Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski rekord
  • 18.08.2024. 07:30

Dvostruki svjetski rekorder: Uzgajivač soje srušio vlastiti uspjeh s prinosom soje

Drugu godinu zaredom, 34-godišnjak postavlja nove granice, srušivši vlastiti svjetski rekord s prosječnim prinosom od 14,71 tona soje po hektaru.

Foto: Twitter/Alex Harrell
  • 1.889
  • 149
  • 0

Uzgajivač soje iz južne Georgije, Alex Harrell srušio je svjetski rekord u prinosu soje, koji je istini za volju, lani sam i postavio. Ovogodišnji, pobjednički prinos iznosio je u prosjeku 14,71 tona po hektar, dok je lani on bio 13,91 t/ha, piše AgWeb

Tako, drugu godinu zaredom, ovaj 34-godišnjak, koji sa svojim ocem Rodneyem obrađuje oko 4.000 hektara površine sjeverno od grada Albanyja, ruši rekorde. "Čak je i prošlogodišnji urod soje bio respektabilan, ali ovogodišnji je gotovo nevjerojatan", ocijenio je Harrell.

Inače, prvi poljoprivrednik koji je postigao prinos viši od 13,45 tona po hektaru (200 bušela po jutru) bio je Randy Dowdy, također iz Georgije, bilo je to prije jednog desetljeća, 2014. godine.

Dvije godine zaredom

Unatoč rekordnoj 2023., Harrell je odlučio uvesti neke promjene, ali i zadržati elemente koji su mu omogućili visoke urode. Posijao je sortu Pioneer P49Z02E sa gustoćom sjetve od 110.000 biljaka, te je po prvi put koristio i Brandtovu prehrambenu tehnologiju.

Također promijenio je tlo na kojem je sijao. 

"Prošlogodišnji rekordni usjev bio je zasijan u pjeskovitoj ilovači, ali ove godine odabrao sam polje s crvenom glinom. Svakog ponedjeljka uzimali smo uzorke te mjerili količinu hranjivih tvari", ističe.  

Iako su pohvale uvijek dobrodošle, rekordi nikada nisu bili Harrellov glavni cilj. Njegova ambicija usmjerena je na povećanje ukupnih prosječnih prinosa na cijeloj farmi, jer osim soje uzgajaju još i kukuruz, pšenicu i lubenice.

"Prošle godine imali smo problema s biljkama koje su se toliko razgranale da su se grane lomile. Zato smo ih ove godine posijali gušće, kako bismo smanjili pretjerano grananje. Nismo imali problema s lomljenjem, ali su se biljke savijale pod težinom. Čini mi se da kod soje s visokim prinosom uvijek postoji rizik da će biljka popustiti pod tolikim teretom“, objašnjava Harrell.  

Rekordne temperature

Vegetacijska sezona u južnoj Georgiji bila je iznimno teška. Svibanj je bio jedan od najkišovitijih u posljednje vrijeme u regiji, a u lipnju su stigle rekordne temperature s malo ili nimalo kiše. 

Navodnjavanje je omogućilo Harrellu da zadrži odgovarajuću vlagu na polju tijekom vrućeg, sušnog razdoblja. 

"Srećom, prošli smo fazu intenzivnog cvjetanja i stigli do faze stvaranja zrna tijekom ekstremnih vrućina. Zahvaljujući tome što smo posijali rano, 21. ožujka, uspjeli smo iskoristiti te duge, vruće dane za proizvodnju većih zrna", zaključuje. 


Tagovi

Svjetski rekord Georgija Alex Harrell Uzgoj soje Prinos soje Navodnjavanje soje


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ima da punim bamije ;)