Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz kukuruza
  • 20.07.2024. 15:00

Europski uvoz kukuruza je ove godine započeo intenzivnije - tko je najvažniji dobavljač?

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, uvezeno je 160 tisuća tona više, kada se na tjednoj bazi uvozilo u prosjeku 363 tisuće tona kukuruza

Foto: Shutterstock/Fotokostic
  • 6.173
  • 368
  • 0

Nova sezona uvoza poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji, uključujući kukuruz, tradicionalno počinje 1. srpnja i traje do 30. lipnja sljedeće godine. Prema podacima Europske komisije, tijekom prva dva tjedna nove sezone uvezeno je nešto više od 900 tisuća tona kukuruza u zrnu.

Ubrzani uvoz  

Ove godine uvoz se ubrzao u usporedbi s prethodnim godinama. U odnosu na isto razdoblje prošle, uvezeno je 160.000 tona više, a kada je riječ o 2022. govori se o povećanju od preko 300.000 t.

Prošle godine Europska unija je tjedno uvozila prosječno 363.000 t ove žitarice, a ukupna količina za cijelu 2023. bila je nešto ispod 19 milijuna tona. Iako je to manje u usporedbi s prethodnom godinom, ukupni uvoz bio je značajno veći u odnosu na ranije godine.

Španjolci predvode listu 

Španjolska je ove godine predvodnik u uvozu zbog slabe domaće žetve. U prva dva tjedna, skoro polovica ukupnog europskog uvoza, odnosno 442 tisuće tona, otišla je u Španjolsku. Slijede Belgija sa 114.000 t i Nizozemska s 83.000 t.

Ukrajina ostaje najvažniji dobavljač, osiguravajući oko dvije trećine ukupnog uvoza. Primjetan je i značajan porast uvoza iz Sjedinjenih Američkih Država. U prva dva tjedna ove sezone, iz SAD-a je stiglo čak 162 tisuće tona, što je znatno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada gotovo nije bilo uvoza iz SAD-a. 
 


Tagovi

Uvoz kukuruza Ukrajina Europski uvoz Španjolska prva Prosječan uvoz Uvoz žitarica


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako ste vi zvali rogoz/botur (Typha)?
Moja baka zvala ga je korbač i tjerala je komarce s njim.
Željka kaže bambus.

Foto: Shutterstock/Harry Wedzinga