Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozima sjetva
  • 01.10.2023. 07:30

Dubina sjetve ozimih žitarica

Mnoštvo je faktora koji utječu na dubinu polaganja zrna, a samim tim i na ujednačeno nicanje usjeva.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 4.703
  • 272
  • 0

Pred nama je jesenska sjetva žitarica, a njen uspjeh ovisi i o dubini na koju polažemo sjeme. Veličina zrna, biološka karakteristika sorte, kvaliteta sjemenskog materijala, tip zemljišta, podešenost sijačice, vremenske prilike i dostupnost vode su ključni faktori koji je određuju. Što je sjeme krupnije veća je dubina, što je slučaj i s rastresitom, pjeskovitom zemljom.

Ono mora imati pristup vodi, jer je usvaja, bubri i pokreću se enzimatski procesi klijanja i nicanja.

Rizike nose i preplitka i preduboka sjetva

U plitkim, površinskim slojevima zemljišta postoji opasnost da vlage neće biti dovoljno, zrno se isušuje, nicanje je neujednačeno ili izostaje. Više je izloženo atmosferskom utjecaju i lako dostupno životinjama, pticama.

Kada je sjeme položeno preduboko ono može potrošiti svu svoju energiju nicanja. Moguće je da biljke niču duži vremenski period, odnosno niknu kasnije od istovremeno posijane parcele gdje je dobro određena dubina sjetve. Kod takvih biljaka korijen je slabije razvijen, osjetljivije su na biljne bolesti i napad štetnika, slabije busaju ili nikako, a samim time prinos je manji. U oba slučaja ne postiže se adekvatan broj biljaka po m².

Optimalna dubina sjetve

Za većinu žitarica optimalna dubina sjetve se kreće od 2 do 5 cm, ali je u praksi nešto veća. Na lakšim tlima veća je dubina, dok na težim sijemo pliće.

Optimalna sjetvena dubina za ozimu pšenicu je 3 do 5 cm, ječam 3 do 5 cm, raž 2 do 4 cm, zob 3 do 4 cm, tritikale 3 do 4 cm.

Uspješnost sjetve ovisi o podešenosti sijačice

Potrebno je prije sjetve provjeriti apsolutnu masu. Prije sjetve podešava se sijačica na sjetvenu normu koja se izražava u kg/ha. Dopušteno je odstupanje do tri posto. Jedno je što piše u tablici sjetvene norme, a drugo kako sijačica radi. To ovisi od konstrukcije same sijačice, podešenosti, starosti i od održavanja.


Tagovi

Dubina sjetve Dubina sjetve žitarica Dubina sjetve pšenice Ozima sjetva žitarica Preplitka sjetva Preduboka sjetva Jesenska sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja