Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Claas kombajni
  • 28.03.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Koška

Danas se traže strojevi koji u danu odrađuju veliku površinu

Posljednjih nekoliko godina se događa da imate rok od dva dana za izvršenje radova na polju, nakon toga pada kiša i gubite sve novce koje ste do tada uložili, kaže Pavle Marić, voditelj prodaje Jerković d.o.o.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.026
  • 227
  • 0

"Ovaj je traktor proizveden '52., a mi smo ga kupili '59. Bio je to prvi privatni traktor u krugu od sto kilometara. S njim smo orali, prevozili, što god se njima radi", priča nam Tomislav Jerković, utemeljitelj tvrtke Jerković d.o.o. čiji je direktor danas njegov sin, Alojzije, dok se posjetitelji okupljaju u njihov servisni centar smješten u blizini Koške. Povod je bila stručna prezentacija Claas kombajna te  predstavljanje novosti u digitalizaciji poljoprivrede. 

Pitamo ga je li stroj održavan, je li u voznom stanju. "Kako ne, kako ne", uzviknuo je iznenađeno, s nevjericom da ga to uopće pitamo, a onda nam, pokazujući, otkrio da je već tada imao hidrauliku, dvije brazde, plug, bočnu kosilicu.

Tomislav Jerković rado nam je pričao o njihovom prvom traktoru

Opisao nam je i svoj put od prvog vlasnika takvog stroja, preko školovanja u Austriji do prvog zastupnika Styera u tadašnjoj Jugoslaviji. Od 1978. godine Jerković surađuje s tvrtkom CLAAS, a nakon 2000. postaje glavni ovlašteni partner za istočnu Hrvatsku. 

Petričević: Kombajn sam odrađuje posao

Ranoproljetno predvečerje bila je jedinstvena prilika da se poljoprivrednicima daju informacije o novim tehnologijama, prezentiraju novosti u mehanizaciji, što su oni i prepoznali te se okupili u respektabilnom broju. 

"Cilj nam je predstaviti široku paletu našeg dijela kombajna koji su za srednja, mala, veća i velika gospodarstva. Tu su i drugi strojevi, od onih za reduciranu obradu, direktnu sjetvu, prskalice do navigacije", priča nam Alojzije Jerković pred sam početak službenog dijela dodajući da su, kada je riječ o traktorima, najprodavaniji oni od 120 do 145 KS. 

Jedan od posjetitelja je i zadovoljan vlasnik dva Claas Lexiona. "Jako nam olakšavaju posao na gospodarstvu, to je vrhunski stroj. Osim toga, tu nam je servis, ima rezervnih dijelova, podrška je dobra i u najkraćem mogućem roku rješavaju eventualne probleme", otkriva nam Davor Petričević, direktor peradarske farme Petričević d.o.o. iz Starih Mikanovaca. Na ovom se gospodarstvu bave ratarskom proizvodnjom na 600 hektara gdje između ostalih žitarica uzgajaju i kukuruz za svojih 80.000 nesilica. 

Dva Lexiona imaju na farmi nesilica, otkrio je Davor Petričević

Petričević posebno ističe CEMOS automatik sustav koji sam regulira brzinu, podešava sita i drugo. "Sve to puno olakšava posao jer se postave parametri, a stroj sam odrađuje posao. Vi sjedite i uživate", smije se ovaj peradar naglasivši da za upravljanje ipak treba biti educiran, znati njegov princip rada. "Ali, kada se podesi, sve fantastično radi", zaključio je. 

Kratak rok za izvršenje radova

Pavle Marić, voditelj prodaje u ovoj tvrtki ističe da u Hrvatskoj, s obzirom na broj hektara, brojčano imamo dovoljan broj kombajna, ali su nam se s druge strane drastično smanjili raspoloživi dani u žetvi. "Klijenti gledaju nabaviti one koji imaju velike učinke, i dnevne i po satu.  Zato se odlučuju na naše kombajne koji su iznimno suvremeni i nemaju konkurenciju na hrvatskom tržištu, kada je riječ o samoj automatici koja olakšava rad rukovatelju - od brzine, zazora bubnja, korpe, vjetra do sita - sve radi automatski."

Kaže da poljoprivrednici danas traže strojeve koji u danu mogu napraviti ogromnu količinu hektara. "Za svaku kulturu koju promatramo je raspoloživo dva do četiri dana tijekom žetve. Sve ono što nose klimatske promjene je posebno izraženo u posljednjih četiri, pet godina. Događa se da imate rok od dva dana za izvršenje radova, nakon toga pada kiša i gubite sve novce koje ste do tada uložili", naglašava Marić. 

Glavna vizija zadovoljni kupci

U ogromnom servisnom centru okupilo se 300-tinjak ljudi, a nakon pozdravnog govora Alojza Jerkovića, obratio im se i Achim Hoffmann, generalni direktor Claasovog reginonalnog centra za Srednju Europu. "Hrvatska je za nas jako bitno tržište, a osim tvrtke Jerković, imamo još jednog partnera. Jako dobro surađujemo te posebno ulažemo u novitete, razvoj, preciznu poljoprivredu pa tako i autonomne traktore. Vjerujem da nam trebaju još tri godine da da bismo imali traktore bez vozača", najavio je naglasivši kako je u obitelji kombajna Evion najnoviji član. 

"Svi zaposleni u Claasu smo familija i, kako znamo reći, kao i kod vas, i mi imamo šeficu, ženu na čelu, Cathrinu Claas čija su glavna vizija kupci zadovoljni našim strojevima", zaključio je. 

Prisutnima se obratio i Achim Hoffmann

"Tehnika se brzo razvija, dolaze novi modeli, digitalizacija, na pragu smo da prekoračimo jedan metar i da dođemo do samohodnih strojeva", komentirao je u Alojzije Jerković pojasnivši kako, da bi mogli razmišljati u kojem smjeru ide poljoprivreda, moramo pratiti trendove, a onda imati i nova rješenja i sisteme. Jedan od njih je efikasnost potrošnje goriva te radna učinkovitost, ali i optimizacija radnih procesa, samoodrživost te kao krajnji cilj precizna poljoprivreda. 

Evion kao dinamičan kombajn

Uz zanimljivu prezentaciju Jerković je prisutne podsjetio na tehnološki razvoj poljoprivrede - od ručnog rada, preko kombajna kakav je, primjerice na našim prostorima bio Dominator do današnjeg Lexiona, Triona i Eviona. 

"Evion se pokazao kao vrlo dinamičan stroj, koji u verziji najjačih modela kao što je 450, ima volumen bunkera 8.000 litara, 285 konjskih snaga, radni zahvat od 6,8 metara, CEMOS upravljački sustav", nabraja istaknuvši i njegovu udobnost, sustav nadzornih kamera te druge pogodnosti. 

"Novosti su i kod vršilice koja ima veći promjer bubnja, kontrolu opterećenja, smanjen lom zrna, pet slamotresa, četiri stepenice, veliku površinu odvajanja, lakše čišćenje bez alata", precizira. Istaknuo je i da je Evion u sustavu Stage V zaštite okoliša. "Gdje je najjači Evion, tu je najslabiji Trion. Trenutno smo jedini proizvođači kombajna u Europi koji imaju ovaj kapacitet, svi ostali daleko sežu iznad Triona i ne mogu se koristiti na manjim gospodarstvima", zaključio je. 

Posjetitelji su rado pregledali izložene kombajne 

Prisutnima je više o preciznoj poljoprivredu i svemu što ona podrazumijeva govorio Davor Rac, voditelj ovog sektora u tvrtki podsjetivši da je glavni cilj ovoga odjela pružiti uslugu podrške za sustave. "Pružamo i usluge uzorkovanja tla gdje posebno želim istaknuti ono po zonama čime se uvažavaju varijabilnosti u vašim poljoprivrednim površinama. Tvrtka Jerković je zastupnik u cijeloj Hrvatskoj za Trimble navigacijski sustav, automatska navođenja, elektro pilote", zaključio je. 

Na kraju ovog službenog dijela, a prije večere i druženja uz tamburaški sastav prikazan je video koji prikazuje žetvene cikluse obitelji Jerković unazad 50 godina. 

Prilog o stručnoj prezentaciji Claas kombajna u tvrtki Jerković pogledajte u videu: 

 


Fotoprilog


Tagovi

Jerković Claas Kombajni Claas Tomislav Jerković Alojzije Jerković Lexion Trion Evion Davor Petričević Achim Hoffmann Davor Rac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner