Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna zaštita
  • 10.09.2023. 18:00

Dlakava uljana repica mogla bi otjerati buhače?

Preko 20 godina traje istraživanje koje bi na potpuno prirodan način moglo spriječiti hranidbu najopasnije vrste insekata na uljanoj repici.

Foto: Depositphotos/kviktor
  • 1.266
  • 80
  • 0

Rezultat dugogodišnjeg rada kanadskih istraživača je dlakava uljana repica čija biljka ima oko 800 dlačica po listu, izvještava Western Producer. Cilj je da se na taj način obrani od buhača.

Bolje od insekticida

Dlačice na površini biljnog tkiva, koje se nazivaju trihomi, mogu pružiti bolju prirodnu kontrolu štetnika nego što je to slučaj s insekticidima. Sorte koje posjeduju trihome se razvijaju više od 20 godina, sam razvoj teče sporo, a problematično je bilo križanje gena.

Dwayne Hegedus, kanadski znanstvenik, je nastavio rad Margaret Gruber i Julie Soroka, koje su stvorile originalnu "dlakavu repicu" križanjem sorti kao što su Westar i Arabidopsis thaliana, bliski srodnik. Stvoreni križanac je imao dlakave listove, ali se pokazao nestabilnim u nekoliko narednih generacija jer su se pojedine biljke razvijale bez dlaka.  

Hegedus je rekao da Državno sveučilište u Texasu posjeduje patent na gen Arabidopsis GL3 i da je potrebna licenca za njegovo korištenje u repici. Dodao je da je istraživanje ometala i sama industrija. Nekoliko kemijskih i sjemenskih kompanija izrazilo je zainteresiranost za ideju, ali nisu bile voljne financirati istraživanje jer bi time utjecale na prodaju pesticida.

Bliži se sjetva uljane repice - na što treba paziti?

Do ponovnog interesa je došlo nakon što je Europska unija zabranila tretmane sjemena neonikotinoidima, što je učinilo gotovo nemogućim uzgoj repice u većem dijelu Europe. U međuvremenu, pritisak na biogoriva doveo je do povećanog interesa za usjeve poput ovog jer je pogodno za biogoriva.

Vlastite kolonije buhača

Kada se 2018. godine Hegedus pridružio istraživačkom timu, njihov rad se fokusirao na drugog rođaka repice Brassica vilosu, a cilj je bio prenijeti njenu karakteristiku baršunastih i voštanih listova na tu biljku. Napredak je bio spor, jer konvencionalni uzgoj zahtijeva vrijeme. Problem je bilo i nabavljanje buhača, zbog čega su u pomoć pozvani entomolozi. Sada imaju vlastite kolonije ovih štetnika.

Istraživanje je rezultiralo stvaranjem stabilnih biljaka koje konstantno imaju oko 800 dlačica po listu što je veliki uspjeh. Zbog njihovog prisustva i voštane prevlake buhači se ne mogu hraniti njima.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Buhači Istraživanje gena Trihome Dlakava repica Nove sorte uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.