Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA Hrvatska
  • 03.09.2024. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Velika Pisanica

Dejan Mendaš: Niska vlaga kukuruznog zrna zadruzi je posebno važna

Ove su godine zasijali još dva nova hibrida iz ponude RWA - Orinoco i LG 31.415. Karakteristika im je da imaju brzi ponik i da u ranijoj sjetvi dosta dobro podnose niže temperature, ispričao nam je Dejan Mendaš iz Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica

Foto: Saša Uranjek
  • 3.959
  • 276
  • 0

Unatoč suši, ovogodišnju proizvodnju kukuruza agronom Dejan Mendaš iz Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica, ocijenio je vrlo dobrom.

"Prve prihrane smo obavljali u 2. mjesecu, prva prskanja u 3. mjesecu, a sjetvu kukuruza imali 15./16. travnja. To je jedna od boljih, odnosno ranijih sjetvi", rekao je i naglasio da je, osim što su bile visoke temperature i zemlja se ugrijala, bilo i oborina što je omogućilo da proljetne posijane kulture, u ovom slučaju kukuruz, jako brzo izniknu i počnu rasti i razvijati se.

Posebno je istaknuo značaj niske vlage zrna. "Nekoliko godina unazad radili smo na prodaji kukuruza 'na zeleno', što znači kukuruzno zrno s polja izravno u kamione. Radilo se o izvozu u Italiju i vlažnost zrna bila je između 22 i 24 posto", ispričao nam je ovaj diplomirani inženjer koji se poljoprivredom bavi već 30 godina, a posljednja dva desetljeća proizvodi ratarske kulture za PZ Velika Pisanica.

Ova zadruga obrađuje 475 hektara zemljišta. Imaju sušaru i silose, pa većinu kultura koje proizvedu, suše, spremaju u skladištu, a onda iz tih silosa obavljaju prodaju.

vdf
Nakon skidanja kultura, spremaju ih u silose

Posljednjih nekoliko godina surađuju s tvrtkom RWA Hrvatska, koja im je sada partner u proizvodnji.

"Kupujemo od njih umjetno gnojivo, sjemensku robu i zaštitna sredstva. Svake godine dio naših poljoprivrednih površina je posijan njihovim sjemenskim materijalima“, ističe Mendaš. Uz dosadašnje, ove godine su posijali i dva nova hibrida kukuruza iz njihove ponude.

U plodored dodali još dva RWA hibrida

"Uglavnom su to dva udarna Gloriett i Inclusiv, a ove smo godine dodali još dva, to su Orinoco i LG 31.415", objasnio je i dodao kako su se u prvim razvojnim fazama novi hibridi pokazali odlično.

dsvf
Pokazao je primjer dobrog klipa s 18 redova i 36 zrna po redu

Na kraju našeg posjeta pokazao nam je ovogodišnje hibride, ocijenio ih je vrlo kvalitetnima, te naglasio dobru suradnju s ovom sjemenskom tvrtkom i izrazio nadu da će se ta suradnja nastaviti i dalje.

"Ovo je jedan odličan klip od 18 redova i 36 zrna po redu. Kad bi to sad matematizirali mogli bismo po prilici reći koliko je to tona po hektaru, ali ostavit ćemo da priroda napravi svoj dio priče",  Mendaš.


Tagovi

PZ Velika Pisanica Dejan Mendaš RWA Hrvatska Hibridi kukuruza Ponik kukuruza Otporni hibridi


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krški fenomen Japage u selu Rastičevu kraj Kupresa. #RuralFoto #Priroda