Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništen kukuruz
  • 07.09.2023. 09:50
  • Brodsko-posavska, Cage, Okučani

Domaće ubijamo, divlje svinje hranimo? OPG-u Mijatović poharale 1,5 hektar kukuruza

To nije par životinja, to su krda koja se usred dana spuštaju i uništavaju sve pred sobom. Veliki su problem, stvaraju ogromne štete nama poljoprivrednicima, a nikog to ne zanima, ogorčen je Perica Mijatović.

Foto: AK grafika
  • 9.692
  • 977
  • 0

Problem divljih svinja nije od jučer, no ne rješava se. Uporno haraju, posebice im omiljenim poljima kukuruza, a na meniju im se nedavno našao i 1,5 hektar u vlasništvu OPG-a Mijatović iz sela Cage kod Okučana. 

"Na tih 1,5 hektar uništeno je 80 posto kukuruza. Znači, 12 tona štete", kaže nam ogorčeni vlasnik OPG-a, Perica Mijatović koji se obratio lovcima s molbom da rješavaju problem ove halapljive divljači, no ističe, svi samo sliježu ramenima. 

Krda haraju poljima 

Drži da im se ostavlja hrana preblizu sela zbog čega se divlje svinje spuštaju iz šume i prave poljoprivrednicima enormne štete. Njegova je parcela ograđena i električnim pastirom, ali nije ih spriječila da probiju i opustoše polje. 

"Nejasno mi je da nitko ništa ne rješava. Ubijamo domaće svinje zbog afričke svinjske kuge, a ove hranimo?!", ljutit je naš sugovornik koji na svom OPG-u drži i dvije krave, 20 ovaca, svinje. 

Ivana Mijatovič poslala nam je fotografije usnimljene dronom, šteta se jasno vidi 

Posijani kukuruz, dakako, bio je namijenjen njegovim domaćim životinjama, no pogostila se divljač pa to znači i nove troškove za nabavu hrane vlastitom blagu. Pitanje koje se nameće je i što sijati uopće jer jednom kad se navuku na polja kukuruza, teško da se neće vraćati. 

"To nije par životinja, to su krda koja se usred dana spuštaju i uništavaju sve pred sobom. Veliki su problem, stvaraju ogromne štete nama poljoprivrednicima, a jednostavno nikog to ne zanima", revoltiran je naš sugovornik čiji je OPG osnovan prije sedam godina, a u kojemu glavnu ulogu ima supruga Ivana, ali i njihovih petero djece, od kojih su dvoje na fakultetu, dvoje u osnovnoj školi, a najmlađe ima dvije godine. 

Shvatite problem, ogroman je 

Ivana i Perica još su prije tridesetak godina iskrčili šikaru, priveli ju kulturi i posvetili se uzgoju za vlastite potrebe. 

"Žalosno je da nitko ne reagira, ne učini nešto po pitanju divljih svinja", dodaje Perica naglašavajući da ovo nije priča da su oni sad nešto jadni, da traže pomoć i ne znam što. Poanta je da nadležni napokon shvate s čim se poljoprivrednici suočavaju, a nemaju se kome obratiti. Ili ako se i obrate, nema neke koristi. 

Naslovna fotografija: Depositphoto/JakubMrocek, Ivana Mijatović 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Mijatović Divlje svinje Uništen kukuruz Ogromna šteta Perica Mijatović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB