Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva soje
  • 21.04.2024. 07:30

Evo 8 savjeta za uspješnu sjetvu soje

Za nicanje je ključan trenutak sjetve jer temperatura tla ne smije pasti ispod 10 °C. U tom će slučaju trebati previše energije i vremena da nikne

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.492
  • 198
  • 0

Soja je biljka kratkog dana s relativno velikim zahtjevima za toplinom. Za njezinu cvatnju, a onda kasnije i oplodnju je neophodna visoka vlaga zraka. 

Čekajte pravi trenutak

Za nicanje je ključan trenutak sjetve jer temperatura tla ne smije pasti ispod 10 °C. U tom će slučaju trebati previše energije i vremena da nikne. 

Tlo ne smije biti presuho jer joj treba dosta vlage za klijanje. 

Evo 8 savjeta za uspješnu sjetvu 

1. Provjerite klijavost

Sojino sjeme je vrlo osjetljivo. Stoga je važno provjeriti klijavost na tlu predviđenom za sjetvu. Naime, može se dogoditi da kod sjemena koje je predugo skladišteno dođe do sporijeg razvoja u početnoj fazi rasta. Preporuka je provjeriti i energiju klijanja te je uzeti u obzir prilikom određivanja gustoće sjetve, navodi Agrarheute.

2. Pripremite tlo

Ova je biljka osjetljiva na zbijena tla pa obradu treba izvesti u samo nekoliko operacija. Pokorica može uzrokovati nepravilno nicanje. U slučaju opasnosti od zbijanja tla, bolje je sijati na međuredni razmak od 30 do 45 cm kako bi se dobio gušći sklop. Površina tla treba biti što ravnija i mrvičastija, kako bi se noževi prilikom žetve mogli postaviti što niže i tako izbjegli gubici. 

3. Ponovljena inokulacija

U praksi je prethodno inokulirano sjeme soje (tretiranje mikrobiološkim preparatima za povećanje iskoristivosti procesa biološke fiksacije dušika, op.ur.) pokazivalo značajne nedostatke u nepovoljnim uvjetima poput previše vlage, dugotrajne suše ili hladnoće. Zato ako se soja prvi puta uzgaja na određenoj površini, preporuča se inokulacija, čak i kod već inokuliranog sjemena.  

4. Temperatura tla

Zbog relativno visokih zahtjeva prema toplini, sjeme se sije na temperaturi tla iznad 10 °C, dakle od sredine travnja do početka polovine svibnja. S obzirom na trenutne temperature, valja još pričekati. Naime, prerana sjetva, praćena vlažnim i hladnim vremenom, može dovesti do ozbiljnih oštećenja u nicanju i jakog zakorovljenja. Po mogućnosti sjetvu treba završiti do 15. svibnja. Ako sjeme posijete sredinom petog mjeseca, žetva se često ne može obaviti do sredine listopada.

5. Klijavost ovisno o sorti

Sorte soje su grubo podijeljene u skupine zrelosti s brojevima: 00 = rano, 000 = vrlo rano, 0000 = izrazito rano.

  • Za 00 sorte, količina sjemena je oko 55 do 60 klijavih zrna/m²,
  • za 000 sorte, količina sjemena je oko 65 do 70 klijavih zrna/m²,
  • kod navodnjavanja računajte na 10 posto manju količinu sjemena.

6. Dubina sjetve 

Za ranu sjetvu, teška ili hladna tla dubina je 2 cm, za kasniju sjetvu, lagana, topla ili suha tla, 3 do 4 cm, a pri uporabi zemljišnih herbicida ili opasnosti od napada ptica, 4 do 5 cm.

7. Ne brže od 6 km/h

Sjetva pneumatskom sijačicom ima prednosti zbog uštede na samom sjemenu, manje mogućnosti oštećenja, ali i točne dubine polijeganja. Prilikom sjetve vozite polako, ne brže od 6 km/h, kako biste izbjegli praznine. 

8. Koristite herbicide prije nicanja

Primjena herbicida nakon sjetve, a prije nicanja soje su osnova za adekvatnu kontrolu korova. Nakon nicanja se učinkovito mogu suzbiti samo neki. Sredstva prije nicanja su relativno učinkovita, npr. protiv bijele lobode i to ako se primjenjuju na vlažnom, usitnjenom tlu.  


Tagovi

Sjetva soje Uzgoj soje Dubina sjetve Klijavost Inokulacija sjemena Temperatura tla Tretiranje herbicidima Zaštita od puževa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.