Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje ugara
  • 03.03.2024. 07:30

Evo 4 manje poznata usjeva koja se koriste za održavanje ugara

Dugačak je popis biljaka koje poboljšavaju tlo, a istovremeno se koriste u hranidbi stoke. Donosimo četiri manje poznate koje se mogu koristiti u ove svrhe

Foto: Depositphotos/Alwih
  • 6.739
  • 380
  • 1

Značajan je popis biljaka koje obogaćuju tlo i mogu se koristiti za održavanje ugara. Prve među njima su leguminoze kao što su lupine, grahorice, smiljkita, djetelina, lucerna, bob, grašak, soja. Drugi pokrovni usjevi za zelenu gnojidbu su repica, rauola, engleski i talijanski ljulj, gorušica, heljda, a od žitarica najčešće raž i zob. 

Ni ugar, ni sedam posto: Donesena Uredba o ublažavanju pravila uvjetovanosti za 2024.

No, ima ih i manje poznatih, a među njima su piskavica, esparzeta, jari grah i slanutak. 

1. Piskavica 

Piskavica (Trigonella foenum-graecum L.) je jednogodišnja biljka odličan je predusjev, a pozitivno djeluje na strukturu tla. Može se koristiti u hranidbi preživača bilo u svježem obliku ili kao sijeno. Vrlo je aromatična i može spriječiti mastitis kod mliječnih goveda te tako smanjiti gubitke u proizvodnji. 

2. Esparzeta

Zaboravljena leguminoza esparzeta (Onobrychis viciifolia) je također vrijedna višegodišnja krmna biljka. Koristi se i za ispašu, a zbog dobre pretvorbe proteina, povećava mliječnost kod krava i ovaca koje ju preferiraju. Također je otporna na sušu i vrlo medonosna. 

3. Jari grah

Zvan još i sikirica, poljak ili sjetvena kukavičica, jari grah (Lathyrus sativus) stara je sorta. Fiksira dušik u tlu i također dobro podnosi sušu i kraća razdoblja stagnacije vode. Može se koristiti njegovo zrno, kao zelena krma ili sijeno koje je nutritivno vrlo vrijedno. Kao i druge lepirnjače, odličan je za zelenu gnojidbu kao pretkultura pšenici.

4. Slanutak 

Slanutak (Cicer arietinum L.) jako dobro podnosi sušu, dobar je predusjev jer fiksira dušik, a odličan je i kao biljka za zelenu gnojidbu. Nije osjetljiv na kasne mrazeve kao grah. U hranidbi stoke koristi se kao visokovrijedna proteinska komponenta, a sve se više koristi i u gastronomiji. 


Tagovi

Održavanje ugara Piskavica Esparzeta Jari grah Uzgoj slanutka Pokrovni usjevi Zelena gnojidba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.