Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Humus
  • 08.08.2024. 07:30

Glavna komponenta humusa je organski ugljik, kako agrotehničke mjere djeluju na njega?

Stajski gnoj i slama imali su najveći utjecaj na razinu organskog ugljika u gornjih 30 cm tla, a mineralno gnojivo u sloju između 30 i 50 cm, pokazalo je istraživanje njemačkh znanstvenika.

Foto: Depositphotos/simply
  • 265
  • 28
  • 0

Kao važna karakteristika plodnosti tla, sadržaj humusa ne samo da utječe na sposobnost prinosa, već i stimulira život u tlu te aktivnost glista čime povećava sadržaj hranjivih tvari i minerala. Također se smatra od velike važnosti u suzbijanju klimatskih promjena jer može skladištiti CO2.

U određenoj mjeri poljoprivrednici mogu utjecati na njegov sadržaj u tlu, prenosi Agrarheute.

Glavna komponenta ove složene smjese je organski ugljik. Ovaj medij piše da se prema dugotrajnosti razlikuje takozvani trajni i hranjivi humus. Trajni tip je stabilan i sporo se razgrađuje zbog vezanja na mineralne čestice u tlu. Svojstva trajne vrste određena su početnim supstratom za formiranje tla i prirodnim uvjetima lokaliteta kao što su vrsta zemljišta, klima i voda. 

Hranjivi se sastoji od lako razgradivih organskih materijala kao što su ostaci usjeva i korijenja, stajnjaka i mikrobne biomase i može se izravno mijenjati kroz agrotehničke mjere kao što su gnojidba, odabir vrste usjeva i obrada tla.

Što utječe na humus u tlu?

Njegov sadržaj u obradivom tlu jako varira i ovisi o raznim čimbenicima kao što su sirovine od koje je formirano, teksturi i klimi. Osim toga, bitne su podzemne i nadzemne vode, plodored te vrsta i intenzitet obrade tla. 

Klimatske promjene utječu i na sadržaj humusa u tlu. Kako ga zadržati?

Prema pisanju Agrarheute, dugotrajna organska i mineralna gnojidba i navodnjavanje mogu povećati sadržaj organskog ugljika u tlu i tako pomoći u njegovoj izgradnji. Kako bi saznali koje agrotehničke mjere imaju najveći utjeca, njemački znanstvenici s raznih instituta i sveučilišta ispitivali su slojeve tla u nekoliko dugotrajnih eksperimenata.

Učinak je ipak ograničen 

Utvrđeno je da su najveći utjecaj imale na razine organskog ugljika u gornjih 30 cm tla. Stajski gnoj i slama uzrokovali su najveći porast sadržaja organskog ugljika u gornjih 30 cm. 

U sloju između 30 i 50 cm mineralno gnojivo je imalo najveći utjecaj. U odnosu na slamu i stajnjak, mineralno može lakše prodrijeti u dublje slojeve i tamo djelovati. To potiče rast korijena u tim slojevima, a što potiče stvaranje humusa. Većina korištene slame i stajnjaka ostaje u površinskom sloju.

Međutim, kažu, učinak ovih mjera na sadržaj humusa je ograničen. Promjena obično postaje vidljiva tek nakon nekoliko godina ili desetljeća redovitom analizo tla. 


Tagovi

Humus Gnojidba Struktura tla Biološka svojstva tla


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oranje njive prava je gozba i za rode #RuralFoto #proizvodnja