najstarija sorta, koja je priznata 2010., i dalje je komercijalno naša najuspešnija sorta. Možemo reći da je ona Luka Modrić među našim pšenicama, koja svake godine daje izvrsne rezultate", slikovito je opisao dodajući da je riječ o modernoj pšenici s niskom stabljikom i s dobrim sadržajem proteina, koja daje odličan urod.

Ta vrhunska sorta, istaknuo je, već godinama je hit među njhovim pšenicama. Novija sorta je i BC Opsesija, koja se je pokazala kao vrhunska i stabilna sorta. Na tržištu je već sedam godina, a proizvođači koji ju siju su izuzetno zadovoljni. Predstavili su i BC Ljepoticu, njihovu najstariju brkulju, koja podnosi intenzivnu agrotehniku. Ova pšenica voli sušna područja i daje odlične rezultate. Veliko zanimanje pobudila je i BC Senzacija, novija sorta senzacionalnog izgleda i uroda koja ima odličan potencijal uroda i dobru ekonomsku isplativost po jedinici površine.

Unatoč lošem vremenu, na Danu polja se okupilo više od 150 poljoprivrednih proizvođača

Predstavili su i BC Vlatku, brkulju koja daje odličan urod, posebice na vlažnijih tlima te BC Vedranu, sortu koja je priznata prošle godine. Ova pšenica, opisao je, prati trend na tržištu, jer ima veliku produkciju biomase po jedinici površine. Odlikuje ju izvrsna otpornost na polijeganje, a daje čak 8 posto veći urod u biomasi od standarda, ali i izvrsno zrno.

Na Danu polja predstavili su i najnoviju sortu BC Mistiku, koja je priznata ove godine. "Prvi rezultati obećavaju dobar urod, pa sam siguran da će ova pšenica za dvije, tri godine biti veliki hit na hrvatskom tržištu", poručio je Maričević. 

Novi katalog Bc Instituta strne žitarice, uljana repica i krmno bilje 2024. godinu prelistajte ovdje 

S pšenicama Bc Instituta zadovoljan je i David Miser, na čijim je poljima organizirana ovogodišnja prezentacija.

"Moj otac Stjepan već niz godina surađuje s Bc Institutom. Jako smo zadovoljni s njihovim sortimentom, a najviše s BC Anicom. To je jako zanimljiva sorta pšenice, koja daje odličan prinos jako dobre kvalitete. Dobro uspijeva baš na propusnim tlima kakvo je ovo", naglasio je ovaj mladi međimurski poljoprivrednik.

Iako je ova godina bila jako izazovna, dodao je, pšenica im je u dobroj kondiciji pa se nadaju i dobrom urodu.

Povećati stočni fond da naše žito završi u našim stajama

Gostima na Danima polja obratio se i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

"Po struci sam agronom - ratar, tako da često posjećujem ovakve manifestacije. Zanima me kakvo je stanje naših usjeva pred skoru žetvu, ali i kako se naši proizvođači nose s ovim nedaćama koje su ih pogodile i ove godine", rekao je dodajući da ga raduje da sjemenska proizvodnja u Hrvatskoj raste. Proizvodnja žitarica u RH je samodostatna, no, ne uspijevamo ju kompenzirati u dijelu stočarske proizvodnje.

"Stoga želimo povećati naš stočni fond, kako bi naše žito završavalo u našim stajama. Moramo povećati kapacitete u stočarskom sektoru, kako bi ova sirovina ostvarila dodanu vrijednost, pa u tom cilju pripremamo i nove mjere", istaknuo je Majdak.

Novi adut Bc Instituta 

Na Danu polja strnih žitarica, na kojem se je okupilo više od 150 poljoprivrednih proizvođača iz ovog dijela Hrvatske, o širokoj ponudi ove naše sjemenarske tvrtke govorio je i Domagoj Milas, direktor marketinga Bc Instituta.


Fotoprilog


Tagovi

Dan polja Bc Institut Sorte pšenice Sortiment Ivica Ikić Katarina Jukić Kristijan Puškarić Marko Maričević Tugomir Majdak David Miser


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/