Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvena djetelina
  • 27.08.2024. 07:30

Evo sedam razloga zašto uzgajati crvenu djetelinu

Raste na livadama, pašnjacima, oranicama, uz rubove šuma, na tlima bogatim hranjivim tvarima, a cvate od svibnja do rujna

Foto: Shutterstock/olko1975
  • 410
  • 62
  • 0

Crvena ili livadna djetelina (Trifolium pratense) je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice mahunarki.

Uzgaja se i kao krmna biljka pa ne čudi da je u narodu zovu i kravska i konjska djetelina. 

Sije se u prvoj polovici rujna 

Ima snažno korijenje koje u zemlju može prodrijeti 60-70 centimetara, a ponegdje i metar. Stabljika joj je obično visoka 20-30 centimetara, ali može doseći i do 70 cm. Listovi joj se sastoje od tri jajolika listića. Cvjetovi su u okruglim ili jajolikim cvatovima, latice grimizno crvene i ugodnog mirisa.

Crvena djetelina inače raste na livadama, pašnjacima, oranicama, uz rubove šuma, na tlima bogatim hranjivim tvarima, a cvate od svibnja do rujna. 

Najbolje ju je sijati čistu, i to u prvoj polovici rujna. Sjetva se obavlja ručno (na manjim površinama) ili sijačicama na razmak od oko 12 – 14 cm te se obavlja drljanje laganim drljačama kako bi se sjeme pokrilo i nakon toga provodi se valjanje. 

7 razloga zašto sijati djetelinu

Djetelina je svestrana biljka koja se koristi u stočarstvu, ratarstvu, narodnoj medicini pa i kulinarstvu. Evo sedam razloga zašto je sijati. 

  1. Nakon lucerne druga je najvrjednija vlaknasta krmna biljka. Hranjiva vrijednost joj je gotovo jednaka kao i lucerni, ali je sadržaj bjelančevina nešto manji.
  2. U uzgoju preživača se najčešće koristi osušena, kao sijeno jer svježa napuhuje. No, u svježem stanju prija kokošima jer povećava prinos jaja i poboljšava kvalitetu perja. 
  3. U tlu ostavlja oko 100 kg/ha dušika, što značajno popravlja njegovu strukturu i zato je jako dobra predkultura za većinu ratarskih kultura.
  4. Mješavina koja sadrži crvenu djetelinu dobar je izbor za travnjak. Zahvaljujući dugom korijenju ostaje zelena i po vrućem vremenu, što je sve važnije s obzirom na sve češće suše. 
  5. Cvate mjesecima i pritom privlači oprašivače koji su vrlo korisni za svaki vrt i bioraznolikost općenito. 
  6. U narodnoj medicini se koristi za oslobađanje od sluzi kod kašlja, za smirenje želuca, ublažavanje grčeva, pročišćavanje krvi, balansiranja hormona, depresije i kod poremećaja živčanog sustava. 
  7. Cvjetovi imaju blag, slatkast okus i mogu se dodavati u salate, juhe ili koristiti kao dekoracija za razna jela. Prije konzumacije pazite da nisu tretirani pesticidima ili kakvim drugim kemikalijama. 

Tagovi

Crvena djetelina Sjetva djeteline Koristi djeteline Djetelina krmivo Djetelina za kokoši Djetelina u travnjaku Jestiva djetelina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na fotografiji se nalazi mladi medvjed u svojem prirodnom okruženju. Medvjed je smeđe boje, s gustim, mekim krznom koje mu prekriva tijelo.Medvjed djeluje radoznalo dok promatra okolinu.
#RuralFoto #životinje