Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 06.10.2023. 14:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Mala Bršljanica

Divlje svinje pojele mu 4 ha kukuruza, osiguranje priznaje štetu, ali na znatno manji prinos?

Ako Državni zavod za statistiku navodi da je prosječan prinos kukuruza 7,4 ha/t, kako onda osiguravajuća kuća upisuje 5,6?, pita Dario Abramović koji je odlučio angažirati i odvjetnika.

Foto: D. Abramović
  • 8.919
  • 743
  • 1

Divlje svinje i dalje se goste kukuruzom s hrvatskih njiva. Dariu Abramoviću tako su na prostoru Male Bršljanice kod Garešnice pojele čak četiri hektara! Riječ je o tri parcele s tim da je na najvećoj od 3,43 hektara procijenjena šteta od 80 posto, a na drugoj od 0,17 ha 100 posto. 

Poharane su, premda su ograđene električnim pastirom, a korišteni su i repelenti.

Riječ je pojašnjava o površinama koje osiguravaju lovačka društva s obzirom da je u blizini lovište, a procjenitelj osiguravajućeg društva, u ovom slučaju Triglava d.d., je uredno izišao na teren i upisao navedenu procjenu. 

Međutim, sporan je upisani prinos. "Rekao mi je da mora upisati prosječan prinos kukuruza u Hrvatskoj i da je to 5600 kg/ha. Otkud 5.600, ako Državni zavod za statistiku navodi da je 7,4 t/ha?! S tim da bi sam prinos bio sigurno 10 t/ha jer sam mu dao sve. Zimska obrada, sklop 76.000 biljaka, ma sve što mu treba", pita Abramović navodeći da već sada, ako se procjena dodatno ne smanji, potencijalna odšteta ne pokriva ni minimalne troškove. 

Suživot sa divljim svinjama, napominje, sve je teži, mnogi ostaju bez usjeva i prihoda, a odštete očito neće nadoknaditi ni uloženo. 

"Idući tjedan idem kod odvjetnika i podižem privatnu tužbu", ogorčen je ratar. 

Referentni podaci iz Prijedloga prosječnih prinosa za Registar štete

Otkud 5.600 kg/ha kao državni prosjek, upit je koji smo poslali Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO) te osiguravajućem društvu čiji ćemo odgovor objaviti kada ga dobijemo.

Kako stoji u odgovoru HUO-a, prema njihovim saznanjima, Triglav osiguranje d.d. prilikom procjena šteta po policama osiguranja od odgovornosti lovoovlaštenika uzrokovanih trećim osobama zbog uništenja ili oštećenja usjeva, nasada i/ili plodova, koristi referentne podatke iz Prijedloga prosječnih prinosa za Registar štete od prirodnih nepogoda za razdoblje 21. svibnja 2023. do 20. svibnja 2024. 

Poslali su nam i poveznicu s navedenim podatcima Prinosi 2023.-2024. 

Ističu da predmetne vrijednosti prosječnih uroda i cijena usvaja Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

"Naravno, ukoliko stručni procjenitelj agronomske struke prilikom procjene na predmetnoj proizvodnoj površini utvrdi da je očekivani urod, ukoliko ne bi nastupio štetni događaja, niži od referentnog, ima mogućnost i obvezu korigirati vrijednost uroda oštećenog usjeva kako bi obračunata naknada bila u korelaciji sa stvarno pretrpljenom štetom", napominju. 


Fotoprilog


Tagovi

Dario Abramović Divlje svinje Uništen kukuruz Osiguranje Pojele kukuruz Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja