Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz ječma
  • 22.06.2024. 18:00

Do kraja sezone Rusija će postati svjetski lider u izvozu ječma?

Izvoz ove žitarice u tekućoj sezoni karakterizira rekordan tempo, a 2023./24. Rusija bi mogla po prvi put zauzeti prvo mjesto u svijetu među izvoznicima ječma.

Foto: Depositphotos/FOTO4440
  • 221
  • 51
  • 0

Rusija je u prvih pet mjeseci 2024. godine na inozemna tržišta isporučila više od tri milijuna tona ječma, što je 2,1 puta više nego u istom razdoblju prošle godine, procjene su stručnjaka prema podacima Federalnog centra "Agroeksport" u okviru tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, prenosi APK Inform.

"Izvoz ove žitarice u tekućoj sezoni karakterizira rekordan tempo, a 2023./24. Rusija bi mogla prvi put zauzeti prvo mjesto u svijetu među izvoznicima ječma", navodi se u izvješću. 

Koje zemlje su najveći kupci?

Kako navode, važan događaj sezone 2023./24. bio je nastavak aktivnih otkupa ruskog ječma od strane Saudijske Arabije, koja je jedna od najvećih svjetskih uvoznica žitarica.

Prema podacima analitičkog centra Rusagrotrans, u prvih pet mjeseci 2024. godine u Saudijsku Arabiju je izvezeno 837,1 tisuća tona ječma. U prvih pet zemalja uvoznika su Iran (608 tisuća tona), Kina (376 tisuća tona), Tunis (266 tisuća tona) i Alžir (182 tisuća tona).

Osim toga, u promatranom periodu značajno je povećan izvoz ječma iz Rusije u Oman, a od druge polovice prošle godine razvijaju se isporuke u Kuvajt i Jordan. U siječnju 2024, nakon više od dvije godine pauze, nastavljena je prodaja ječma Kataru.


Tagovi

Proizvodnja ječma Ruski izvoz Izvoz ječma Lider u izvozu Saudijska Arabija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...